vrijdag 16 oktober 2020

het coronavirus: hoe gaat het in andere landen?

Nederland is in korte tijd uitgegroeid tot zowat het slechtste jongetje van de klas. 
hoe gaat het in de landen om ons heen? en welke nieuwe maatregelen nemen ze daar?


Verenigd Koninkrijk
bij de Britten gaat het niet veel beter dan hier. er zijn daar zelfs steden die sinds maart amper uit lockdown zijn geweest. wetenschappers hebben vorige maand de regering adviseerden om een korte lockdown in te stellen voor het hele land.
dat deed de regering-Johnson niet. wel wordt het Verenigd Koninkrijk vanaf vandaag verdeeld in drie alarmfases. 
bij 'medium risk' (het grootste deel van Engeland) mag je nog tot tien uur 's avonds naar de pub en thuis zes mensen ontvangen. 
bij 'high risk' (het grootste deel van Schotland) mag je alleen met mensen afspreken in de tuin of op een terras.
zit je in de 'very high risk'-alarmfase, zoals de regio rond Glasgow, dan kan je niet meer naar de pub. het is dan ook de bedoeling dat je zoveel mogelijk thuis blijft en het risicogebied niet verlaat. 
overigens is er over die alarmfases al meteen discussie: de grootste coronahaard Nottingham is niet uitgeroepen 'very high risk'-gebied.

België
alleen België laat net iets slechtere besmettingscijfers zien dan Nederland, al scheelt het niet veel. 
de tweede golf sloeg daar eerst toe in Antwerpen en dat lijkt Vlaanderen wakker te hebben geschud: de meeste besmettingen zijn nu in het Franstalige deel van het land, met Brussel als hotspot.
er zijn landelijke maatregelen genomen: het maximumaantal mensen in je 'sociale bubbel' is teruggebracht van vijftien naar drie. 
ook moeten alle Belgische cafés om 23.00 uur dicht. sommige regio's zijn extra streng, zo hebben twee Franstalige provincies een avondklok.
België wil een kleurensysteem invoeren (zie verderop bij het Verenigd Koninkrijk) en tot die tijd lijken de regels soms wat rommelig. Binnensport in teamverband is verboden, maar bij de sporten die doorgaan, mag er wel publiek komen. Maximaal 200 mensen binnen en 400 mensen buiten. Over de middelbare scholen wordt nog fel gediscussieerd.

Duitsland
de tweede golf is daar wel erg beperkt. het land staat bekend om zijn uitgebreide testbeleid. 
ook heeft Duitsland al enkele maanden een werkende corona-app.
binnen Duitsland zijn er wel verschillen. de besmettingscijfers liggen hoger in de grote steden en in Noordrijn-Westfalen, het industriële hart dat net over de Nederlands-Duitse grens ligt.
Duitse deelstaten hebben erg veel vrijheid om zelf maatregelen te nemen. de grote steden hebben laatst met bondskanselier Merkel afgesproken dat ze strengere regels gaan instellen. zo gaat de horeca in Berlijn om 23.00 uur dicht.

Frankrijk
Frankrijk doet het inmiddels beter dan Nederland, al is er er nog weinig reden tot juichen. 
het aantal mensen op de Franse intensive careafdelingen is nu hoger dan tijdens de piek in mei. Negen Franse steden staan inmiddels op 'code rood'.
de ic-piek van april is nog niet in zicht, maar dat wil de Franse regering niet afwachten: de premier smeekte de Fransen om zich aan de coronaregels te houden. 
hij verwees daarbij naar een horeca-controle in de regio Parijs: bij 500 controles werd in 95 gevallen een boete uitgedeeld.
de Franse regering sluit extra maatregelen niet uit, zelfs geen lockdown.

Spanje
in Spanje was het qua corona lange tijd slechter dan Nederland. 
na een strenge lockdown werd Spanje deze zomer vrij abrupt weer opengegooid, waarna de coronacijfers weer opliepen. het aantal besmettingen is nog altijd hoog, maar sinds een paar weken is de groei wel afgevlakt. 
Spaanse deskundigen denken dat dit komt omdat Spanjaarden mondkapjes dragen en goed afstand houden.
de coronamaatregelen hebben in Spanje geleid tot een rechtszaak tussen. 
het (rechtste) stadsbestuur van Madrid sleepte de (linkse) centrale regering voor de rechter. Madrid wilde een lokale lockdown voor de hoofdstad van tafel krijgen. Madrid kreeg gelijk van de rechter, waarna de centrale regering de plaatselijke lockdown alsnog voor Madrid invoerde, per nooddecreet.
zelfs in die Spaanse 'lokale lockdown' zijn de regels niet veel strenger dan tot nu toe in Nederland. zo mag de horeca openblijven tot 23.00 uur, alleen mag een zaak maar voor de helft bezet zijn. mensen mogen afspreken met z'n zessen.

(bron: RTL nieuws)

tot het volgende blog ...... 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...