donderdag 27 juni 2019

overlast eikenprocessierups groot

de eikenprocessierups is dit jaar zo'n plaag.
in het hele land melden mensen dat ze gezondheidsklachten of overlast hebben van de eikenprocessierups, en de piek wordt pas komende week verwacht. 
"Dit is de rottigste periode", zegt arts/medisch milieukundige Henk Jans. hij houdt zich al sinds de jaren 90 bezig met het beestje.
niet alleen een lastig probleem voor mensen maar kijk ook uit met je huisdier zoals bijvoorbeeld je hond!

de brandharen van de rupsen, die de problemen veroorzaken, zijn nu volop in de nesten aanwezig. dat loopt echt in de miljarden. de minuscuul kleine haren die uit die nesten waaien, veroorzaken de meeste overlast.
de rupsen veroorzaken onder andere irritaties aan de huid. dat gebeurt doordat de haren, die onzichtbaar zijn, in contact komen met het lichaam en zich daarin vastzetten. 
na enige tijd ontstaan bultjes die flink jeuken en ook pijn kunnen doen. ook geïrriteerde ogen of luchtwegklachten kunnen het gevolg zijn van de haartjes van de eikenprocessierups.
hoe erg de overlast dit jaar is, is moeilijk te meten omdat er geen centraal registratiepunt is. maar het aantal meldingen bij GGD's in het hele land is groot. 
de laatste weken zijn 10 tot 14 meldingen per dag bij sommige GGD's heel gewoon.


hoe herken je het?
de bultjes van een eikenprocessierups zijn rood, soms met een blaasje erop, jeuken heel erg en kunnen ook pijn doen. en ze komen vaak met veel tegelijk, daardoor zie je dat het bijvoorbeeld geen muggenbulten zijn. 
een ander verschil met muggenbulten is dat je bij muggen vaak ziet waar je gestoken bent, bij de haartjes van de eikenprocessierups zie je dat niet. slechts een klein percentage heeft last van ogen of luchtwegen.

wat gebeurt er in het lichaam als zo'n haartje op je terechtkomt?
de haartjes komen met een soort weerhaakjes op je af. met die weerhaakjes zetten de brandharen zich vast in de huid, waarbij ze breken en een eiwit afgeven. dat is een lichaamsvreemd eiwit, dus het lichaam reageert daarop met antistoffen. daardoor ontstaan bultjes, jeuk en roodheid, een soort kleine allergische reactie.

hoe gevaarlijk is het?
Bij het merendeel van de mensen veroorzaken de brandhaartjes alleen irritatie. maar als ze bijvoorbeeld in je ogen blijven zitten, dan kan in het ergste geval een ontsteking van het hoornvlies ontstaan. het is daarom belangrijk om gelijk te spoelen zodra je last krijgt van je oog.
ook is er een enkeling die een heel zware allergische reactie krijgt, een anafylactische shock. er zijn mensen in Nederland die dat kunnen krijgen, maar dat zijn er maar heel weinig. en als je daar bekend mee bent, dan kun je een EpiPen gebruiken om jezelf te beschermen.

wat als je in contact bent gekomen met haartjes?
als de haartjes op je huid terecht zijn gekomen, kun je ze eerst met plakband proberen te verwijderen. daarna is het verstandig om te spoelen of te douchen. ook kun je een verzachtende crème smeren met Aloë Vera, calendula, menthol of eucalyptus. dat gaat de jeuk tegen. krijg je een heftiger reactie, voel je je bijvoorbeeld niet lekker of krijg je koorts, dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. die kan dan bijvoorbeeld antihistamine geven.
is er een haartje in je oog gevallen, dan is het advies om te spoelen zodra je klachten krijgt. houden de klachten aan, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. die kan de brandharen dan verwijderen of je doorverwijzen naar de oogarts.

volgens Jans is het gebied waar de eikenprocessierups zit de afgelopen jaren een stuk groter geworden. 
was het eerst vooral in Limburg en Brabant, inmiddels komen er meldingen uit het hele land. overal waar je eikenbomen hebt. door het warmere weer door de klimaatverandering kan de rups makkelijk standhouden en in het hele land gedijen.
ook hebben gemeenten het probleem niet altijd goed aangepakt. dat moet heel accuraat gebeuren. jaar in jaar uit moet aan het eind van de zomer goed in beeld gebracht worden welke bomen besmet zijn geweest. daar moet dan al in april gestructureerd worden ingegrepen.

de dennenprocessierups beweegt zich nu ook richting Nederland. het broertje van de eikenprocessierups komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar leeft tegenwoordig ook in België. hij is nu ook dicht bij de Nederlandse grens gespot.
zoals de naam al doet vermoeden, leeft de dennenprocessierups in dennenbomen. de rups heeft een stuk meer brandharen dan zijn broertje, die zich in de eikenboom bevindt. 
moeten we bang zijn? wat de overlast betreft zijn de dennenprocessierups en de eikenprocessierups hetzelfde.

meer weten? zoek online naar 'eikenprocessierups', genoeg informatie te vinden.
ook vind kun je tips vinden hoe je bijvoorbeeld het best een nest kan verwijderen.
lees wel alles goed door voor je hier aan begint!

(bron: RTL nieuws)

tot het volgende blog ....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken#79

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...