dinsdag 12 mei 2020

extra blog: stand van zaken: het coronavirus #6

het onzichtbare gevaar dat zich over de hele wereld verspreidt, het coronavirus!
we kunnen er niet meer om heen, het is nu een wereldwijde zorg geworden waar we dus allemaal mee te maken hebben.
voor alles weer normaal is kan heel lang duren, en het hangt vooral af van een vaccin. 
in het gunstigste geval is dat pas over anderhalf of twee jaar. 
we hebben nog een lange weg te gaan!

hoe is de stand van zaken tot nu toe?

1 mei:
het kabinet wil de spanning verminderen tussen de vergaande maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen en de democratie en de rechtsstaat. 
justitieminister Ferd Grapperhaus gaat de noodverordeningen die nu van kracht zijn verankeren in een wet.
ingrijpende coronamaatregelen als de 1,5 meterregel en het verbod op samenscholing zijn al weken van kracht, zonder dat ze in de wet staan.
nu veel van de maatregelen langer blijven gelden, is er meer draagvlak nodig. 
"in een rechtsstaat kunnen noodverordeningen niet al te lang duren, mede met het oog op de voortdurende gevolgen voor de vrijheden en grondrechten van een ieder" stelt Grapperhaus.
op het voortduren van de noodverordeningen klinkt steeds meer kritiek van rechtsgeleerden en ook de onvrede in de Tweede Kamer groeit.


optimisme burgers,politici kopzorgen
terwijl het virus lijkt te worden ingedamd, wordt het dilemma voor Rutte alleen maar groter: te veel soepelheid kan corona ook weer nieuw leven inblazen.
optimisme is de nieuwe vijand in de coronacrisis. want het gevoel dat de strijd tegen het virus wordt gewonnen is prettig, maar meteen problematisch: het kan leiden tot gemakzucht en dus tot een nieuwe golf besmettingen.
een duivels dilemma, een dilemma dat de komende weken nog veel groter kan worden.
winkels hoefden niet dicht, maar veel gingen dat wel. 
als straks meer winkels open gaan kan het snel weer drukker op straat worden. 
als meer winkels weer opengaan gaan mensen meer durven. 
toch moet men de regels in acht blijven nemen, ga alleen naar de winkel om te halen wat je nodig hebt, maakt er geen winkelmiddag van!
de nadruk ligt op eigen verantwoordelijkheid maar of mensen die ook zullen nemen?
wat het extra lastig maakt om de motivatie hoog te houden is de schadelijke effecten van de maatregelen, economische neergang, de eenzame ouderen die worden direct gevoeld, terwijl de positieve effecten minder goed zichtbaar zijn.
het kabinet moet daarom constant burgers blijven overtuigen en duidelijk maken dat het weer mis kan gaan.

4 mei:
hoewel mensen het duidelijk zat zijn om steeds maar thuis te moeten blijven waarschuwen wetenschappers voor een nieuwe grote coronagolf in het najaar en de winter en mogelijk een aantal kleinere uitbraken in 2021, als de coronamaatregelen worden versoepeld en mensen zich niet houden aan social distancing.
ze voorspellen ook dat de pandemie nog wel twee jaar kan duren, namelijk tot 70 procent van de bevolking besmet is geweest.
de twee wetenschappers hameren op groepsimmuniteit en aangezien nog maar zo’n klein percentage van de wereldbevolking het virus heeft gehad, ligt het voor de hand dat er nog een grote uitbraak zal komen, je kunt niet van 5 procent naar 70 procent gaan in korte tijd dus dat betekent dat er nog een grotere golf aan komt, aldus hun woorden.
het blijft dus wachten op een vaccin en tot die tijd blijven mensen vatbaar voor het virus.
misschien noem jij het "bang maken van de mensen" maar ik vrees dat er meer waarheid in zit dan dat we misschien door hebben.

6 mei:
nu het aantal coronapatiƫnten op de intensive care blijft dalen en het acute coronagevaar steeds verder lijkt afgewend, is het weer drukker geworden op straat.
vooral in het zuiden, juist waar de meeste mensen ziek werden, was afgelopen weekend veel om de drukte te doen.
ook kwamen mensen weer naar de kust. bij Hoek van Holland werden de parkeerplaatsen afgesloten. 
in de Hoofdstraat van Noordwijk verzocht de politie met megafoons het drukke gebied te verlaten.
ondertussen vragen bestuurders en ondernemers zich af hoe het dan wel moet. hoe moeten ze de anderhalvemetersamenleving inrichten?
het is een intelligente lockdown, denk na. is dit nodig? je moet niet gaan ‘funshoppen’. maar je merkt dat de mensen het thuis blijven zat zijn.
zondag is was Moederdag, in normale tijden betekent dat de dag van tevoren al veel mensen in de stad. daar kun je ook de vraag stellen of het noodzakelijk is.
maar we gunnen moeder haar cadeau, daarom is een oproep aan de kinderen en vaders gedaan dit wel zo gespreid mogelijk te kopen.

7 mei:
het kabinet heeft een stappenplan opgesteld hoe het land uit de intelligente lockdown moet komen. 
de boodschap 'blijf thuis' gaat vanaf 11 mei veranderen in 'blijf thuis als je klachten hebt'. Wel moet iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar blijven, moeten mensen regelmatig hun handen blijven wassen en thuiswerken blijft. Groepen van 10 mensen worden toegestaan en buitensport in groepen wordt ook boven 18 jaar toegestaan. en wie met openbaar vervoer moet reizen moeten een mondkapjes dragen.
bij elke versoepeling de komende maanden wordt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames nauwlettend in het oog gehouden.
afhankelijk daarvan wordt besloten of een volgende stap kan worden gezet bij het loslaten van beperkingen.
we gaan dus proberen om weer een leven op te bouwen, met de anderhalve meter maatregel als basis.
ik persoonlijk heb er een beetje mijn twijfels bij, ik zie nu al te veel en te vaak dat mensen die anderhalve meter niet aanhouden.
en als we dan weer mogen gaan werken en weer meer buitens huis onze pleziertjes uitvoeren denk ik toch dat de kans groot is op een nieuwe uitbrak.
maar goed, we zullen het zien. ik zelf neem geen risico's, ja ook ik ga weer aan het werk in de kringloopwinkel die weer open gaat met aanpassing. maar verder blijf ik toch zo veel mogelijk thuis.
ik heb zelfs mondkapjes besteld voor mij en mijn dochter, je weet maar nooit? kan misschien best slim zijn om er te hebben.
maar als ik heel eerlijk ben, ik heb echt geen goed gevoel over deze nieuwe plannen.
we zullen het dus afwachten, denk aan je zelf en andere en neem geen risico's als je het niet vertrouwd!


tot het volgende blog .... 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...