dinsdag 20 juni 2023

warm eten in de middag of avond?

Waarschijnlijk eten jullie tussen vijf en acht uur ’s avonds een warme maaltijd. Een halve eeuw geleden was dat wel anders, toen at je in de middag warm. Ook in andere landen is een warme maaltijd tussen de middag heel normaal. 
Maar de vraag blijft toch wel een beetje of een warme maaltijd tussen de middag ook beter zou zijn.

Een warme maaltijd tussen de middag is over het algemeen beter. 
Ik zal uitleggen waarom: wanneer eten vers bereid wordt, bevat het vaak minder suikers dan een boterham met beleg. Bovendien is een warme maaltijd in de meeste gevallen voedzamer, omdat het groente, vlees, vis of granen bevat. 
Deze ingrediënten zijn niet alleen gezond, ze geven ook verzadiging. Omdat je maag en darmen langer bezig zijn met het verteren van zo’n maaltijd, zit je langer vol en ben je minder snel geneigd om te snacken tussendoor.
Een ander voordeel van warm eten in de middag is dat je het niet snel achter je bureau naar binnen propt. Je moet er echt de tijd voor nemen en eet daardoor bewuster en minder snel te veel.

beter voor de spijsvertering
Ook is uit onderzoeken gebleken dat je beter in de middag warm kunt eten dan in de avond. Dit is beter voor je spijsvertering. 
Na een licht, maar voedzaam ontbijt, komt de spijsvertering op gang en rond de middag werkt die op z’n hardst. Op dat moment is je spijsvertering het best in staat om een warme maaltijd te verwerken. Je blijft daardoor niet met een bomvol gevoel achter.

Volgens een studie van de University of Illinois in Chicago hebben mensen die ’s avonds de meeste calorieën binnenkrijgen een slechter bloedsuikermetabolisme en dat kan na verloop van tijd leiden tot insulineresistentie en gewichtstoename.
Je zou de lichtste maaltijd van de dag moeten eten wanneer je het minst actief bent, voor de meeste mensen is dat voor het slapengaan. Je eet namelijk voor energie. Als je meer eet dan je nodig hebt, verhoogt dat niet alleen je bloedsuikerspiegel, maar worden overtollige calorieën ook makkelijker opgeslagen als vet. 
Verstandiger is het om de meeste calorieën eerder op de dag binnen te krijgen. 
Met andere woorden: lunch met een zwaardere maaltijd.

makkelijker gezegd dan gedaan
Alleen de maaltijden omdraaien, dus ’s middags warm eten en ’s avonds een boterham, heeft niet zoveel effect. Je moet op beide momenten namelijk een voedzame en gevarieerde maaltijd binnenkrijgen. Nog beter is het om twee keer per dag warm te eten.
In de praktijk is een warme maaltijd in de middag best lastig. Allereerst is het duurder om twee verschillende warme maaltijden klaar te maken. Bovendien kost het een hoop tijd en neem je het minder makkelijk mee naar je werk. 
Wat je wel kunt doen, is de avond van tevoren net iets meer eten klaarmaken. Wat je over hebt, eet je dan als lunch. Zo gooi je ook minder weg.
Een ander nadeel aan warm eten in de middag: kans op een dip na de maaltijd. 
Het verteren van zo’n grote maaltijd kost je lichaam veel energie, en hierdoor kun je je vermoeid voelen. Om dit tegen te gaan, is het slim om na het eten een stukje te wandelen.
Maar natuurlijk ligt de keuze geheel bij je eigen wat je wilt doen. Voor de meeste mensen is de keuze om in de avond een warme maaltijd te eten omdat dan iedereen vaak gewoon thuis is en je dan niet met het gedoe zit van schoolgaande en werkende mensen. Wat op zich ook weer heel begrijpelijk is. 

Ik kan mij ook de tijd nog herinneren dat we per week de ene keer in de avond warm aten en de volgende week weer tussen de middag. Dat had dan weer te maken met mijn vader die ploegendiensten werkte. 
Mijn oma at in de middag altijd de warme maaltijd, net als mijn tante. Ik zelf geef de voorkeur aan de avond. Zo'n warme maaltijd tussen de middag heeft mij nog nooit gesmaakt. Maar dat is mijn persoonlijke mening, daar kan jij anders over denken. 

(bron: margriet, Women's health)

tot het volgende blog … 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#384

En afgelopen week is PostNL, ons Nederlandse postbedrijf, met een bericht naar buiten gekomen dat waarschijnlijk niemand zag aankomen. Ze ga...