vrijdag 27 oktober 2017

sexting en de gevaren van internet

als ouder kun je veel doen om verkeerd gedrag op internet bij je kind te voorkomen. 
ouders kunnen hun kinderen vertellen wat de risico's zijn. 
maakt ze zo sterker om de goede beslissingen te nemen als dat nodig is.
hoe vaak komt het niet voor dat ze via de sociale media ding zien en horen over foto's die van zijn verspreid?
er wordt misschien wel lacherig over gedaan en soms hebben ze dan ook hun oordeel wel klaar maar echt weten wat het verhaal er achter is doen we niet altijd.


het maken en doorsturen van foto's en filmpjes waarop naakte tieners zijn te zien is strafbaar. 
Jongeren experimenteren met seks, ook online, en het gebeurt vaker dan we denken dat ze onderling seksueel getinte beelden maken en doorsturen. 
het is lang niet altijd een probleem, meestal is het iets wat zich afspeelt binnen een relatie, en daar is ook niets mis mee.
het wordt wel een probleem als één van de twee de foto's verspreidt als de relatie voorbij is. de foto's kunnen overal terechtkomen. niet alleen op school, of op sociale media, maar ook in kinderpornonetwerken. 
de schade hier van is niet te overzien. daarom moeten ouders en leerkrachten hierover praten met tieners. 
hoe veel kinderen tegenwoordig slachtoffer worden van sexting is niet bekend. 
de meest recente cijfers zijn van 2012, toen sociale netwerken als instagram en whatsapp nog minder vaak gebruikt werden.

een  belangrijke tip is blijf praten, als je de online contacten van je kind niet vertrouwt. 
het onderwerp moet bespreekbaar zijn. en daarbij ligt het initiatief bij de ouders. 
die zouden gesprekken beginnen over liefde, seks en relaties, zodat het kind weet dat hij/zij met vragen en onzekerheden bij zijn ouders terecht kan.
maar het zou ook zeker niet verkeerd zijn als scholen dit onderwerp bespreken als lesstof.

 Tips voor ouders: 


  • bij (jonge) kinderen kan het nuttig zijn om af en toe de geschiedenis van de browser te bekijken, om te zien waar ze geweest zijn. bij oudere kinderen heeft dat weinig zin omdat ze hun geschiedenis zullen wissen. 
  • let op internetkinderlokkers. ze slaan toe op plekken waar kinderen veel komen. ze chatten op sites als facebook. ook gebruiken ze andere chatboxen.
  • vertel kinderen wat ze moeten doen als ze naaktfoto’s tegenkomen via twitter, whatsapp, instagram, enz. verwijder de beelden en stuur ze niet door. als je dat wel doet ben je niet alleen strafbaar maar je brengt ook enorme schade toe aan degene die op de foto staat.
  • vertel tieners zelf heel voorzichtig te zijn met sexting, als ze het al doet, zorg dan dat niet te zien is dat jij het bent (je gezicht niet in beeld) en doe het in principe alleen met iemand die je goed kent, dus ook in het echte leven. spreek ook samen af dat je de beelden niet doorstuurt. maar het is gewoon veel slimmer om ze te laten stoppen met dit soort acties.
  • vertel kinderen dat ze nooit iets moeten doen wat ze zelf niet willen. laat je niet onder druk zetten of chanteren, echte liefde heeft dat niet nodig.
  • vertel tieners waar je hulp kunt krijgen als er iets misgegaan is. het liefst wil je dat ze naar jou komen, ondanks de schaamte. maar als ze dat niet willen, dan kunnen ze meteen naar HelpWanted.nl , daar helpen ze je met oplossingen en adviseren ze over het doen van aangifte.
probeer open te staan voor het verhaal, word niet boos.
bedenk dat deze slachtoffers er op hele slimme manier zijn in gelokt. en hoe goed oplettend ze ook zijn geweest en alle regels hebben gevolgd, er hoeft er maar één net iets slimmer te zijn om het allemaal mooi en veilig te brengen zo dat hun slachtoffer er toch intrapt.
oordeel dus nooit te snel maar wees hun steun!


Handige websites:
  • Media Opvoeding - website met antwoorden op vragen over mediaopvoeding.
  • HelpWanted - website voor advies met betrekking tot naaktfoto’s van minderjarigen. Bellen kan ook: 071-5162900.
  • Mijn Kind Online - website met meer informatie over kinderen, seks en internet.
  • Ouders Online - website voor contact met andere ouders en tips over (seksuele) opvoeding.
  • YourSafetynet - software om je kinderen online in de gaten te kunnen houden. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...