dinsdag 3 mei 2022

zuiniger koken en een energietoeslag voor de lage inkomens

zuiniger koken
vele Nederlanders zijn voor het koken en het verwarmen van hun huis afhankelijk van aardgas. 
en hoewel Nederland in 2050 grotendeels aardgasvrij moet zijn, duurt het bij veel mensen nog even voordat ze aan de beurt zijn. 
met de hoge gasprijzen die de pan uit rijzen zoeken we massaal naar manieren om ons energieverbruik te verlagen. 
gelukkig kun je ook in de keuken een aantal kleine aanpassingen doen om op gas te besparen. 
het is niet veel, want met koken verbruik je maar twee tot drie procent van je jaarlijkse gas- en energieverbruik, maar toch, misschien helpen deze tips je vooruit.

1. gebruik een snelkookpan, want daarmee bespaar je tijd én energie. 2. kook met een deksel op de pan. je gebruikt dan twee tot drie keer minder gas. haal het deksel niet te vaak van de pan, want dan gaat er warmte verloren. 3. verkies een magnetron boven een oven, want die is energiezuiniger. heb je de oven nodig? 4. gebruik dan een heteluchtoven en geen boven- en onderwarmte.
5. zet het gas niet te hoog. met half of laag gas gebruik je 60 procent minder gas. ook handig: bij sommige gerechten, zoals saus of rijst, kun je het gas eerder uitzetten. het gaart nog even na in de hete pan. 6. gebruik eens een slowcooker, (stoom)oven of airfryer om een maaltijd te bereiden. 7. kook niet in onnodig veel water, want dan duurt het langer voordat het kookt. gebruik liever een kleine pan als dat mogelijk is. Extra tip: kook het water in de waterkoker, dat gaat nog sneller. 8. maak een flinke hoeveelheid eten en vries porties in. dan hoef je voor meerdere maaltijden maar één keer gas te gebruiken. 9. ontkalk je waterkoker en koffieapparaat regelmatig. zo verbruikt hij minder energie.

(bron: voedingscentrum)

energietoeslag
het kabinet wil ervoor zorgen dat huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag van circa € 800 zo spoedig mogelijk ontvangen. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft aangegeven dat gemeenten mogen starten met de uitbetaling. Het kabinet heeft besloten het richtbedrag voor de eenmalige energietoeslag te verhogen van € 200 naar € 800. huishoudens met een bijstandsuitkering en een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen de toeslag automatisch. andere groepen, zoals werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen en AOW’ers zonder aanvullend pensioen, vragen deze zelf aan bij hun gemeente. de toeslag aan zo’n 800.000 huishoudens met een laag inkomen worden uitgekeerd via de gemeenten. met de hulpmiddelen die beschikbaar zijn gesteld, zoals een richtlijn en een handreiking, kunnen gemeenten hiervoor de voorbereidingen treffen. huishoudens die nu al tegen financiële problemen aanlopen kunnen ondersteuning krijgen, bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken met de energieleverancier of via het Geldloket van de gemeente. er is een landelijk telefoonnummer, 0800-8115, waar mensen met geldzorgen anoniem terecht kunnen voor advies op maat en doorverwezen worden naar passende hulp.

(bron: rijksoverheid.nl)

tot het volgende blog ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...