donderdag 25 mei 2023

energie ook in 2024 betaalbaar houden

Om huishoudens te compenseren voor de hoge energieprijzen geldt er dit jaar een prijsplafond op gas en elektriciteit. 
Die maatregel is te duur om volgend jaar ook aan te houden, maar de energieprijzen blijven waarschijnlijk nog wel een tijdje hoog.
Hoe blijft het leven toch enigszins betaalbaar voor kwetsbare huishoudens? 
Het kabinet verkent daarvoor verschillende opties.
In de brief die een aantal ministers van de Tweede Kamer hebben ontvangen wordt een aantal opties besproken. 
Zo zal ook voor volgend jaar worden bekeken of bijvoorbeeld de zorgtoeslag en de arbeidskorting omhoog kunnen. 
(Arbeidskorting is een heffingskorting waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.) 
Met de verhoging van toeslagen zijn we niet ineens af van de hoge energieprijzen, maar het zou kunnen helpen om het leven enigszins betaalbaar te houden.

Daarnaast wordt gekeken naar de energiebelasting: kan die inkomensafhankelijk worden, of kan de btw op gas worden verlaagd? 
Ook wordt onderzocht of een energietoeslag mogelijk is, afhankelijk van het inkomen of het energielabel van de woning.
En zo komen we meteen bij het opvallendste idee, waarin de woningcorporatie verantwoordelijk wordt voor de kosten van de energierekening. 
Veel mensen die problemen hebben met het betalen van hun energierekening wonen namelijk in een slecht geïsoleerde huurwoning, vaak van een corporatie.
De overheid wil kijken of de corporaties (deels) de hoge energiekosten voor hun rekening kunnen nemen, zeker als het gaat om woningen met energielabel E, F of G.

Een andere mogelijkheid is een gerichtere variant van het energieplafond. 
Moet er bijvoorbeeld worden gekeken naar het basisverbruik of naar het historisch verbruik? 
Ook hier geldt dat wordt onderzocht of het prijsplafond wellicht enkel van toepassing moet zijn op mensen met een bepaald inkomen of energielabel.
Daarnaast onderzoekt het kabinet of het opnieuw mogelijk zou zijn in te grijpen op de energiemarkt, door bijvoorbeeld collectief in te kopen.

Dit zijn slechts ideeën die het kabinet op dit moment verkent. De uitvoerbaarheid moet nog worden onderzocht, evenals wanneer deze maatregelen dan in zouden kunnen gaan. 
Het kabinet wil in de Voorjaarsnota beslissen welke maatregelen ingezet gaan worden. Die moet voor 1 juni naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Ik persoonlijk vrees dat de prijzen niet heel snel zullen zakken en we nog wel even te maken hebben met deze hoge prijzen.
Ik heb gelukkig de mazzel dat ik een jaarcontract voor een redelijk prijs heb kunnen afsluiten. Dit is gedaan op basis van wat het prijsplafond is en de gebruiksvoorwaarden ervan. 
Ik zit daar ruim onder en heb op basis daarvan een contract gekregen, ik zit voor komende winter goed.
Helaas hoor ik ook verhalen van mensen die hun kachel niet durven aan te zetten of juist heel laag stoken omdat ze bang zijn voor de hoge rekening, begrijpelijk. 
Dus het is zeker belangrijk dat er iets wordt gedaan en de mensen niet langer in de kou hoeven te zitten. 
We gaan het afwachten wat ze hebben bedacht daar in Den Haag. 

tot het volgende blog … 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...