donderdag 25 oktober 2018

rookvrije generatie in Nederland

om snel tot een volledig rookvrije generatie te komen, wil de regering drastische maatregelen nemen. 
zo moet een pakje sigaretten over een paar jaar minstens een tientje gaan kosten.
blijkbaar is onze Nederlandse regering ook overgoten met het Stoptober effect maar ik vraag me af of ze dat ooit voor elkaar gaan krijgen.

wat zijn de plannen?

  • de prijzen van een pakje sigaretten gaan het komende jaren al flink omhoog.
  • plekken waar je nu nog mag roken verdwijnen, zoals in de zorg, bij de overheid en in de horeca. denk hier bij aan de rookruimtes die worden geschrapt. ook op schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen wordt de sigaret taboe. de intentie is om uiteindelijk alle bedrijven ook rookvrij te krijgen wordt ook genoemd.
  • het rookverbod geldt voor alle rookwaren: sigaretten, e-sigaretten, shisha-pennen, waterpijpen, etc.
  • over twee jaar moet de verpakking van sigaretten neutraal zijn.
  • een jaar later mag er geen reclame meer worden gemaakt voor rookwaren en mogen die niet meer zichtbaar uitgestald worden.
  • ook kunnen gemeenten een einde maken aan subsidies voor instellingen die zich niet genoeg inzetten om de werkomgeving rookvrij te maken. 
voor het concept-akkoord is nog niet gesproken met de tabaksindustrie. 
die zegt in een reactie dat de maatregelen een vergaande inmenging zijn in het privéleven van volwassen mensen.
"ook wij willen een rookvrije generatie. roken is ongezond. kinderen moeten niet roken. dat vinden wij ook" zegt Jan Hein Sträter van tabaksbrancheorganisatie VSK. 
"maar nu worden blijkbaar ook e-sigaretten verboden, terwijl de Britse gezondheidsraad dit middel juist inzet om rokers te helpen om te stoppen." in 2040 wil Blokhuis een 'rookvrije generatie', met kinderen die nog nooit zijn geconfronteerd met een sigaret, een e-sigaret, of andere rookwaar. 

tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...