dinsdag 27 juni 2023

meer diefstal met de zelfscanners

De opkomst van de zelfscankassa's heeft volgens experts tot meer gestolen producten geleid. Dat probleem speelt al jaren, maar supermarkten zijn bezig met een inhaalslag, al gaat dat nog niet zo snel.
Het aantal winkeldiefstallen nam het afgelopen jaar met 30 procent toe, bleek onlangs uit cijfers van de politie. 
Data over diefstallen bij zelfscankassa's zijn er niet, maar volgens retaildeskundigen heeft de toename van diefstallen daar alles mee te maken. 



Tientallen miljoenen per jaar
Dat komt voor een deel omdat het makkelijker is om via de zelfscan te stelen. Of een klant nu per ongeluk iets niet afrekent, of bewust maar één product scant en er met een volle kar vandoor gaat: het gebeurt. 
Op deze manier wordt voor tientallen miljoenen per jaar uit supermarkten gestolen.
Een probleem dat snel moet worden opgelost, zou je denken. Maar zo hard gaat dat nog niet. 
Er zijn verschillende mogelijkheden en er gebeurt wel wat, maar niet heel veel. 
De meeste supermarkten zijn nog aan het experimenteren. Het is ook opvallend dat maar weinig supermarkten open zijn over hun nieuwe vormen van beveiliging. Ze willen waarschijnlijk de klant niet wijzer maken.

Beeldherkenning en data-analyse
Zo werken veel supermarkten met beeldherkenning, data-analyse en artificial intelligence (AI). Vaak worden deze technieken met elkaar gecombineerd.
Er bestaat bijvoorbeeld ook een techniek waarbij de computer een seintje geeft als het totaalgewicht van het winkelkarretje niet overeenkomt met de producten op de bon.
En er zijn systemen die zien wat jij precies met je handen doet. Zo wordt achterhaald dat een product wel uit een schap is gepakt, maar niet gescand. 
Soms gaat het zelfs zo ver dat klanten met camera's worden gevolgd in een winkel, en medewerkers een seintje krijgen als verdacht gedrag wordt vertoond.
Je kunt ook denken aan systemen die aankopen voorspellen. Zo is de kans groot dat er bij een belangrijke voetbalwedstrijd veel kratten bier in combinatie met een zak chips worden afgerekend. Wel bier maar geen chips gescand? Dan krijgt een medewerker de tip om een steekproef te doen

RFID-chip
Een van de bedrijven die zich bezighoudt met nieuwe beveiligingstechnieken in de retail is Nedap. 
Zij draaien momenteel een pilot in een Nederlandse winkel waarbij gebruik wordt gemaakt van een RFID-chip.
De techniek wordt al veel gebruikt in de kledingbranche. De chip zit op verschillende producten en kan op meters afstand via radiogolven worden gescand.
In kledingwinkels wordt dit bijvoorbeeld gebruikt om een snelle inventarisatie van de winkel te maken.
Noem het een intelligente sticker, deze techniek wordt geïnnoveerd zodat er mogelijkheden komen voor het gebruik in de supermarkt.

Stickers met serienummer
Elk product heeft zijn eigen sticker met serienummer. Zo weten ze dat babyvoeding nummer 1 en 2 zich op het zelfscan plein bevindt. Dankzij een andere sensor weten we ook bij welke klant deze producten horen. Als er bij de zelfscan dan maar een van de twee producten wordt gescand, gaat er een signaal naar een medewerker zodra de klant op betalen drukt.
Het nadeel aan dit systeem is dat het erg arbeidsintensief is voor een supermarkt om op elk product een sticker te plakken. Het zou beter zijn als dit in het distributiecentrum of al bij het verpakken van een product gebeurt. Maar dan krijg je weer het risico dat prijzen gaan stijgen voor je boodschappen.
Het is het kip-of-ei dilemma, genoeg supermarkten moeten dit willen voordat het breed kan worden uitgerold. Daarom proberen ze grote marktpartijen bij elkaar te brengen. Als drie grote supermarkten in Nederland zeggen: dit hebben wij nodig, zal het een stuk makkelijker zijn.
Albert Heijn erkent dat diefstal toeneemt, en dat ze aanvullende maatregelen nemen om dat te voorkomen. Maar welke, daar gaan ze liever niet op in. 
Jumbo zegt haar 'klanten te vertrouwen' en geen aanvullende maatregelen te nemen. Ze zijn tevreden met wat ze nu doen. 

De meningen zijn verdeeld over de toename van diefstal door de zelfscanners.
De ene zegt dat het eigen schuld is, dan hadden ze maar gewoon de kassa moeten houden zoals het was.
Maar aan de andere kant, het is gemakkelijk als je boodschappen doet en hoe laag wil je zinken als je gaat stelen omdat je iets wil hebben?
Het is denk ik ook een stukje eigenwaarde om niet te stelen en gewoon netjes af te rekenen. 
Maar blijkbaar denkt niet iedereen daar zo over.

(bron: RTL nieuws)

tot het volgende blog ... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Scooziemouse GameTalk #4

Verwacht geen high tech gaming van mij, maar er zijn genoeg leuke spelletjes die erg leuk zijn om te spelen.  Sommig via een computer en and...