donderdag 5 mei 2022

fouten bij het bereiden van asperges

aspergesoep, een quiche met asperges of gegrilde asperges: het aspergeseizoen is weer begonnen en we kunnen weer volop genieten van deze groente. 
nou ja, we? er zijn genoeg mensen die ze niet lusten maar hier in huis lusten we ze dus wel en er bestaan talloze manieren om deze lekkere groente te bereiden, maar daardoor is een foutje ook snel gemaakt.
hier een aantal tips voor je om je witte goud, zoals ze worden genoemd, te bereiden. 

je bewaart de asperges in de koelkast
wanneer je verse asperges koopt, is het natuurlijk het lekkerst als je ze ook meteen bereidt en op eet, want als je ze te lang in de koelkast bewaart kunnen ze namelijk gaan verzuren en verkleuren. 
wil je ze toch langer bewaren, dan kun je ze zo'n twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. hierbij is het belangrijk om de asperges in te wikkelen in een vochtige theedoek om de structuur en smaak goed te behouden.

de asperges die je koopt zijn niet vers
hoe weet je of de asperges die je gekocht hebt ook echt vers zijn? 
hier is een handig trucje voor. je beweegt de groente langs elkaar heen. hoor je een piepend geluid? dan heb je goede, verse asperges te pakken. dit is met voor verpakte asperges misschien wat lastig dus als je die zou kopen neem je een gok.
verder is het belangrijk om te letten op het snijvlak, zorg ervoor dat je asperges niet zijn ingedroogd op de plek waar ze zijn afgesneden. is dit toch wel het geval of heb je in de supermarkt toch de verkeerde keuze gemaakt en heb je de wat minder verse exemplaren gepakt. leg ze dan een half uurtje in koud water. hierdoor frissen ze op en wordt de schil weer soepel.

asperges niet goed schillen
asperges schillen is natuurlijk niet het leukste onderdeel van de bereiding, maar het is toch belangrijk dat dit goed gebeurt. 
begin vijf centimeter onder het kopje en trek vervolgens helemaal door tot aan de onderkant. ik zelf gebruik een dunschiller om ze te schillen.
als de kwaliteit goed is, kun je ze in een keer goed schillen. als dat niet zo is, dan schil je nog even door. 
vergeet ook niet om aan de onderkant ca. 2 cm af te snijden van het kontje!
handig om te voorkomen dat je asperges breken tijdens het schillen is om ze op een snijplank leggen en zo rond draaien. 

asperges te gaar koken
een van de meest gemaakte fouten bij het bereiden van asperges is dat ze net wat te gaar worden gekookt. 
het is belangrijk dat je eerst water met wat zout aan de kook brengt. vervolgens voeg je daar asperges aan toe, waarbij de kopjes net boven water staan. zet het vuur iets zachter en laat de asperges tussen de tien en vijftien minuten verder koken. 
laat ze daarna uitlekken et voilà: perfect gegaarde asperges.
bij deze kook wijze gaan ze uit van een aspergekookpan, heb je die niet dan kan je ze ook een passend pan op de zelfde wijze koken. 

je kiest asperges uit blik
wanneer je door de supermarkt loopt, kom je vast wel eens langs het gangpad vol met blikgroenten, en hoewel met deze groente niks mis is, word aangeraden om geen asperges in blik te kopen als je ze in een warm gerecht verwerkt.
ze hebben namelijk een zachtere textuur dan de verse variant, en dat is nu precies níet de bedoeling bij asperges. en het opwarmen van asperges uit blik duurt namelijk net zolang als wanneer je ze vers kookt, dus daavoor hoef je het ook niet te doen.
natuurlijk zijn de asperges uit blik heel geschikt om zo een lekker rolletje ham met asperges te maken of als extra groente bij je koude salade. 

wij hier in huis houden wel van asperges.
meestal kook is ze ongeveer 10 á 15 minuten en laat ze afkoelen.
voor de eind bereiding zet ik de oven op 200 graden en leg de asperges op een bakplaat met bakpapier met olijfolie, zout en peper. dan 20 á 25 minuten in de oven. 
erbij doe ik vak gegrilde ham en een gekookt ei. 
de ene keer doe ik gebakken aardappeltjes en de andere keer aardappelpurree.
en niet te vergeten de aspergesaus, dit is gewoon een zakje wat ik van de supermarkt meeneem. 
eet smakelijk! 

tot het volgende blog ... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...