dinsdag 30 juni 2020

snikhete zomer in het verschiet

door het coronavirus kiezen deze zomer naar verwachting meer mensen voor een vakantie in eigen land. 
volgens weerbureau Weeronline kunnen de thuisblijvers ook in Nederland rekenen op Zuid-Europees weer met hoge temperaturen en flink veel zon.
in juli en augustus overheersen de droge dagen, voorspelt Weeronline. de wind waait meestal uit het oosten en dat levert veel zomerse en zonnige dagen op. 
de temperatuur ligt daarbij vaak tussen 25 en 30 graden.tropische dagen liggen ook in het verschiet. als de wind uit het zuidoosten komt, bereikt warme lucht uit het zuiden ons land.
het ziet er naar uit dat je tuin of balkon deze zomer je beste vriend gaat worden, als je er van houdt om met die warmte buiten te zijn dan.


ook is er een kans dat er zelfs een of meerdere hittegolven zijn en worden extreme temperaturen van 35 tot 40 graden niet uit gesloten. 
die hitte kan wel af en toe uitmonden in een lokale regen- of onweersbui. 
de verwachting voor de zomervakantie heeft veel overeenkomsten met het weer in de zomer van 2018. toen kregen we te maken met langdurige zomerse warmte, ernstige droogte en enkele flinke hittepieken.
dankzij de frisse zeelucht die in juli waarschijnlijk over ons land wordt geblazen, wat ook de nodige buien met zich meebrengt, houden we in deze maand het hoofd koel of in ieder geval: koeler. 
in Frankrijk en Spanje wordt het namelijk giga-heet, dus wanneer de wind draait en niet van zee komt maar van het zuiden, kan het zomaar toch een stukje warmer worden.
we sluiten de zomer af met een tropische augustus topmaand. zon en hitte in overvloed, maar ook af en toe een fris briesje vanuit het noorden. 
tevens heerlijk om aan het strand te vertoeven omdat het zeewater tegen die tijd een aangenaam temperatuurtje heeft. maar laten we daarbij wel oppassen en de regels die gelden door het coronavirus in ons hoofd te houden!

toch wordt het in de zomermaanden niet alleen maar stralend weer. 
er kunnen naar verwachting wisselvallig dagen bij zijn door een frisse zeewind. er kunnen dan enkele buien ontstaan met temperaturen tussen de 20 en 25 graden.
de vele droge en warme dagen hebben grote gevolgen voor de droogte. door het gebrek aan regen en de extra verdamping van vocht uit de bodem zal het droogteprobleem verergeren. 
de kans op natuurbranden en mislukte oogsten is volgens het weerbureau groot. de enkele regen- en onweersbuien zijn een druppel op een gloeiende plaat en maken geen einde aan de droogte.

tja, de ene staat hier misschien voor te springen en een ander weer niet.
laten we het dus maar afwachten of dit allemaal gaat uit komen, ik heb wel alvast wat maatregelen genomen om het in huis koel te houden. en verder zie ik wel wat we gaan krijgen. de afgelopen dagen waren warm met een afwisseling van een verkoelend onweersbuitje.

tot het volgende blog .... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...