dinsdag 24 mei 2022

herken zakkenrollers

de temperaturen worden weer wat aangenamer, heerlijk om er een dagje op uit te gaan. lekker een dagje naar een pretpark, de stad in of een drankje doen op het terras. 
let dan goed op je waardevolle spullen, mooi weer betekent helaas ook meer zakkenrollers op straat aan. 
een week of twee waren mij dochter en ik een dagje uit naar de Efteling, ook daar wordt je gewaarschuwd om op je spullen te letten. 
en ik heb het zelfs al meegemaakt dat we in de kringloopwinkel een mevrouw hadden waar van de portemonnee uit haar tas was gehaald. nu hebben wij videocamera's hangen maar daar was helaas niks op te zien. 



Zakkenrollers herkennen
waar kun je een zakkenroller eigenlijk aan herkennen? 
zakkenrollers hebben een bepaalde houding waaraan je ze kunt herkennen. 
op een zonnige dag in Amsterdam zie je dat mensen genieten van het weer en de stad. maar die paar zakkenrollers niet, die hebben een andere houding. ze zijn geconcentreerd bezig en gaan vaak in groepjes van twee of drie te werk. 
eentje rolt, de anderen schermen af. 
zakkenrollers zullen je vaak proberen afleiden door je bijvoorbeeld een goocheltruc met je te doen of met je willen dansen als ze zich als straatartiest voordoen, hierdoor raak je je aandacht even kwijt. ondertussen proberen ze er met je dure horloge of portemonnee vandoor kunnen gaan. 
dit gebeurt vooral vaak bij mensen die alcohol hebben gedronken. zij zijn minder alert, waardoor het voor zakkenrollers een stuk makkelijker is om toe te slaan.

aantal gevallen van zakkenrollen neemt toe
uit cijfers van het CBS blijkt dat zakkenrollers in Nederland nog steeds erg actief zijn. het gaat hierbij om gemiddeld 15.000 gevallen van zakkenrollerij per jaar. 
tijdens de coronacrisis lag dit aantal een stuk lager, maar nu de maatregelen zijn opgeheven en mensen weer vaker op stap gaan, neemt het aantal gevallen van zakkenrollen weer toe.
er wel een aantal tips om te voorkomen dat je waardevolle spullen gestolen worden tijdens een dagje uit: 

* maak oogcontact. zakkenrollers hebben op deze manier door dat je alert bent en zullen het dan minder snel bij je doen.
* doe geen (waardevolle) spullen in je jas- of broekzakken. denk bijvoorbeeld aan je portemonnee en je telefoon.
* let goed op op een terras. zorg ervoor dat je je telefoon of portemonnee niet op tafel legt. even niet goed opletten en ze kunnen zo verdwenen zijn. 
* maak gebruik van een anti diefstal rugzak. in deze rugzakken zitten de vakjes en ritsen goed verstopt, waardoor een zakkenroller ze niet makkelijk kan openen. 
* daarnaast is het materiaal speciaal gemaakt tegen opensnijden, zodat je spullen alsnog een stuk veiliger zijn.

(bron: RTL nieuws) 

tot het volgende blog ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...