dinsdag 3 oktober 2017

kans op aardbeving in Los Angeles groot

de Amerikaanse stad La Habra, dertig kilometer van Los Angeles, werd vrijdagavond 15 september opgeschrikt door een aardbeving.  de kracht was 5,1 op de schaal van Richter volgens gegevens van het Amerikaanse geologische instituut USGS.


het epicentrum van de aardbeving wordt op 1 kilometer van La Habra, Californië, geschat. de beving was voelbaar in heel zuidelijk Californië. er zijn geen meldingen van grote schade binnengekomen. deze maand vond er ook al een aardbeving plaats is Los Angeles. deze beving had een kracht van 4.4 op de schaal van Richter.
in de aankomende 3 jaar zou Los Angeles voor 99,9 procent zeker getroffen kunnen worden door een aardbeving van minstens magnutide 5. dat stelde een onderzoeksteam  van Nasa en 4 Amerikaanse universiteiten in een onderzoek van 2015 vast. volgens het onderzoek is het voor 35 procent zeker dat er een aardbeving van magnitude 6 de met 3,9 miljoen inwoners kan treffen.
dit onderzoek is des tijds gestart naar aanleiding van de aardbeving op 28 maart 2014, deze had een magnitude van 5.1.
er vielen geen doden maar heeft de stad wel ernstig beschadigd.
met radarbeelden, die vanuit de lucht zijn gemaakt door het onderzoeksteam, zijn verschillende seismische activiteiten getoond.
seismische activiteiten zijn opgebouwde energie die volgens het onderzoeksteam binnen 3 jaar naar de oppervlakte gaan komen.
dat zou dus rond 2017 of 2018 kunnen zijn.
het wetenschappelijke bureau USGS schat deze kans kleiner in, namelijk op 85 procent.


de stad Los Angels staat gebouwd op de San Andreasbreuk, een gebied waar twee tektonische platen langs elkaar heen bewegen.
door de spanning die dit veroorzaakt kan er een aardbeving worden veroorzaakt in dit gebied.
de laatste grote aardbeving was op 17 januari 1994. hierbij vielen 57 doden, en ruim 9000 gewonden. de schade was ruim 25 miljard dollar. de beving had toen een magnitude van 6.7.

het blijft natuurlijk allemaal gok werk, je kan wel op verschillende manieren proberen of je kan voorspellen wanneer iets gebeurd maar of we dat ook met zekerheid kunnen aannemen blijft altijd de vraag.
laten we hopen dat de voorspelling die voor Los Angeles is gedaan wat de aardbeving betreft niet klopt.
ik ben altijd al dol geweest op deze stad en zou het niet graag verwoest willen zien door deze vorm van natuurgeweld.

tot het volgende blog .... 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...