dinsdag 28 mei 2019

huisdier cadeau

origineel is het zeker. onvergetelijk: dat ook! maar is het verstandig om iemand een konijn, dwergpapegaai, hond, kat of hangbuikzwijntje cadeau te geven? 
maar hoe vaak gebeurt het nou dat mensen elkaar een 'verrassingsdier' geven?
na een oproep op de facebookpagina van RTL Nieuws, reageerden binnen een paar uur meer dan 2500 mensen. dat is toch eigenlijk best wel veel.
een fotootje van twee kleine konijntjes wat rond ging op twitter was de aanleiding tot de vraag: of jij wel eens een huisdier cadeau had gekregen
de maker van de foto had de konijntjes meegenomen uit de kroeg. iemand had ze cadeau gekregen, maar wilde ze niet, zei ze erover. voor de diertjes is een goed tehuis gevonden. 

wie een huisdier als cadeau geeft, geeft ook een wettelijke zorgplicht 'cadeau', zo stelt stichting Dier & Recht. 
Dierenwetenschapper Sarah Pesie, verbonden aan de stichting, zegt: "het staat in de wet dat, zodra je een huisdier hebt, je verplicht bent er goed voor te zorgen en de juiste huisvesting te hebben."
"er staat bijvoorbeeld voor sommige dieren in de wet hoe groot de kooi moet zijn waar ze in zitten. je moet echt aan regels voldoen en mensen die zo'n dier cadeau krijgen, hebben daar niet over nagedacht." 
waarom is het nou zo leuk om een huisdier cadeau te geven? 
"het verrassingseffect is hoog", zegt Pesie. "een dier is een speciaal cadeau dat, als er goed voor wordt gezorgd, heel lang meegaat. 
dus als je het van een heel liefdevol persoon krijgt, kan ik me voorstellen dat het een band creëert en dat je een levende herinnering hebt aan de persoon die het cadeau heeft gegeven."
ook de voorpret van de gevers is een element dat meespeelt. zo weet bijvoorbeeld Willeke, die van haar collega's een konijn kreeg, dat haar collega's er weken lang lol om hebben gehad. "het heeft iets grappigs om iemand een huisdier cadeau te geven", weet Pesie. "maar de ontvanger vindt het niet altijd heel grappig." 
een andere reden waarom het niet slim is om een huisdier cadeau te geven, zijn de hoge kosten waar je de ander mee opzadelt, zo stelt Dier & Recht. 
"een konijn heb je al voor twintig euro, en voor honderd euro heb je er een klein hok bij", legt Pesie uit. "maar als het dier een abces aan zijn pootje heeft, ben je zó 300 euro aan dierenartskosten kwijt. daar houden de gevers geen rekening mee."


de Dierenbescherming is ook erg fel tegen het geven van huisdieren. 
een dier is geen cadeau", zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. "je kunt het niet terugbrengen, of in de kast leggen, zoals met een boek dat je hebt gekregen en eigenlijk niet zo leuk vindt. je moet er voor zorgen, tijd en energie en liefde in steken. 
het is een levend wezen en je kan iemand daar niet ongevraagd mee opzadelen. 

mensen zijn er ook niet op voorbereid, terwijl je wel moet weten wat zo'n beest nodig heeft."
Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming zegt dat mensen een romantisch beeld van hebben van 'verrassingsdieren'. 
"denk aan de romantische scene's waarin iemand een grote doos krijgt met een strik erom, waar dan een heel zachte puppy uit springt. iedereen denkt: ah, wat schattig. 
en mensen denken niet: daar zit je dus meer dan tien jaar aan vast."

het geven van een huisdier is eigenlijk verboden!
in artikel 2.31 staat: het 'verbod op het gebruik van dieren als prijs'het is verboden om dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen. 
het is in de praktijk natuurlijk, op een verjaardag bijvoorbeeld, niet te doen om die wet te handhaven. maar dat het verboden is, staat beschreven in de wet.

bedenk dus goed wat je wil gaan doen voor je iets gaat doen!
ik zelf deed bijna twee jaar geleden mijn dochter een hond cadeau, maar dat was in overleg.
zij had zelf gevraagd of zij dat mocht, dan heb je het over een hele andere situatie.
je kan je voorbereiden op de komst van de hond en zo gelijk een goede start maken met je gekregen huisdier.
maar ongevraagd een huisdier cadeau doe, nee nooit! ik zou het zelf ook niet willen krijgen.

(bron: RTL nieuws)

tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...