donderdag 11 juni 2020

waarom je beter niet met een ventilator aan kunt slapen

slaap jij ook altijd zo slecht als het warm weer is buiten? ik slaap dan slecht, dat wil zeggen: ik ben regelmatig wakker omdat alles plakt.
een ventilator kan in een hete slaapkamer dan wat verkoeling bieden. maar of slapen met een ventilator aan ook zo goed voor je is? daar valt over te bezien, of voelen, vooral als je last hebt van hooikoorts of huisstofmijtallergie kun je beter niet kiezen voor een ventilator.



pollen en huisstofmijt
een ventilator tijdens het slapen mag dan wel lekker verkoelend zijn, maar zorgt daarnaast soms ook juist voor klachten. 
het ding blaast namelijk pollen en huisstofmijt uit je kamer allemaal richting jouw bed. 
dat adem je vervolgens in, en dat kan natuurlijk nooit gezond zijn. 
vooral als je allergisch bent voor huisstofmijt, hooikoorts hebt of astmatisch bent kun je daar flink wat last van hebben. zelfs als je denkt dat jouw kamer hartstikke schoon en stofvrij is, zitten deze vervelende deeltjes wel in de lucht. 

spierpijn
niet gesport en toch wakker geworden met enorme spierpijn? dat kan voor komen als je gaat slapen met een ventilator aan. 
je spant ’s nachts namelijk onbewust steeds je spieren aan, door de koudere luchtstroom op je lijf. vooral als de ventilator vlakbij je gezicht of nek staat, zul je merken dat je wakker wordt met een stijve nek. 
daarom kun je de ventilator beter uitzetten voor je gaat slapen, of verplaatsen naar het voeteneinde van je bed.
ik heb er een op de kast staan, gericht over mijn bed, zou dat ook goed zijn?

voor je huid is het slapen met een ventilator aan ook niet zo goed, volgens de specialisten. de lucht die zo’n ventilator constant op je huid blaast, kan zorgen voor een vervelende droge huid. je kunt je natuurlijk goed insmeren van te voren, maar ook huid op plekken waar dat niet kan wordt droger. 
denk bijvoorbeeld aan je ogen, je keel en binnenkant van je neus. en door een droge neus kun je juist weer meer snot aan gaan maken, waardoor je ook sneller een verkoudheid te pakken hebt.
aan de andere kant is een goede nachtrust juist ook heel belangrijk, dus kan het niet meteen kwaad als je af en toe wel een ventilator aanzet voor je gaat slapen. 
let dan wel op dat je deze niet te dicht bij je gezicht of nek zet en dat je hem goed afgestoft hebt voor je hem aanzet. 

nog enkele verkoelende tips:
*wie een wat luxe luchtverkoeler heeft kan misschien een timer instellen, zodat het toestel automatisch wordt uitgeschakeld na een bepaalde termijn.
*zet de ventilator steeds op de “rond-draai”-stand zodat de lucht niet continu naar dezelfde richting wordt geblazen.
*afkoelen? richt de ventilator op je voeten. als je voeten of handen koud hebben, dan koelt je hele lichaam af.
*vries een flesje met water in. en zet deze diepgevroren voor de ventilator. op die manier zal er koude lucht geblazen worden.

welterusten dan maar!
tot het volgende blog ..... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...