donderdag 7 mei 2020

de ander-halve-meter-samenleving: wat mag wel en wat niet?

we zijn op zoek naar het nieuwe normaal in de anderhalvemetersamenleving. 
maar de coronamaatregelen kunnen soms verwarrend zijn. hoe zit het met afstand houden in het algemeen? of in het openbaar vervoer, bij de uitoefening van contactberoepen of in de horeca? wat mag nu eigenlijk wel en wat niet? 

houd anderhalve meter afstand
de regels zijn daarin behoorlijk streng. 
samen in de auto met een collega is niet toegestaan als jullie niet anderhalve meter afstand kunnen houden. samen hardlopen is niet toegestaan als jullie niet anderhalve meter afstand houden. 
het spreekt eigenlijk voor zich, maar van gezinsleden of huisgenoten hoef je geen afstand te houden. wat dan misschien wel weer raar is, je moet wel anderhalve meter afstand houden van je broer of zus als jullie niet in hetzelfde huis wonen. 
de boodschap 'blijf thuis' gaat vanaf 11 mei veranderen in 'blijf thuis als je klachten hebt'. wel moet iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar blijven, moeten mensen regelmatig hun handen blijven wassen en thuiswerken blijft. 
groepen van 10 mensen worden toegestaan en buitensport in groepen wordt ook boven 18 jaar toegestaan.
op kinderen was al en uitzondering van de regels.

horeca
vanaf 1 juni: de terrassen gaan open met 1,5 meter afstand. 
restaurants alleen op reservering met een maximumaantal van 30 personen. deze maatregel geldt ook voor bioscopen en theaters.
vanaf 1 juli: vakantieparken, campings en hotels gaan open. 
maximumaantal van 30 personen wordt dan 100 mensen. 
gezinnen mogen weer op een camping overnachten, maar dan moeten ze wel eigen sanitaire voorzieningen hebben. 

contactberoepen
vanaf 11 mei: bijna alle contactberoepen kunnen open, behalve sekswerkers. 
de beroepen moeten wel 1,5 meter in acht blijven nemen. groepen van 10 mensen worden toegestaan. buitensport is mogelijk in groepen van maximaal 10 personen, ook boven 18 jaar toegestaan (geen wedstrijden en thuis douchen).
de uitzondering was al gemaakt voor medische contactberoepen, zoals tandartsen en fysiotherapeuten.  zij mochten patiënten helpen met extra hygiënemaatregelen. patiënten met ernstige klachten hebben voorrang.

openbaar vervoer
ook in de trein, bus, tram en metro geldt dat je anderhalve meter afstand moet houden van anderen, behalve als ze bij hetzelfde huishouden horen.
vanaf 1 juni: is het wel verplicht om met een mondkapje op te reizen!
wel blijft het zo dat reizen met het openbaar vervoer echt nog niet bedoelt is voor plezier ritjes. het doel blijft: alleen reizen voor werk en straks komen daar de scholieren bij die weer naar school gaan.

vanaf 1 september: sauna's, seksclubs en sportclubs mogelijk weer open.
ook zal dan verder bekeken worden of evenementen weer mogen.
stap voor stap, onder voorbehoud van te veel nieuwe besmettingen staat dit op papier.
dat geld ook voor het betaald voetbal.


hoe verder ...
kinderen in het basisonderwijs mogen vanaf 11 mei weer gedeeltelijk naar school. ook de kinderopvang mag vanaf die datum weer open. 
middelbare scholen mogen vanaf 1 juni weer van start, mits de ervaringen met het basisonderwijs goed zijn. vanaf 15 juni zouden dan de mbo praktijklessen en examens kunnen door gaan. 
dan zal het ook wel drukker worden met het openbaar vervoer, of dan de anderhalvemeterregel nog zo goed gaat werken? 
ik heb daar mijn twijfels over en dat delen meerdere mensen met mij.

ook de winkels gaan weer meer open, hoewel er wordt gevraagd om alleen naar een winkel te gaan voor wat je echt nodig hebt lijken mensen er toch op uit te trekken om te gaan winkelen.
de kringloopwinkel waar ik werk gaat ook weer open met wat aanpassingen, of dat gaat werken weet ik niet, we zullen het moeten afwachten hoe het zal gaan.
en dat geld voor alles, we gaan over op een hele nieuwe manier van leven: de anderhalvemeter samenleving, en die zal best nog wel eens wat nieuwe zorgen kunnen opleveren.

tot het volgende blog .... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...