dinsdag 2 mei 2023

dementie bij je hond of kat

spookt je hond of kat ’s nachts huilend of miauwend door het huis? 
misschien dat hij of zij dan wel aan het dementeren is.
het klinkt heel gek en het is ook vast niet het eerst waar je aan denkt. maar net als bij mensen kunnen honden en katten ook dementie krijgen. 
maar liefst zeventig procent van de honden die vijftien jaar of ouder zijn, vertoont verschijnselen van de ziekte. 
bij katten is dat meer dan de helft. maar hoe herken je de ziekte bij je viervoeter?

zo herken je dementie bij je hond of kat
bij dieren wordt er eigenlijk niet gesproken over dementie, maar is de officiële benaming het cognitief disfunctie syndroom (CDS). 
toch hou ik voor het voor het gemak het even op de term ‘dementie’. 
de symptomen lijken in veel opzichten op de verschijnselen die mensen ervaren.

1. gedragsverandering
het karakter van het beestje veranderen. 
bijvoorbeeld: van rustig en lief naar angstig en agressief of juist andersom. 
en was je hond of kat voorheen nooit bang voor vuurwerk, dan is hij of zij dat nu op eens wel zijn. net als het verschijnsel dat een hond ineens blaft en gromt naar mensen die al jaren over de vloer komen of zelfs naar z’n baasje. 
hetzelfde valt te zeggen voor katten die beginnen te blazen.

2. kunstjes vergeten
vooral bij honden valt dit verschijnsel van dementie sneller op. een hond krijgt namelijk kunstjes aangeleerd en spelen graag. 
kijkt Benno je glazig aan als je het over ‘zit’, ‘lig’, ‘los’ of ‘apport’ hebt? of loopt hij z’n mand met speeltjes voorbij? dan kan er een alarmbelletje gaan rinkelen. of wat dacht je van z’n huis zomaar voorbij lopen na het uitlaten? aangezien je katten niet hoeft uit te laten en niet echt trucjes aan kunt leren, is het bij hen lastiger te peilen.

3. miauwen en huilen
het begint vaak met dit soort kleine gedragsveranderingen en vergeetachtigheid. maar het wordt erger en erger. zo kan je hond of kat zijn totale tijdsbesef kwijt raken, met als gevolg dat de dieren ’s nachts huilend of miauwend door het huis spoken.

4. je huisdier raakt gedesoriënteerd
het algehele gedrag van honden of katten kan ook veranderen als ze dementie krijgen. ze verdwalen in en om hun huis of blijven vastzitten achter meubels omdat ze niet meer weten dat ze achteruit kunnen lopen. 
probeer niet te veel in huis te veranderen als je dit opmerkt. ze herkennen hun eigen omgeving al slecht en als er dan ineens een stoel op een andere plek staat, maak je het alleen nog maar moeilijker voor ze.

5. slechter eten
wat je je hond of kat ook voorschotelt: het lijkt hem of haar weinig meer te doen. 
een zorgelijk symptoom, want hij zal zijn eten toch echt nodig hebben om sterk te blijven.

6. Plassen en poepen
en stuit je regelmatig op een plasje of poep van je viervoeter in huis, terwijl hij geen puppy of kitten meer is? hou het dan eens in de gaten.
het kan namelijk betekenen dat je hond simpelweg zijn zindelijkheid is vergeten en je kat zijn kattenbak niet meer kan vinden.

helaas kun je het je hond of kat niet vragen of hij nog weet wat hij gisteren heeft gedaan. de enige manier om dementie bij je huisdier vast te stellen, is door andere ziekten of aandoeningen door de dierenarts uit te laten sluiten. 
door pijn kan een dier zich namelijk ook heel anders gaan voelen en gedragen.

mijn huisdier heeft dementie: wat nu?
net zoals bij mensen is er bij dieren geen medicijn voorhanden tegen dementie. 
wel kun je het proces iets vertragen, zeker bij een hond.

* laat je hond op vaste tijden uit en geef hem op vaste tijden eten.
* heel vervelend dat er op je kleed is gepoept of geplast, maar je huisdier heeft er geen flauw benul van. door straf te geven krijgt je hond alleen maar meer stress. begrip van z’n baasje is wat het arme beest nu hard nodig heeft.
* blijf lekker rondjes met je hond of kat lopen of speel met ze: voldoende beweging stimuleert de hersenactiviteit.
* er zijn genoeg speeltjes voor je huisdier verkrijgbaar waarvoor hij zijn hersenen moet laten kraken. zowel online als in de dierenwinkel kun je van die intelligentiespelletjes kopen.
* uit een onderzoek gebleken dat antioxidanten, omega 3-vetzuren en bepaalde aminozuren goed kunnen werken voor dieren met dementieverschijnselen. zo is er voedingen speciaal voor honden met dementie op de markt waar die stoffen in zitten. voor katten met dementie is er minder op de markt, maar ook zij zouden baat hebben bij het supplement cholodin. daar zit chlorine in, een stof die het dementieproces zou remmen.

altijd naar de dierenarts
let op: voordat je je hond of kat iets wilt geven doe je er goed aan om altijd eerst naar de dierenarts te gaan. die kan je precies vertellen welke voeding het best is. je wilt je viervoeter natuurlijk zo lang mogelijk nog in je leven hebben. ze verdienen ook de beste zorg.

bron: Medpets.nl & MC voor Dieren

tot het volgende blog ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...