dinsdag 31 mei 2022

hoe mager is mager gehakt werkelijk?

het vetpercentages van het mager rundergehakt in de Nederlandse supermartken lopen flink uiteen, van 8% tot wel 15% of meer.  
en dat is meer vet dan volgens de Europese richtlijnen in mager rundvlees mag zitten.
als je (extra) mager rundergehakt in de supermarkt koopt denk je waarschijnlijk dat je een bewuste keuze maakt en een mager vlees op tafel zet die avond. 
dat blijkt echter lang niet altijd waar te zijn.
een steekproef van de Consumentenbond laat zien dat er soms meer vet in zit dat het percentage bij bijvoorbeeld shoarma of spareribs.

meer dan vijftien procent vet in mager gehakt
de Consumentenbond deed een steekproef en onderzocht daarbij 62 gehaktvarianten, van twaalf verschillende supermarktketens. 
van die ruim zestig pakjes gehakt, bleken er slechts vijf te zijn die minder dan tien procent vet bevatten. 
  • Lebon mager gehakt van het rund (te koop bij Ekoplaza en Marqt) 
  • Dirk 1de beste rundergehakt extra mager. 
  • Lidl Extra mager rundergehakt.
  • Aldi Extra mager rundergehakt.
  • Spar, het magere rundergehakt.
ze troffen ook meerdere varianten aan die meer dan vijftien procent vet bevatten, terwijl ze wel het label ‘mager’ of zelfs ‘extra mager’ dragen. 
dat is meer dan wettelijk toegestaan is, in zowel Nederland als Europa. 
bij navraag claimen deze supermarkten dat het gaat om de etiketten van die varianten die niet kloppen. het vlees zou een lager vetpercentage hebben dan op de verpakking staan. 
om welke merken dit gaat, heeft de Consumentenbond niet bekendgemaakt.

richtlijnen voor gehakt
er is een Europese richtlijn voor mager gehakt rundvlees: dat mag maximaal zeven procent vet bevatten. maar de Nederlandse Warenwet is net wat anders: deze maakt namelijk onderscheid tussen ‘gehakt rundvlees’ en ‘gehakt’. 
als een product bestaat uit puur gehakt vlees, valt het in de eerste categorie: gehakt rundvlees dus. maar wanneer aan dat gehakte vlees nog iets toegevoegd is, denk aan water of een aroma, dan wordt het gehakt genoemd. en wanneer het gehakt gemaakt is van rundvlees mag het maximaal vijftien procent vet bevatten: een stuk meer dus. maar ook aan die eisen voldoet dus niet alle pakjes rundergehakt in de winkel.
mager of extra mager rundergehakt is momenteel soms vetter dan half-om-half gehakt of bevat meer vet dan shoarmavlees of spareribs. 
de term (extra) mager zet mensen daarbij dus op het verkeerde been.
al in 2017 constateerde de Consumentenbond dat (extra) mager gehakt uit de supermarkt niet bepaald mager is.
de Consumentenbond ziet helaas geen verbetering, daarom pleiten ze voor strengere richtlijnen.

tot het volgende blog ... 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...