donderdag 15 juni 2023

zijn Crocs (on)gezond voor je voeten?

Crocs zijn typisch van die schoenen waarvan je zegt: you love it or you hate it. 
Eens in de zoveel tijd maken ze hun rentree in de modewereld en zien we ze weer volop in het straatbeeld. Ergens in 2021 schreef ik daar al eens een blog over.
Maar zijn deze plastic schoenen eigenlijk wel goed voor onze voeten of kunnen we onze Crocs beter snel weggooien?
Comfortabel of niet: het is ook belangrijk dat schoenen goed zijn voor onze voeten. 

Zo (on)gezond zijn Crocs
Toegegeven: Crocs zijn misschien niet de mooiste schoenen. Maar er zijn genoeg schoenen die niet mooi, maar wel ontzettend comfortabel zijn. En dat is ook iets wat we vaak horen over deze plastic klompjes. 
Maar zijn ze ergonomisch gezien ook goed voor onze voeten? Dat is volgens een podotherapeut afhankelijk van wat je ermee doet. 
Crocs zijn niet geschikt voor elke gelegenheid. Als je naar een pretpark gaat waar je de hele dag rondloopt, dan zeker niet. Maar als je een korte wandeling maakt, bijvoorbeeld naar de supermarkt, dan kan het prima.
Crocs zijn zeker niet geschikt voor langdurig dagelijks gebruik. 
Deze schoenen ondersteunen de hiel namelijk niet voldoende om de schoen goed op de voet te bevestigen. En die slechte ondersteuning is het grote probleem dat voor allerlei ongemakken kan zorgen. Als een schoen niet goed om je voet zit, kun je er bijvoorbeeld mee struiken of zelfs vallen. 
Een ongeluk zit dus in een klein hoekje met Crocs.

Voetproblemen op de lange termijn
Struikelen of vallen is natuurlijk vervelend, maar de schoenen kunnen ook op de lange termijn voor vervelende problemen zorgen. 
De schoen is wijd, waardoor je met je tenen de schoenen als het ware vastgrijpt. Hieraan kun je problemen als eeltknobbels, hamertenen, nagelproblemen, likdoorns en eelt overhouden.
En denk je dat de schoenen lekker luchtig zijn en vocht goed afvoeren? Dan heb je het goed mis. Een groot nadeel van de schoenen is namelijk dat ze niet vochtafvoerend zijn. Dit betekent dat al je zweet erin blijft hangen. Als je de schoenen vaak draagt, kan dit op de lange termijn zorgen voor vervelende kwaaltjes als nagelschimmel en voetschimmel.
Nou zag ik pas geleden een röntgenfoto van een voet, iemand die altijd op hoge hakken liep, die zag er nou ook niet heel gezond uit. 

Voordelen van Crocs
Betekent dit dat je de schoenen beter weg kunt gooien? 
Nee, dat hoeft nou ook weer niet. Crocs zijn ideale schoenen als je schoeisel zoekt met een zachte zool of schokabsorptie. Zeker voor oudere mensen kan dit fijn zijn, omdat we, als we ouder worden, vet verliezen in onze voeten. Dat extra bedje voelt dan heel fijn aanvoelen. Ook mensen die vaak last hebben van gezwollen voeten, bijvoorbeeld diabetespatiënten of mensen met hartfalen, kunnen de schoenen fijn vinden, omdat ze zo lekker ruim zijn. Ook een groot pluspunt: je doet ze zo lekker makkelijk aan en weer uit.

Ik persoonlijk leef op crocs hier in huis! Er zijn er genoeg die met pantoffels of van die badslippers aan komen, ik ga voor de crocs.
Inderdaad omdat je ze makkelijk even aan en uit kan doen, handig als je even naar buiten moet voor de container en omdat ze lekker ruim zitten. 
Even naar de supermarkt om mijn crocs doe ik dan weer niet, ik draag ze echt in en rond het huis. 
Dit paar heb ik nu al 2 jaar maar er ligt al een nieuw paar in de kast voor als ze echt niet meer kunnen. Als bijvoorbeeld een gat in de zool komt.
Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik deze tijdens de corona lockdown (2021) heb gekocht op Amazone, we konden nergens heen en mijn oude crocs waren kapot. Deze best wel stevig zijn in tegenstelling tot de croc die ik bij mijn lokale tuincentra koop. Ik loop er nu al twee jaar op en de zool is nog redelijk goed. 
Ze zijn heerlijk comfortabel, ik ben en blijf een crocs-fan. 

(bron: Well + Good)

tot het volgende blog ... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#384

En afgelopen week is PostNL, ons Nederlandse postbedrijf, met een bericht naar buiten gekomen dat waarschijnlijk niemand zag aankomen. Ze ga...