vrijdag 29 mei 2020

Hollands glorie in Hollywood.

je zou het bijna vergeten met al die toppers in Amerikaanse films en series op tv.
maar Nederland kent ook een lading aan goede acteurs, die we vaak weer in die Amerikaanse films en series terug konden zien.
hieronder vind je mijn poging om tot de beste Nederlandse acteurs ooit te komen!


1. Rutger Hauer
laten we beginnen met de top onder onze Nederlandse toppers: Rutger Hauer.
helaas overleden de acteur in 2019, maar mag niet ontbreken als beste acteurs van Nederland en misschien ook wel de allerbekendste! 
Rutger Hauer kende een bijzonder afwisselende carrière, met onder meer Floris, Turks Fruit, Soldaat van Oranje en Blade Runner als absolute hoogtepunten. 
om die mooie carrière te onderstrepen, kreeg hij in 1981 al een Gouden Kalf voor zijn gehele oeuvre.


2. Carice van Houten
hier nog zo'n naam waarvan je wist dat je 'm tegen zou komen in dit toplijstje met de beste acteurs van Nederland: Carice van Houten. 
de meeste mensen zullen haar voornamelijk kennen van haar rol in Game of Thrones. 
Carice Van Houten kan echter veel meer dan een bejaarde heks spelen! ze won niet voor niets al vijf keer een Gouden Kalf. 
zo vind je bijvoorbeeld ook Alles is Liefde, Minoes, Zwart Boek, Komt een Vrouw bij de Dokter en De Gelukkige Huisvrouw op haar cv.
3. Michiel Huisman
Michiel Huisman heeft inmiddels ook de overstap naar Hollywood gemaakt. 
je kon hem bijvoorbeeld zien in The Haunting of Hill House, Game of Thrones, Orphan Black en The Age of Adaline. 
laten we echter niet vergeten dat Huisman groot geworden is in ons eigen kikkerlandje! Bloedverwanten, Meiden van de Wit, Phileine zegt sorry, Zwartboek. hopen daarom van laten we hopen dat Michiel Huisman zo lekker nuchter kan blijven onder zijn succes en nog eens terugkomt naar Nederland.



4. Sylvia Hoeks
het had zomaar heel anders kunnen lopen. Sylvia Hoeks werd op haar veertiende namelijk gescout door Elite Models, maar haar hart lag bij de filmwereld.
Sylvia Hoeks brak bij het grote publiek door met de film Duska, waarna de ene na de andere rol volgde, bijvoorbeeld De Storm, Tirza, De Bende van Oss en Het Meisje en de Dood. 
inmiddels is de actrice ook internationaal doorgebroken.
grappig genoeg was zij ook samen met Rutger Hauer in Blade Runner: Blade Runner 2049.

5. Yorick van Wageningen
misschien is Yorick van Wageningen voor het grote publiek de minst bekende naam op dit toplijstje. maar alhoewel zijn naam misschien geen belletje doet rinkelen, doet zijn oeuvre dat waarschijnlijk wel! 
dat vraagom wat uitleg: Van Wageningen werd na wat kleine rollen namelijk 'ontdekt' door Steven Spielberg. 
zodoende speelt hij vooral in Hollywoord-producties als The Chronicles of Riddick, The New World, 47 Ronin en The Girl with the Dragon Tattoo.
een van zijn laatste rollen is die van koning Favian in de Netflix serie The Letter for the King, naar het boek van Tonke Dragt, een Nederlandse schrijver.

het was een behoorlijk hels karwei om dit toplijstje te beperken tot slechts 5 stuks... er zijn zoveel meer Nederlandse acteurs die hun klapper hebben gemaakt in Hollywood.
Monic Hendrickx, Thekla Reuten, Barry Atsma, zijn hard op weg naar hun succes daar, maar laten we niet de oudgedienden vergeten als Jeroen Krabbé, Famke Janssen, Derek de Lint of Carel Struycken. 
ik ben er ongetwijfeld nog wel vergeten mar voor nu is dit toch een mooie lijst aan landgenoten waar we trots op mogen zijn.

tot het volgende blog ... 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...