donderdag 25 juni 2020

extra blog: stand van zaken: het coronavirus #9

we kunnen er niet meer om heen, het is nu een wereldwijde zorg geworden waar we dus allemaal mee te maken hebben: het coronavirus
voor alles weer normaal is kan heel lang duren, en het hangt vooral af van een vaccin. 
in het gunstigste geval is dat pas over anderhalf of twee jaar. 
we hebben nog een lange weg te gaan! maar stap voor stap proberen we weer, met extra zorg en maatregelen, om het leven op te pakken.



hoe is de stand van zaken tot nu toe?

9 juni:
WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus heeft opnieuw gewaarschuwd dat waakzaamheid over het uit coronavirus geboden blijft. 
over de hele wereld genomen wordt de situatie nog steeds erger, terwijl het nu in het westen van Europa beter gaat.  in bijvoorbeeld Oost-Europa en Centraal-Azië stijgt het aantal besmettingen.
op de wereld wonen naar schatting 7,7 miljard mensen en er zijn meer dan zeven miljoen besmettingen vastgesteld. ruim 400.000 patiënten zijn aan het virus bezweken. bijna 3,5 miljoen patiënten zijn inmiddels genezen. van de huidige circa 3,2 miljoen patiënten is 2 procent er ernstig aan toe.

zorgen rond coronatesten
CNV Zorg & Welzijn maakt zich grote zorgen om de problemen rond de coronatesten die zich nog altijd voordoen bij de GGD. de vrees bestaat dat zorgmedewerkers, voor wie de testen cruciaal zijn, door alle vertragingen nog meer risico lopen.
de GGD ontkent dat er noemenswaardige problemen zijn.
CNV Zorg & Welzijn: "het baart ons echt zorgen, want nu alle Nederlanders sinds 1 juni een coronatest kunnen doen, dreigen mensen in cruciale- en contactberoepen hier nog meer de dupe van te worden.” 
mensen in de zorg ,net als mensen in andere cruciale beroepen zoals gevangenispersoneel zouden voorrang moeten krijgen bij zowel het afnemen van de test, als het tijdig bericht krijgen wat de uitslag is.
benadrukt wordt dat de zorgen al langer leven. ,,Nederland is heel terughoudend geweest met het opschalen van de testcapaciteit, en ook te laat geweest met het regelen van beschermmiddelen. wij zijn geen RIVM of instituut dat zich hiermee bezighoudt, maar weten wel dat er zaken niet goed zijn gegaan. door alle problemen is het extra belangrijk dat voorrang aan kwetsbare beroepsgroepen wordt gegarandeerd.” 

vakantie wel of niet?
bijna de helft van Nederland gaat deze zomer niet op vakantie, dit kwam er uit op basis van een peiling onder ruim 29.000 mensen.  
48 procent van hen zegt deze zomer thuis te blijven omdat ze de corona-risico's in eigen land beter kunnen inschatten.
een derde van de ondervraagden wil wel weg. van hen blijft 42 procent wel in Nederland. als er toch iets misgaat ben ik in ieder geval snel thuis is de gedachte.
de mensen die wel naar het buitenland op vakantie gaan, maken zich weinig zorgen over het coronavirus op hun vakantiebestemming.
verder zijn de ondervraagden verdeeld in hun mening over de vraag of het goed is dat er ook weer toeristen naar Nederland komen.


11 juni:
het is een van de belangrijkste vragen omtrent Covid-19: in hoeverre zijn mensen besmettelijk als ze nog geen symptomen hebben? 
een belangrijke deskundige van de WHO dat asymptomatische besmetting ‘heel zeldzaam’ is. nu komt ze gedeeltelijk terug op die woorden.
uit een contactstudies uit onder meer Singapore blijkt dat het virus ‘zeer zelden’ wordt overgedragen door mensen zonder symptomen.
maar er zijn modelstudies die schatten dat tot 40 procent van alle besmettingen wordt veroorzaakt door mensen die het virus onder de leden hebben, maar daar niets van merken. 
de technische chef coronavirus zegt dat ‘we nog steeds het antwoord niet hebben’ over virustransmissie zonder symptomen. “ik heb de frase ‘zeer zeldzaam’ gebruikt en ik denk dat het een misverstand is om te stellen dat asymptomatische transmissie wereldwijd een zeldzaamheid is. ik refereerde aan een set studies en data die nog niet gepubliceerd zijn,” zegt ze. 
ze heeft de schattingen van 40 procent niet gemeld, ‘omdat ze uit modellen afkomstig zijn’.wel blijft de WHO benadrukken dat Covid-19 zich vooral verspreidt door druppeltjes in de lucht dus dat mensen veel besmettelijker zijn als ze bijvoorbeeld hoesten.


13 juni:
de ruimte om maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus verder te versoepelen, is bijna op. dat zegt Jacco Wallinga van gezondheidsinstituut RIVM.
de afgelopen dagen klonk uit diverse sectoren de wens om de regels verder te versoepelen. mensen vinden het steeds lastiger anderhalve meter afstand te houden, concludeerden het RIVM en de GGD na een gezamenlijke enquête.
"wat we tot nu hebben gezien en berekend, daarbij zeggen we nu: de ruimte is ongeveer op. de maatregelen zijn een voor een versoepeld, en de ruimte wordt gewoon steeds kleiner" volgens Wallinga.
nu de getallen zo laag zijn, is dat minder kritisch, maar dat zou in het najaar natuurlijk weer kritisch kunnen worden. 

het totaal aantal coronabesmettingen nam toe met 179. het coronavirus is nu vastgesteld bij 48.640 mensen. het officiële dodental op 6057.
het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. niet iedereen wordt getest en sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.

17 juni: 
kinderen onder de zes jaar hoeven niet langer thuis te blijven als ze verkouden zijn. 
het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de richtlijnen voor kinderdagverblijven en scholen aangepast.
kinderdagverblijven en scholen mogen baby's, peuters en kleuters die koorts hebben nog wel de toegang weigeren. 
artsen drongen er al op aan de richtlijn aan te passen. kleine kinderen snotteren altijd al aan de lopende band. en mochten ze toch het coronavirus onder de leden hebben, dan is het gevaar klein dat ze andere kinderen ziek maken, stelden onder meer de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland.
het RIVM heeft de richtlijn aangepast na overleg met het Outbreak Management Team.

huurders in de problemen
door de coronacrisis zijn tot nu toe tussen de 12.000 en 48.000 van de in totaal 2,4 miljoen huurders financieel zo in de knel gekomen dat zij hun huur niet kunnen betalen. 
Sociale en private verhuurdersorganisaties hebben aangegeven dat 0,5 tot 2 procent van hun huurders zich heeft gemeld voor hulp. 
in ruim driekwart van de gevallen heeft de verhuurder inmiddels maatregelen getroffen om deze huurders tegemoet te komen.
afhankelijk van de betalingsproblemen en de omstandigheden van de huurder zijn huurbetalingen uitgesteld of kregen huurders tijdelijk korting op hun huur. 
in 5 procent van de gevallen is de huur verlaagd. ook worden mensen begeleid naar een woning die beter bij hun nieuwe financiële situatie past.
minister Ollongren (Binnenlandse Zaken)  heeft bij de verhuurders nadrukkelijk aangedrongen op maatwerk. ze weigert echter de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli voor iedereen op te schorten, waar de Eerste Kamer haar toe heeft opgeroepen. 

en verder ...
*deskundigen van buiten moeten nagaan of Nederland de strijd tegen het coronavirus beter had kunnen doen. de Tweede Kamer wil dat het kabinet nog deze zomer zo'n onafhankelijk onderzoek instelt. ook al vindt het kabinet het daarvoor te vroeg.
*bij de meeste contact- en brononderzoeken die worden uitgevoerd om in kaart te brengen waar coronapatiënten besmet raakten met het longvirus, lukt het niet de bron van de infectie te achterhalen. 
in Nederland wordt in tegenstelling tot andere landen niet landelijk bijgehouden waar mensen precies besmet raakten, er word geen reden gezien om dat te analyseren.
dat gebeurt wel op gemeenteniveau. maar een landelijke registratie is er niet, omdat je de bron in de meerderheid van de gevallen niet weet.
*als er een tweede corona-uitbraak komt en de intensive care-afdelingen overvol raken, ligt vanaf nu een draaiboek klaar voor artsen om af te wegen wie voorrang krijgt voor een bed op de ic.
het is niet zo dat bij een tweede golf meteen wordt overgegaan op de selectie zoals die beschreven staat in het draaiboek. eerst wordt er nog medisch geselecteerd en worden patiënten opnieuw beoordeeld. pas als de druk op de ic's zó groot wordt dat niet langer op basis van medische overwegingen een onderscheid gemaakt kan worden tussen wie wel en wie geen ic-bed nodig heeft, gaan artsen over op het draaiboek en komt er selectie op basis van niet-medische overwegingen. 
*horeca bedrijven vinden het niet kunnen dat als klanten de regels niet naleven de eigenaren van de zaken de boetes krijgen.
er wordt dan ook op aan gedrongen dit opnieuw te bekijken en de klant die de regels overtreed de boeten te geven.
*het crisisteam van het kabinet vergadert woensdag (24 juni) voorlopig voor het laatst over de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. ingewijden melden dat na afloop een veel grotere versoepeling wordt aangekondigd dan eerder werd voorzien.

24 juni:
het crisisteam van het kabinet vergaderde vandaag voorlopig voor het laatst over de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus.
na afloop werd een aankondiging gehouden van een grotere versoepeling dan was verwacht.
de mededeling waar Nederland al zo lang naar smachtte. twee maanden eerder dan voorzien, kunnen de beperkende coronamaatregelen die het land sinds half maart zo’n heel ander aanzien hebben gegeven voor een aanzienlijk deel verder worden versoepeld. 
er mag per 1 juli weer bewogen worden, gereisd, gefeest, gesport. maar als alles met mate, dat wel. 
dit alles met dank aan onszelf, omdat we ons goed aan de regels hebben gehouden, aldus de repeterende boodschap van zowel premier Mark Rutte (VVD) als minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) op hun voorlopig laatste ‘coronapersconferentie’.
maar in de woorden van Rutte en De Jonge klonk woensdagavond ook een waarschuwing. dat er besloten is sneller en meer te versoepelen dan aanvankelijk in de eerder gepresenteerde routekaart gepland was, vraagt wel „nog meer verantwoordelijkheid en zelfdiscipline” van Nederlanders.

1. spreek andere erop aan als zij zich niet aan de regels houden.
2. blijf je handen goed wassen.
3. nies of hoest in je elleboog.
4. gebruik papieren zakdoeken en handdoeken.
5. blijf van je gezicht af!
6. schud geen handen.
7. hou 1,5 meter afstand.

het grote gevaar is nu dat we denken: mooi, dat was de coronatijd, terug naar de ons oude leven. maar de cijfers zijn nu juist zo goed omdat we dat drie maanden niet hebben gedacht en de regels hebben gevolgd.
hou je dus aan de regels, voor je eigen en de veiligheid van andere!

de kans op een tweede golf is er dus wel maar dat hangt echt af van hoe we met de regels omgaan, gebruik dus je verstand en riskeer geen levens.
het feit blijft dat we deze huidige samenleving voorlopig zullen houden en zolang er geen medicijn is gevaar blijven houden van het coronavirus.
laten we het beste van maken binnen de grens van de regels, dan wens ik hierbij iedereen een fijne zomer, hou het veilig en gezellig!

tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...