zondag 29 oktober 2017

voor het laatst de klok verzet?

ieder jaar is er weer discussie in Europa over het afschaffen van de zomer- en wintertijd. deze keer gaat het Europarlement er over stemmen. mogelijk hebben we dus dit weekend voor het laatst de klok een uur terug gezet.
ik hoop dat je het niet vergeten bent, anders kan je het nu nog even doen.
maar afgelopen nacht ging de wintertijd in Nederland weer in en mochten we de klok een uurtje terug zetten.
ooit was de oliecrisis de aanleiding om de zomertijd in te voeren. er moest immers energie worden bespaard. Spanje en Albanië begonnen er mee in 1974. andere landen, waaronder Nederland, volgden in 1977. 
onder meer Duitsland en Scandinavië wachtten nog tot 1980.
maar was het wel zo'n goed idee? veel mensen hebben moeite met de wijziging van het dagritme.
vooral ouderen en kinderen blijken er veel last van te hebben. 
in 2007 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de Ludwig Maximilians-Universiteit te München, aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens.
de kleine jetlag door het verzetten van de klok zou leiden tot meer hartaanvallen en verkeersongelukken. Bovendien bleek de energiebesparing door zomer- en wintertijd ook erg tegen te vallen. 
logisch dat steeds meer mensen ervoor pleiten om de zomertijd af te schaffen. ook een groeiende groep in het Europees Parlement wil stoppen met de tijdswijziging en brengt daarover in december een resolutie in stemming.
er wordt verwachting dat deze resolutie goedgekeurd word. 
vervolgens gaat de kwestie naar de Europese Commissie waar elke staat afzonderlijk de afschaffing van de zomertijd moet goedkeuren. als een meerderheid dat doet dan is het verzetten van de klok binnen een jaar of twee verleden tijd. 

(bron: msn.nl)

tot het volgende blog ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten