dinsdag 13 juni 2023

beschermt vitamine K je tegen dementie?

Vitamine K, bladgroenten zitten er vol mee en ook fruit, granen en vlees bevatten het. Een stof die belangrijk is voor een goede bloedstolling en sterke botten, maar ook een andere belangrijke functie lijkt te hebben. 
Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen dat het ons brein kan beschermen tegen dementie.
Er moet nog veel vervolgonderzoek uitgevoerd worden, maar experimenten met ratten tonen een voorzichtig maar hoopvol verband aan tussen vitamine K en dementie.

dementie
Dementie, één op de vijf mensen krijgt er in hun leven mee te maken en dat aantal blijft toenemen. 
En hoewel er steeds meer inzichten zijn in de oorzaken en behandelingen van dementie, is er nog altijd geen middel gevonden die echt de klachten kan verminderen of voorkomen. 
Wel zijn er een aantal studies die hinten op een link tussen vitamine K en dementie, en een nieuw onderzoek biedt nu nog meer hoop.

link vitamine K en dementie
Experimenten bij ratten lijken namelijk te laten zien dat de beestjes die aanvullende vitamine K krijgen minder geheugenstoornissen hebben en een sterker geheugen voor leervermogen.
Het lijkt er volgens het team van wetenschappers dan ook sterk op dat vitamine K beschermt tegen geheugen achteruitgang en het verslechteren van bepaalde hersenfuncties, die geassocieerd worden met dementie. 
Dat vitamine K die achteruitgang kan stoppen, zou te maken hebben met de invloed die deze stof heeft op de verwerking van bepaalde stoffen in het brein.
Vooralsnog houdt het team een slag om de arm omdat er meer studies nodig zijn om te bepalen of de bevindingen zich ook vertalen naar mensen. 
Maar de eerste bevindingen zijn al wel hoopvol, want als vitamine K een halt kan roepen tot de slopende ziekte zou dat heel positief zijn.

vitamine K in voeding
Vitamine K zit in groene groenten, je moet dan denken aan bijvoorbeeld boerenkool, spinazie, broccoli of andijvie. 
Ook vlees, melk en melkproducten en eigeel zijn bronnen waarin deze vitamien zit. En wist je dat de aanbevolen hoeveelheid helemaal niet zo hoog is? De exacte hoeveelheid vitamine K die je per dag binnen zou moeten krijgen verschilt per leeftijd, maar voor volwassenen zou zo’n zeventig microgram per dag voldoende zijn. 
Pas wel op met vitamine K-supplementen: het Voedingscentrum raadt pillen met meer dan 100 microgram af.

(bron: Scientias en Voedingscentrum)

tot het volgende blog ....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#384

En afgelopen week is PostNL, ons Nederlandse postbedrijf, met een bericht naar buiten gekomen dat waarschijnlijk niemand zag aankomen. Ze ga...