dinsdag 17 mei 2022

nieuwe oplichtingstruc via Marktplaats

via Marktplaats kun je soms leuke koopjes tegen maar pas wel op want soms lijkt iets mooier dan dat het werkelijks is en heb je er alleen maar problemen van.
stel: je hebt een artikel via Marktplaats gevonden, maar de verkoper wil vervolgens verder communiceren via WhatsApp om de aankoop af te handelen? 
dat lijkt misschien handig, maar dat kan ook een oplichtingstruc zijn om via een nagemaakte versie van Marktplaats jouw bankrekening te plunderen.


hoe werkt het? 
Marktplaats heeft zelf een chatfunctie waar geïnteresseerde kopers en verkopers met elkaar kunnen praten, maar misschien heb je ook wel eens het voorstel gekregen om via WhatsApp verder te praten. 
dat lijkt onschuldig, maar dat kan ook een trucje van een oplichter zijn. 
door buiten Marktplaats om te communiceren, kan iemand je namelijk makkelijker een vervalst betaalverzoekje sturen. 
dat kan iemand als verkoper doen, maar andersom kan een potentiële koper jou ook een linkje sturen om een betaalverzoek te maken. 
die link stuurt je vervolgens naar een nepwebsite die precies lijkt op de echte Marktplaats website.

bankrekening plunderen
op de nepwebsite zou een ‘IBAN-verificatie’ nodig zijn, voor de veiligheid van de Marktplaats-gebruikers. 
zo staat er vermeld dat markplaats.nl in samenwerking met verschillende banken in Nederland zo’n verificatie mogelijk heeft gemaakt. daaronder zie je een lijst met elf banken, namelijk:
  • ABN AMRO
  • ING
  • Rabobank
  • ASN Bank
  • Bunq
  • Handelsbanken
  • Knab
  • Regiobank
  • SNS Bank
  • Triodos Bank
  • Van Lanschot
als je vervolgens op jouw bank klikt en daarna probeert in te loggen voor de zogenaamde verificatie, kunnen oplichters jouw bankgegevens overnemen en je bankrekening gemakkelijk plunderen.

waar moet je op letten?
je denkt misschien dat je hier niet zo snel in zal trappen, maar oplichters kunnen website tegenwoordig heel goed namaken. daarom is het belangrijk om extra alert te zijn.  
klik daarom nooit zomaar op zo’n betaalverzoek, maar controleer eerst goed de domeinnaam van de website. 
als een verkoper je vraagt om met Tikkie te betalen, let dan goed op dat de link begint met https://tikkie.me.

daarnaast tipt Marktplaats om je gesprekken altijd via "berichten" op hun website te voeren, in plaats van via WhatsApp en extra alert te zijn als iemand al snel wil overschakelen naar Whatsapp. 
ga ook nooit in op verzoeken van mensen om 1 cent over te maken, zogenaamd ter controle. oplichters gebruiken hiervoor ook een nep-betaalverzoek, waardoor ze bij je rekening kunnen komen.

ben je toch opgelicht via Marktplaats? doe dan aangifte bij de politie. 
een deel van die aangifte komt vervolgens ook weer bij Marktplaats terecht, zodat zij ook maatregelen kunnen nemen.

(bron: Kassa en Marktplaats)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...