vrijdag 26 mei 2023

dingen die ouders tegen hun kinderen zeggen zonder het te beseffen

Ouders zijn niet van plan kwetsende of schadelijke dingen tegen hun kinderen te zeggen, maar het gebeurt. 
Je bent moe, ze drukken op je knoppen en je bent gefrustreerd nadat je ze voor de 600ste keer hebt gevraagd om hun bord leeg te maken of op tijd de deur uit te gaan. 
Je kunt ook onbedoeld dingen herhalen die je in je eigen jeugd hebt gehoord en waarvan je ouders en misschien zelfs jij niet wisten dat ze een emotionele tol eisten.

Als ouders doe je je best, maar soms schieten we tekort. 
Daarom kan het handig zijn om enkele van de schadelijke zinnen te kennen waar ouders vaak hun toevlucht toe nemen zonder zich de impact ervan te realiseren.
Het gaat erom het beter te doen door een beetje meer bewust te zijn van onze taal.
Een aantal van deze uitspraken staan hieronder. 

1. Ik ben teleurgesteld in jou.
Deze uitspraak kan ertoe leiden dat kinderen bang worden om fouten te maken en risico’s te nemen, uit angst om hun ouders teleur te stellen. 
In plaats daarvan kunnen ouders beter benadrukken dat fouten maken menselijk is en dat het belangrijk is om te leren van onze fouten.

2. Waarom kan je niet meer zijn zoals (naam van een ander kind)?
Deze uitspraak kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid bij kinderen. 
In plaats daarvan kunnen ouders beter benadrukken wat hun kind al goed doet en hen aanmoedigen om hun eigen persoonlijkheid en talenten te omarmen.

3. Je bent niet zo slim als je broer/zus.
Vergelijkingen maken tussen kinderen kan de ontwikkeling van hun zelfvertrouwen belemmeren. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen sterke punten. 
Ouders kunnen beter de nadruk leggen op het ontwikkelen van individuele vaardigheden en talenten.


4. Ik kan het beter zelf doen.
Door deze uitspraak te gebruiken, kunnen kinderen het gevoel krijgen dat ze niet capabel zijn en niet in staat zijn om taken uit te voeren. 
Ouders kunnen beter hun kinderen aanmoedigen om te leren door te doen en hen stap voor stap te begeleiden bij het uitvoeren van taken.



5. Stop met huilen!
Kinderen hebben emoties en moeten de ruimte krijgen om deze te uiten. 
Het onderdrukken van emoties kan leiden tot een gebrek aan emotionele intelligentie en problemen met het omgaan met emoties op latere leeftijd. 
Ouders kunnen beter begrip tonen voor de emoties van hun kind en hen helpen om gezonde manieren te vinden om deze te uiten.

6. Je maakt me boos.
Door deze uitspraak te gebruiken, kan de verantwoordelijkheid voor de emoties van de ouder bij het kind worden gelegd. In plaats daarvan kunnen ouders beter benadrukken dat ze de acties van het kind niet goedkeuren en samenwerken om oplossingen te vinden.

Als ouders hopen we allemaal onze kinderen op te voeden tot gelukkige en zelfverzekerde volwassenen. 
Soms kunnen we onbedoelde dingen zeggen die psychologische schade kunnen aanrichten en de groei van ons kind belemmeren. 
Dat hebben we misschien niet door of we zien er geen kwaad in als we dit als een ouder zeggen.
Ik ben geen opvoedkundige, maar ik kan best begrijpen dat je als ouder soms ongemerkt uitspraken doet die je zo niet bedoelt.
Dus laten we een beetje bewust worden van wat we zeggen tegen onze kinderen. 

(bron: Huffington Post)

tot het volgende blog ...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...