dinsdag 2 juni 2020

extra blog: stand van zaken: het coronavirus #8

we kunnen er niet meer om heen, het is nu een wereldwijde zorg geworden waar we dus allemaal mee te maken hebben: het coronavirus
voor alles weer normaal is kan heel lang duren, en het hangt vooral af van een vaccin. 
in het gunstigste geval is dat pas over anderhalf of twee jaar. 
we hebben nog een lange weg te gaan! maar stap voor stap proberen we weer, met extra zorg en maatregelen, om het leven op te pakken.

hoe is de stand van zaken tot nu toe?

1 juni: horeca weer open
we mogen weer naar een restaurant, café of op een terras.
ook verwelkomen musea, bioscopen en sommige theaters weer publiek. bezoekers kunnen er vanaf het middaguur terecht.
terug naar de situatie van voor de uitbraak van het coronavirus is nog niet aan de orde. 
zo gelden er strikte regels voor de heropening van eet- en drinkgelegenheden, bioscopen en theaters. ze mogen de komende maand niet meer dan dertig bezoekers ontvangen, vanaf 1 juli wordt dat mogelijk opgeschroefd naar honderd personen.
wie naar een museum wil, moet vooraf online een kaartje kopen en reserveren voor een tijdvak. bioscopen maken ook gebruik van het vooraf reserveren.
hoewel het voor de meeste theaters niet rendabel is om open te gaan, is er in sommige zalen toch een speciaal aangepast programma te zien.

1 juni: mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht
reizigers in de trein, bus, metro en tram moeten een mondkapje dragen. ook op veerponten moeten mensen er eentje op.
in de stations en op de perrons hoeven reizigers hun mondkapje nog niet op te hebben. daar geldt wel de regel dat zij onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 
omdat dat in de trein, bus, metro, tram of pont vaak niet kan, is een mondkapje daar wel verplicht.
wie geen mondkapje draagt, riskeert een boete van 95 euro. conducteurs, stewards en medewerkers op de stations hoeven daar echter niet actief op te handhaven. 
zij kunnen de reizigers wel wijzen op de mondkapjesverplichting. de handhavingstaak ligt volgens het protocol bij boa's en Veiligheid & Service-medewerkers van de NS, indien nodig met assistentie van de politie. 
zij zullen kalm en rustig te werk gaan en kunnen bij het niet-naleven een boete uitschrijven.
het openbaar vervoer rijdt vanaf dinsdag weer volgens een normale dienstregeling, maar men gaat er vanuit dat er alleen nog gereisd wordt voor school en werk. dagtoerisme worden nog afgeraden.


1 juni: GGD's gaan vanaf maandag iedereen testen met klachten
vanaf vandaag, 08.00 uur kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800 – 1202 (alleen voor Nederland) om een afspraak te maken voor een test bij de GGD.
het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. 
voor het afnemen van de testen hebben GGD’en ruim 80 teststraten door het hele land ingericht.
het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. 
zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag. 
als er sprake is van een besmetting met corona belt de regionale GGD en start het bron- en contactonderzoek. 
vanaf het moment dat iemand klachten krijgt, blijft die persoon thuis en is daarmee in isolatie. personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.


de verwachting is dat de eerste dagen veel mensen tegelijk zullen bellen. 
het testen en uitvoeren van bron- en contactonderzoek is een vast onderdeel van het werk van de GGD. maar het uitvoeren op deze schaal is een enorme klus. 
hierdoor kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden. maar GGD’en zullen ervoor zorgen dat iedereen met klachten passend bij het coronavirus zo snel mogelijk geholpen wordt.
en ik wil niemand ontmoedigen om zicht te laten testen maar bedenk even goed aan de hand van het plaatsje hoe de test gedaan wordt. ik persoonlijk sta er niet voor te springen.

en zo komen we weer een stapje dichtbij iets meer mogelijkheden in onze nieuwe anderhalve meter samenleving. maar als ik dan hoor dat parken en andere natuurgebieden worden gesloten omdat mensen er massaal naar toe trekken vraag ik mij toch af waar we mee bezig zijn.
jij kan misschien wel zeker zijn dat je niks hebt maar geldt dat ook voor andere? wees een beetje voorzichtig met je eigen gezondheid en die van een ander.
volgens een paar Japanse onderzoekers is de kans middelgroot op een nieuwe golf als we te snel weer drukke plekken gaan opzoeken. hiermee worden parken,stranden, bossen maar ook winkelstraten, uitgaansgelegenheden en werkplekken mee bedoelt.
wees dus slim en zoek het risico niet onnodige op, maar dat is ieder zijn eigen keuze.

tot het volgende blog .... 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Scooziemouse GameTalk #4

Verwacht geen high tech gaming van mij, maar er zijn genoeg leuke spelletjes die erg leuk zijn om te spelen.  Sommig via een computer en and...