het onzichtbare gevaar dat zich over de hele wereld verspreidt, het coronavirus!
we kunnen er niet meer om heen, het is nu een wereldwijde zorg geworden waar we dus allemaal mee te maken hebben.
voor alles weer normaal is kan heel lang duren, en het hangt vooral af van een vaccin.
in het gunstigste geval is dat pas over anderhalf of twee jaar.
we hebben nog een lange weg te gaan!
hoe is de stand van zaken tot nu toe?
19 mei:
de versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet had aangekondigd, kunnen doorgaan. het kabinet vindt het verantwoord om deze stappen te zetten zei premier Mark Rutte. hij wees erop dat het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis en op de intensive care terechtkomt, sterk is gedaald.
wel zei Rutte dat het cruciaal voor de versoepeling is dat iedereen snapt dat het nog belangrijker wordt dat we ons allemaal aan de regels blijven houden.
hij waarschuwt dat het virus kan 'oplieren’ als we dat niet doen.
daarom blijven we thuis bij verkoudheid. bij benauwdheid of koorts doen huisgenoten dat ook, we werken thuis, houd afstand, we wassen onze handen stuk, hoesten en niezen in onze elleboog, gebruiken zakdoekjes.
zo blijft het aantal besmettingen zo laag mogelijk ook als we weer van het slot gaan.
mensen mogen vanaf 1 juni weer samen buiten komen, de terrassen gaan weer open, mits zij 1,5 meter afstand van elkaar kunnen bewaren. tot nu toe mocht je met niet meer dan twee personen buiten samenkomen. voor mensen die tot hetzelfde huishouden behoren, geldt de afstandsregel niet.
groepen die zich niet aan de 1,5 meter afstand houden, krijgen een boete. voor volwassenen is dat 390 euro, voor kinderen 95 euro.
organisatoren van bijeenkomsten of evenementen krijgen een boete van 4.350 euro als zij zich niet aan de afstandsregel houden.
per 1 juni zijn samenkomsten van maximaal dertig personen binnen toegestaan in alle gebouwen die publiekelijk toegankelijk zijn. daarmee wordt het verbod op groepsvorming versoepeld.
dat betekent de heropening voor restaurants, cafés, bioscopen, concertzalen en theaters,feestcafés, discotheken en clubs blijven gesloten. Het kabinet vindt het risico op verspreiding daar te groot.
musea moeten van tevoren kaartjes verkopen zodat bezoekers voldoende afstand kunnen houden. ook lijken de bioscopen en pretparken/dierentuinen deze werkwijze te gebruiken.
je koopt online je toegang en per dag zijn er een aantal kaarten beschikbaar.
het maximaal aantal bezoekers moet groepsvorming voorkomen en de druk op openbare ruimtes en het openbaar vervoer verlichten.
ook middelbare scholen zijn vanaf juni weer beschikbaar. Leerlingen kunnen 2 juni weer naar school, maandag 1 juni is het Pinksteren.
de basisscholen gaan vanaf maandag 8 juni weer helemaal open. sinds 11 mei was het primair onderwijs al deels toegankelijk voor de leerlingen, nadat de scholen acht weken gesloten waren vanwege de uitbraak van het coronavirus.
Rutte had een speciale boodschap voor kinderen en jongeren. zij hebben zich volgens de premier "ontzettend goed aangepast" aan het leven met het coronavirus en zich aan de regels gehouden.
"Daarvoor geef ik jullie een compliment. mede dankzij jullie liggen er minder mensen in het ziekenhuis waardoor er langzaam maar zeker weer meer kan."
Rutte noemt het logisch als jongeren zich soms somber of kwaad voelen vanwege de situatie.
25 mei:
de coronamaatregelen worden de komende tijd stapje voor stapje versoepeld.
Premier Mark Rutte somde de richtlijnen maar weer eens op: afstand houden, thuisblijven bij klachten, geen handen schudden en verantwoordelijkheid nemen.
maar hoe zit het precies met mensen thuis uitnodigen of een feestje geven?
het is misschien allemaal verwarrend dus hoe zit het nou in het kort!
tot 1 juni is nog steeds de richtlijn om maximaal 3 mensen uit te nodigen die niet in het huis wonen. Onderling moet dan anderhalve meter afstand gehouden worden. Dit is een richtlijn, hier wordt niet op gehandhaafd.
maar er is wel een voorwaarde: als er sprake is van overlast, wordt er wél gehandhaafd.
die overlast moet dan door iemand worden gemeld en dan is het vervolgens aan de agent of boa om te beslissen wat er gebeurt: niets, waarschuwen, de samenkomst opbreken of boetes uitdelen.
(dit geldde ook als er buiten coronatijd als een luid feestje wordt gehouden)
Ná 1 juni geldt er geen limiet meer voor het aantal bezoekers. wel geldt nog steeds dat er afstand gehouden moet worden en dat overlast gehandhaafd wordt.
een groep vrienden uitnodigen voor een etentje in de tuin of een feest geven mag dan dus, zolang er afstand gehouden wordt en er geen sprake is van overlast.
de anderhalve meter afstand geldt zowel binnens- als buitenshuis als je met anderen afspreekt. degenen die bij één huishouden horen, hoeven onderling geen afstand te houden.
volgens de overheid bestaat een huishouden uit echtgenoten, (geregistreerde) partners, inwonende kinderen en (groot)ouders die op één adres wonen.
zij mogen thuis en op straat binnen anderhalve meter van elkaar komen.
vijf studenten die in één huis wonen, tellen dus niet als huishouden. ouders die afspreken met hun uitwonende kinderen, zijn een familie maar geen huishouden.
ook zij kunnen dus beboet worden als ze geen afstand houden.
er geldt naast huishoudens nog een uitzondering op de afstandsregel: ook kinderen tot en met twaalf jaar hoeven onderling geen afstand te houden. oudere kinderen moeten wél afstand houden.
buitenshuis geldt: mijd drukte en neem je eigen verantwoordelijkheid.
groepsvorming is vanaf 1 juni alleen toegestaan met meer dan twee personen als er onderling anderhalve meter afstand wordt gehouden.
de gemeentes hebben de verantwoordelijkheid voor afstand en groepsvorming in de openbare ruimte. zij bepalen of het bijvoorbeeld nodig is om looproutes in te stellen.
maar een gemeente kan ook op bepaalde plekken, zoals in een park, een verbod tot groepsvorming instellen.
de boa's en agenten bepalen, die moeten in schatten over de situatie: gaat het goed zo en is er voldoende afstand?
de boa of agent bepaalt vervolgens wat er gebeurt: niks, waarschuwen of een boete uitdelen.
georganiseerde bijeenkomsten waarvoor vergunningen nodig zijn, zoals straatfeesten of festivals, blijven verboden.
met ingang van 25 mei mogen verpleeghuizen weer beperkt bezoek toelaten.
voorwaarde is wel dat op de desbetreffende afdeling geen corona heerst. daar wordt maximaal één vaste bezoeker per bewoner toegestaan.
nog niet alle verpleeghuizen gaan meteen open. de organisaties krijgen tot uiterlijk 15 juni de tijd om aan alle randvoorwaarden te voldoen, zoals hygiëne, beschermingsmiddelen en personeelsbezetting.
waarschuwing!!
sinds de uitbraak van het coronavirus hebben steeds meer mensen standaard reinigingsmiddelen voor de handen bij zich.
ook in de auto hebben de meeste mensen wel een flesje desinfecterende handgel liggen.
vooral omdat het RIVM, de overheid en virologen blijven benadrukken dat we onze handen goed moeten wassen,bewaren veel mensen ook in de auto de handgel.
logisch maar niet slim, de brandweer komt namelijk met een waarschuwing. vooral op warme dagen is het niet verstandig om die gel in de auto te laten liggen. op hete dagen is het echter gevaarlijk om desinfecterende gel in de auto te laten.
desinfecterende handgel is brandbaar omdat het in wezen uit alcohol bestaat. het licht van de zon kan in de fles worden vergroot en dat kan tot vlammen leiden.
als je dus zo een flesje in je auto hebt, kijk dan even goed uit waar je deze zet! of voorkom ellende en haal het gewoon uit je auto weg.
het blijft de komende tijd nog uitkijken. het virus is echt nog niet vertrokken en je hebt nog steeds kans op besmetting.
neem dus geen risico's: hou afstand, was je handen goed, werk thuis als dat kan, en zoek geen drukte op als dat niet nodig is.
en laten we een gewoonte maken van onze nieuwe andere-halve-meter-samenleving.
tot het volgende blog ....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten