donderdag 15 oktober 2020

stand van zaken extra: coronavirus #12

gedeeltelijke lockdown
vanaf gisterenavond 22.00 uur gingen een aantal stevige maatregelen in om het coronavirus te bestrijden.
dat heeft premier Mark Rutte bekend tijdens een persconferentie afgelopen dinsdag.
feitelijk gaan we naar een gedeeltelijke lockdown.
de nieuwe maatregelen worden ingevoerd vanwege het snel oplopende aantal besmettingen. ze moeten ervoor zorgen dat contacten en reisbewegingen worden beperkt, zodat het aantal besmettingen verder terug wordt gebracht.

*zo moeten alle restaurants en cafés dicht. dat geldt ook voor terrassen en coffeeshops, hoewel afhaal nog mogelijk is. en alcoholverkoop wordt na 20.00 uur verboden.
*naast de sluiting van horecagelegenheden roept het kabinet mensen op contacten te beperken en thuis te blijven. 
koopavonden in Nederland worden beperkt, maar niet afgeschaft. winkels mogen tot 20.00 uur open zijn en supermarkten mogen langer openblijven. 
mochten bepaalde supermarkten er toch 'een rommeltje' van maken, dan kunnen die alsnog gesloten worden.
*zo veel mogelijk thuiswerken blijft de norm. Heb je geen vitaal beroep, dan wordt je gevraagd thuis te werken. Bovendien wordt van mensen gevraagd alleen noodzakelijke reizen te maken. 
*verder mogen bijeenkomsten nog met maximaal met 30 mensen gehouden geworden. 
*thuis mogen maximaal drie mensen worden uitgenodigd, en maximaal één groep per dag.  feit is, achter de voordeur wordt een groot deel van de besmettingen doorgegeven.
*scholen en sportscholen blijven voorlopig open. wel wordt de amateursport aan banden gelegd: boven de 18 jaar is sporten met meer dan vier mensen niet toegestaan. 
professionele sport blijft wel mogelijk, zonder publiek. 
evenementen worden verboden. van openluchtconcerten en buurtbarbecues.
*iedereen die plannen heeft om in het buitenland op vakantie te gaan, wordt geadviseerd om in ieder geval niet naar een land met code oranje of code rood te gaan.

bovendien komt er een mondkapjesplicht in de openbare ruimte. die geldt ook in het onderwijs, behalve op de basisschool. 
de plicht moet juridisch nog worden vastgelegd. tot dat is gebeurd, is het dragen van een mondkapje een dringend advies.

mensen hebben lak gehad aan de regels, zei Rutte. "we hebben het met elkaar niet goed genoeg gedaan." 
hij deed dan ook een dringende oproep. "het is aan ons, het is aan ons allemaal. wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. en dat is nu."

mondkapjes
nu we de mondkapjesplicht gaan krijgen om in alle openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen, kun we er eigenlijk niet meer omheen. 
toch zijn er nog steeds genoeg mensen die liever geen mondkapje opzetten, ze nemen de ernst van het virus niet serieus, zijn al de regels zo en zo al zat of omdat ze het er benauwd van krijgen en bang zijn voor een zuurstoftekort. maar is dit wel echt mogelijk?

laat ik vooropstellen dat het dragen van een mondkapje gewoon niet heel comfortabel is.
zeker als je het kapje langere tijd moet dragen of bijvoorbeeld in een warme ruimte bent, dan kan het al snel benauwd aanvoelen. 
als je je mondkapje echter op de juiste manier draagt, dan kan het niet leiden tot een zuurstoftekort. 
de niet-medische mondkapjes zijn namelijk luchtdoorlatend en sluiten onvoldoende af en kunnen dus geen gezondheidsproblemen geven. 
je kunt er dan ook geen zuurstoftekort van krijgen, maar het kan wel zo zijn dat je een benauwd gevoel krijgt.

om dit benauwde gevoel zoveel mogelijk te verminderen, is het belangrijk om goed op je ademhaling te letten wanneer je een mondkapje draagt. 
als je namelijk verkeerd uitademt, kun je gaan hyperventileren. 
probeer je ademhaling daarom zo rustig mogelijk te houden en probeer niet in paniek te raken als je het benauwd krijgt. 
zorg er daarnaast voor dat je een mondkapje draagt van een dunne, maar dichte stof. 
de papieren mondkapjes geven eigenlijk het minst een benauwd gevoel. als je dus bij jezelf merkt dat je het snel benauwd krijgt, kun je beter geen herbruikbaar mondkapje van een dikke stof dragen. 
probeer je mondkapje ook pas op te zetten wanneer het moet. als je dus gewoon buiten loopt kun je ‘m af laten, zo lang je maar de anderhalve meter afstand houdt van andere mensen. pas als je een ruimte in gaat zet je je mondkapje op.

lockdowns
lockdowns zijn gebruikt om het coronavirus over de hele wereld te beheersen. 
nu heeft een WHO-functionaris het succes ervan in twijfel getrokken.
de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)heeft haar oorspronkelijke COVID-19-standpunt teruggedraaid.

Dr. David Nabarro van de WHO deed een beroep op wereldleiders en zei hen te stoppen met lockdowns gebruiken als uw primaire controlemethode van het coronavirus.
"Wij van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn geen voorstander van lockdowns als het belangrijkste middel om dit virus onder controle te krijgen", vertelde Dr. Nabarro.
"de enige keer dat we denken dat een lockdown gerechtvaardigd is, is om u tijd te geven om te reorganiseren, hergroeperen, uw middelen opnieuw in evenwicht te brengen, uw uitgeputte gezondheidswerkers te beschermen, maar over het algemeen doen we het liever niet."
de belangrijkste kritiek van dr. Nabarro op lockdowns had betrekking op de wereldwijde 
in plaats daarvan pleit dr. Nabarro voor een nieuwe aanpak om het virus in te dammen.
dus doen ze een beroep op alle wereldleiders: stop met het gebruik van lockdown als je primaire controlemethode. ontwikkel betere systemen om het te doen. werk samen en leer van elkaar. 

het huidige lockdown-beleid heeft verwoestende gevolgen voor de volksgezondheid op korte en lange termijn.
Melbourne's lockdown wordt geprezen als een van de strengste en langste ter wereld. 
bij de sluiting van Spanje in maart mochten mensen het huis niet verlaten, tenzij ze hun huisdier uitlaten . 
in China hebben de autoriteiten deuren dichtgelast om te voorkomen dat mensen hun huis verlaten.

een ander belangrijke kritiekpunt van dr. Nabarro op lockdowns had betrekking op de wereldwijde impact van hoe de economieën indirect waren getroffen.

tot zover de update rond het coronavirus! 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

ik lees ... Bloed & Honing

Ik lees graag, en in dit blog deel ik boeken die ik heb gelezen en graag als leestip met jullie deel. Mijn smaak in boeken is erg breed, lit...