vrijdag 15 mei 2020

water vs frisdrank

dat het drinken van water erg goed voor je is, hoef ik je vast niet te vertellen. 
je vochtbalans blijft er lekker door op peil, het is goed voor de lijn én het zou ook nog eens voor een mooiere huid zorgen. 
maar wat als je geen water lust of niet lekker vinden en vooral light-frisdrank drinkt, kan dat kwaad?


frisdranken
er zijn talloze dranken en smaken om uit te kiezen, dus waarom zou je in godsnaam gaan voor de enige vloeistof die naar niks smaakt? wat betreft je vochtpeil is frisdrank ook vocht.
toch is het wel verstandig om je te realiseren dat een light-frisdrank alsnog niet heel gezond is. door de zoetstoffen in light-frisdrank raak je gewend aan zoete smaken en ga je die ook opzoeken in andere producten. 
suikerhoudende dranken als frisdrank of sap bevatten veel calorieën, terwijl ze niet de verzadiging geven die je wel zou krijgen als je hetzelfde aantal calorieën zou eten.
door dit overschot van calorieën en suiker krijg je sneller overgewicht. de suikers en zuren in frisdrank zijn ook slecht voor je gebit.
frisdrank verhoogt volgens onderzoek de kans op diabetes. als je per dag 330 milliliter frisdrank (1 blikje) binnenkrijgt, verhoog je de kans op het krijgen van diabetes type 2 met 20 procent. daarbij kan het regelmatig drinken van zoete, suikerhoudende dranken leiden tot smaakgewenning. dat betekent dat je steeds meer trek krijgt in zoetigheid zoals frisdranken en sappen.
de lightvariant van frisdrank is trouwens niet de magische middenweg. er zitten geen suikers in, maar wel zuren. 
dat betekent dat het tandglazuur alsnog wordt aangetast. de kunstmatige zoetstoffen foppen bovendien alsnog je brein, doordat je constant zoetigheid binnenkrijgt, neemt je smaakgewenning toe en ga je steeds meer naar suikers verlangen. 
maar omdat je niet daadwerkelijk suikers binnenkrijgt door lightfrisdrank te drinken, is de kans groot dat je alsnog meer ongezonde dingen gaat eten.

dagelijkse hoeveelheden
mensen die niet van water houden kunnen er toch maar beter in overweging gaan nemen.
in de voedingsrichtlijn is de regel: drink anderhalve liter water, en maximaal een halve liter lightdrank. ook thee met zoetstof valt hier dus onder. 
zo lang je er voor zorgt dat je dagelijks minstens anderhalve liter water binnenkrijgt, kun je ook maximaal een halve liter light-dranken erbij drinken.
voor een overdosis aspartaam (stof in thee) hoef je niet zo snel te vrezen. 
hiervoor moet je meer dan 3 liter thee drinken. mocht je nu een grote theedrinker zijn, dan is het wel belangrijk om je te realiseren dat thee naast water ook veel theïne en cafeïne bevat. beperk je hoeveelheden tot een halve liter per dag, zeker ’s avonds. je nachtrust zal er dan minder onder lijden.
met koffie ligt dat weer anders door bepaalde stoffen die de koffie zitten maar als je voor elke kopje koffie wat je drinkt een glaasje water drinkt is het geen enkel probleem.


waarom water?
water is belangrijk. meer dan de helft van het menselijk lichaam bestaat uit water. het is dan ook niet heel gek dat het een essentiële rol speelt in onze gezondheid. 
water reguleert zowel de biologische processen in je lichaam als de lichaamstemperatuur. wanneer het lichaam oververhit raakt worden je zweetklieren gestimuleerd en ga je zweten, waardoor je lichaamstemperatuur daalt. 
ook fungeert het drinken van water als een zuivering van het lichaam. 
bij een ziek of zwak lichaam herstelt het lijf zich door bloed te filteren maar dat kan alleen als er genoeg water door het lichaam stroomt om de afvalstoffen af te voeren. 
andere zuiveringsprocessen van het lichaam, zoals plassen, ontlasting en transpiratie, worden ook allemaal gedreven door het water in je nieren, lever en darmen.
de spijsvertering van je lichaam is bovendien voor een groot deel afhankelijk van water. 
het verteren van eten begint namelijk al met ons speeksel. door voldoende gehydrateerd te zijn bevorder je de speekselaanmaak en kan je lichaam meer voedingsstoffen uit het eten halen. dit gebeurt via enzymen in je speeksel en bij een gebrek hieraan kost het je lichaam enorm veel energie om eten te verteren.

water is dus een soort wondermiddel, want het doet werkelijk van alles voor je lijf.
het houdt de bloedbanen vloeibaar, wat goed is voor de bloedsomloop. het reguleert de vochtigheid van je slijmvliezen, dat je gewrichten soepel blijven, het brengt zuurstof en voedingsstoffen naar je lichaamscellen en het houdt zelfs je huid gezond en jong.
mocht iemand nou stellig beweren dat hij of zij mede dankzij de stukjes tomaat of augurk die op zijn hamburger liggen en los op eten van komkommer toch wel genoeg water binnenkrijgt, dan is dat niet eens zo’n heel vreemde uitspraak.
zo bestaat een komkommer voor 97 procent uit water. in theorie is het best mogelijk is daarmee je vochtbalans aan te vullen, maar als dat de primaire aanvulling van je vochtbehoefte is, dan moet je enorme hoeveelheden eten.
groente en fruit bevatten namelijk veel vezels en zijn erg volumineus, waardoor er maar weinig ruimte overblijft voor andere voeding,hierdoor kom je weer andere voedingsstoffen tekort die voor andere problemen gaan zorgen.
dan is een glaasje water toch iets makkelijker om te nemen voor je vochtregeling.
maar water kan wel iets spannender worden gemaakt, door er munt, citroen, gember of een stukje fruit aan toe te voegen. er zijn genoeg varianten te bedenken.
het is wel belangrijk om suikerhoudende dranken enigszins te vermijden en het is helemaal onverstandig om alcohol als dorstlesser te gebruiken.

tot het volgende blog ... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...