vrijdag 18 oktober 2019

kruidnoten of pepernoten?

terwijl Nederland alweer in discussie is over de zwarte piet wil ik het eens over wat andere hebben wat ook met sinterklaas heeft te maken.
de pepernoten en de kruidnoten!
elk jaar is het weer onderwerp van gesprek: de verwarring over de twee december lekkernijen, waarvan de namen vaak door elkaar gebruikt worden.
toch verschillen ze in structuur en smaak. 

pepernoot
de pepernoot is gemaakt van roggemeel en heeft een onregelmatige dobbelsteen-vorm. de pepernoot is gezoet met honing en gekruid met anijs. 

de structuur is zacht en chewy, een beetje als taaitaai. 



kruidnoot
de kruidnoot is harder en brosser dan de pepernoot en heeft de vorm van een bolletje. de kruidnoot is gemaakt van tarwebloem en is gekruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemon en witte peper. 

deze kruiden samen worden speculaaskruiden genoemd.

terwijl kruidnoten met kilo's tegelijk over de toonbank vliegen, lijkt de traditionele pepernoot enkel door een kleine groep fijnproevers in leven te worden gehouden. 
de ouderwetse pepernoot, de echte, dus de onregelmatig gevormde, naar taaitaai smakende lekkernij, is zijn charme verloren voor de meeste mensen: de kruidnoten zijn veruit favoriet.

Bolletje trok twee jaar geleden de stekker uit de pepernoot. 
"Klopt, die hebben we niet meer in productie", reageert commerciemanager Zandbergen van het bekende bakkersbedrijf desgevraagd.
 "enerzijds omdat de verkoop terugliep, anderzijds omdat het een ander soort baksel is dan kruidnoten. kruidnoten zijn lang houdbaar, terwijl de wat taaiere pepernoten het lekkerst zijn als ze vers van de bakplaat komen. dat is een andere manier van produceren.” 
Bij bakkerijen, die meer verse producten maken, past de ouderwetse pepernoot daarom beter, aldus Zandbergen.

ik persoonlijk ben meer van de pepernoot dan van de kruidnoot.
het zou dan ook jammer zijn als dit lekkernij zou verdwijnen.
ik weet dat ze hier bij de supermarkt liggen op de bakkersafdeling en ook al is dit lekkers heel snel op hier in huis, ik neem met het boodschappen doen gewoon weer zo een zakje lekker mee.

tot het volgende blog .... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...