het onzichtbare gevaar dat zich over de hele wereld verspreidt, het coronavirus!
we kunnen er niet meer om heen, het is nu een wereldwijde zorg geworden waar we dus allemaal mee te maken hebben.
voor alles weer normaal is kan heel lang duren, en het hangt vooral af van een vaccin.
in het gunstigste geval is dat pas over anderhalf of twee jaar.
we hebben nog een lange weg te gaan!
hoe is de stand van zaken tot nu toe?
21 april:
basisschoolkinderen mogen vanaf 11 mei gedeeltelijk weer naar school.
evenementen blijven tot 1 september verboden, dat heeft het kabinet-Rutte bekendgemaakt.
de meeste coronamaatregelen blijven tot zeker 20 mei van kracht.
scholen weer open
kinderen in het basisonderwijs mogen vanaf 11 mei weer gedeeltelijk naar school. ook de kinderopvang mag vanaf die datum weer open.
middelbare scholen blijven in ieder geval tot 1 juni gesloten. daarmee hoopt het kabinet dat ook het voortgezet onderwijs weer van start kan gaan.
verder worden de regels voor sporten voor kinderen tot twaalf jaar en jongeren tussen de twaalf en achttien zoals verwacht iets versoepeld.
kinderen tot twaalf jaar mogen weer samen sporten, jongeren ouder dan twaalf mogen dat alleen als zij 1,5 meter afstand houden.
streep door festivals, horeca blijft dicht
evenementen blijven tot 1 september verboden. dat betekent dat Pinkpop, Lowlands, pride Amsterdam en de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook het betaald voetbal tot die datum geschrapt zijn. „dit offer moeten we met elkaar brengen”, zei Rutte.
dit geld ook voor locale activiteiten per gemeente!
ook horeca en cafés moeten de deuren na 28 april gesloten houden, tot en met 19 mei.
kappers en andere Nederlanders met een contactberoep mogen voorlopig nog niet aan het werk. tandartsen en mondhygiënisten zouden de deuren weer mogen openen, maar kiezen zelf voor een veilige manier van werken en dat is eigen keuze wat mag.
tot 20 mei
de al bestaande coronaregels blijven voorlopig van kracht.
voor de verpleegtehuizen geldt dat de strenge bezoekersregeling nog niet wordt aangepast. bezoek in verpleeghuizen blijft voorlopig ook niet toegestaan
het kabinet vreest dat bezoek in verzorgingstehuizen het aantal besmettingen onder ouderen doet toenemen, terwijl zij juist kwetsbaar zijn.
„we staan voor duivelse dilemma’s. ik heb daar enorm mee geworsteld”, zei de premier.
de cijfers in de ziekenhuizen en de IC’s zijn volgens hem hoopgevend, maar de druk op de zorg is nog steeds „gigantisch hoog”.
tijdens de persconferentie hamerde de premier erop dat de reguliere zorg zo snel mogelijk weer moet worden opgestart.
bij de versoepeling van de maatregelen zijn volgens de premier drie belangrijke punten in ogenschouw genomen: 1.de zorgcapaciteit in Nederland, 2.de bescherming van de meest kwetsbaren en 3.de kennis over de manier waarop het virus zich gedraagt.
in de week voor 19 mei volgt er een nieuw besluit over wat te doen met de maatregelen, maar Rutte toonde zich wel bereid flexibel te zijn als er aanleiding voor zou zijn.
24 april:
voor honderdduizenden moslims in Nederland begint vandaag de vastenmaand ramadan. normaal gesproken is dat een tijd waarin ze veel samen bidden en 's avonds samen eten om het vasten te breken.
door het coronavirus kan dat niet: veel moskeeën zijn dicht en gezamenlijke iftarmaaltijden zijn afgelast.
de komende weken de wijk in om te controleren of mensen zich aan de beperkingen houden.
daarnaast roepen de moskeeën hun achterban op om extra op ouderen en andere kwetsbare mensen te letten.
preken worden gelivestreamd, zodat mensen die vanuit huis kunnen volgen.
25 april:
het begint weer drukker te worden op straat. mensen blijven minder binnen, ze gaan naar winkels, maken ommetjes en zijn in de openbare ruimte.
maar degenen die naar buiten gaan houden zich over het algemeen goed aan de 1,5 meter afstand.
wellicht wagen meer mensen zich naar buiten nu het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen langzaam afneemt. maar er is nog steeds corona en er zijn grote risico’s. op zich kunnen mensen naar buiten, maar ze moeten zich wel aan de maatregelen houden.
in alle regio’s blijft aandacht uitgaan naar de jeugd. jongeren blijven elkaar opzoeken en bij elkaar komen. maar een waarschuwing volstaat meestal.
26 april:
Koning Willem-Alexander doet het goed tijdens de coronacrisis. dat vindt 72 procent van de deelnemers aan het jaarlijkse Koningsdag-onderzoek.
ze waarderen zijn verbindende rol en zeggen dat hij zich goed verdiept in de problemen die er spelen. wel komt zijn optreden soms wat plichtmatig over, zijn bezoekjes, zijn telefoontjes, zijn speech, het komt een beetje plichtmatig en houterig over. we willen wel meer van hem zien in deze tijden.
één op de zes Nederlanders vinden dat de koning het niet zo goed doet in deze tijd, en 11 procent weet het niet. Zij vinden hem een beetje te onzichtbaar.
de onzichtbaarheid die de deelnemers signaleren, lijkt ook enig effect te hebben op het vertrouwen in de koning.
waar premier Mark Rutte een leidende rol pakt, blijft de rol van de koning wat onduidelijk.
27 april:
voor het eerst sinds 2001 viert de koninklijke familie de nationale feestdag thuis.
door de coronacrisis worden alle festiviteiten online georganiseerd.
Koning Willem-Alexander sprak het land kort toe.
het koningspaar zou met het gezin en de andere familieleden dit jaar naar Maastricht zijn gegaan.
Willem-Alexander, Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane vieren Koningsdag nu thuis op Paleis Huis ten Bosch. dedurende deze dag deelt het koninklijk gezin beelden, onder meer via de televisie en sociale media en het platform koningsdagthuis.nl. om 16.00 uur sluit de koning de viering van Koningsdag af door het glas te heffen tijdens de nationale toost.
minister Ferd Grapperhaus van Justitie vindt dat de Nederlanders zich afgelopen weekeinde en op Koningsdag goed hebben gedragen.
we zien wel dat mensen meer naar buiten gaan, maar zij hielden zich wel overwegend aan de hygiëneregels en de anderhalve meter afstand. zij nemen de regels heel serieus.
de minister heeft er vertrouwen in dat dit zo blijft liet hij weten.
hij benadrukte wel dat behoedzaamheid geboden blijft. het aantal mensen dat ziek wordt door het coronavirus neemt af en die lijn moet worden voortgezet.
29 april:
veel studenten zitten als gevolg van de maatregelen rond het coronavirus al twee maanden zonder inkomen. ze hebben het hier over geld dat eerste levensbehoeften als huur en boodschappen dekt. het gaat om gemiddeld 530 euro per maand, meld de jongerentak van vakbond FNV en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).
veel studenten zijn flexwerker en zitten al twee maanden zonder inkomsten. ze hebben een nul-urencontract, werken via uitzendbureaus of semi-zelfstandige werkers.
ze worden ontslagen of gewoon niet meer opgeroepen.
de vakbonden willen een oplossing voor de studenten die als het gevolg van het wegvallen van inkomen financieel in de knel komen.
inmiddels zijn er rond de 1.600 meldingen van studenten bij wie het water aan de lippen staat. een oplossing is dringend nodig voor de incasso brieven op de mat gaan vallen.
Nationale Dodenherdenking 4 mei
de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zal dit jaar in gepaste vorm plaats vinden.
vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn dit jaar alleen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Gerdi Verbeet zijn aanwezig bij de herdenking.
zij blijven op afstand van elkaar. Het koningspaar legt een krans bij het Nationaal Monument.
de koning houdt na de twee minuten stilte en het Wilhelmus een toespraak. Niet eerder sprak het staatshoofd tijdens de Nationale Herdenking. Dit jaar gebeurt dat wel omdat Nederland herdenkt dat het 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
voor het eerst zal er op 4 mei geen Dodenherdenking plaatsvinden op de Waalsdorpervlakte. de klok, die normaal tot enkele kilometers verderop te horen is, zal dit jaar niet geluid worden. er is geen herdenking en ze luiden de klok niet. er wordt gevreesd dat mensen alsnog naar de Waalsdorpervlakte komen wanneer ze de klok horen luiden.
de Waalsdorpervlakte zal dit jaar afgesloten zijn voor publiek. het gebied zal vanaf 4 mei om 16.00 uur niet meer toegankelijk zijn.
5 mei thuis
de Bevrijdingsfestivals gaan dit jaar ook niet door vanwege de strenge maatregelen van het kabinet wegens het coronavirus.
hoewel de veertien Bevrijdingsfestivals ook niet doorgaan, staan de Ambassadeurs van de Vrijheid dit jaar toch stil bij 75 jaar vrijheid. Online en via social media laten de ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei van zich horen.
het Nationaal Comité hoopt dat heel Nederland zich hier online bij aansluit door via social media te laten weten hoe zij stilstaan bij 75 jaar vrijheid.
meer informatie kun je hier na lezen:
https://www.4en5mei.nl/
mensen beginnen het zat te raken om zo thuis te moeten blijven, ze trekken met mooi weer er toch weer meer op uit en als je jezelf aan de richtlijnen houdt is dat ook geen probleem maar ik heb het ook al gezien dat ze met groepen bij elkaar komen. de stoeltjes erbij en eten en drinken. we missen het contact met onze vrienden en familie, en dat begrijpt iedereen.
het gevaar is echter nog steeds niet weg, alles heeft nog steeds risico's.
ik zelf had vorige week een begrafenis via een live-stream van een collega waar ik samen mee werkte bij de kringloopwinkel. en dan merk je hoe veel aanpassingen we hebben.
maar ook hoe vanzelf sprekend wij de vrijheid vinden en hoe we gaan piepen nu we daar even wat van kwijt zijn.
maar laten we echt volhouden en samen er ons doorheen te slaan.
lees hier alles nog na over het coronavirus.
met dank aan het RIVM.
https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten