toch komen er nog dagelijkse nieuwe besmettingen bij, minder als eerst maar het gebeurd nog wel.
Nederlanders raken vooral besmet met het coronavirus op plekken waar men nauw contact heeft met elkaar, zoals thuis, op het werk of in het verpleeghuis.
dat blijkt uit cijfers van het contactonderzoek van het RIVM.
van de besmettingen sinds 22 juni vond zo'n 55 procent thuis plaats.
Eén op de tien op het werk en een op de vijf in de omgang met de familie. uit de cijfers van het RIVM blijkt ook dat drie gevallen waarschijnlijk het virus hebben opgelopen in het openbaar vervoer.
zeven patiënten op de sportclub en drie gevallen op school of op de kinderopvang.
de afgelopen weken waren er minder dan vijftig besmettingen terug te voeren op een verpleeghuis of woonzorgcentrum.
daarnaast zijn inmiddels wel enkele nieuwe besmettingen bekend die voor zijn gekomen uit illegale feestje, thuis of in een kroeg.
geen besmettingen buiten
hoewel er sinds mei toch behoorlijk veel buitenactiviteiten plaatsvonden, lijkt geen enkele besmetting buiten gebeurd te zijn.
er moet wel een slag om de arm genomen worden, want ruim 4000 mensen met het virus had geen idee waar het te hebben opgelopen.
opvallend is dat de cijfers geen aanwijzingen bevatten voor besmetting door zogeheten 'aerosolen', langdurige zwevende deeltjes in de lucht die het virus zouden kunnen overdragen.
na een oproep van wetenschappers is de WHO een onderzoek gestart na overdracht via deze druppeltjes. zowel de WHO als het RIVM zien voldoende aanwijzingen dat overdracht van het virus wel via aerosolen besmettingen kunnen veroorzaken.
hou de je aan de regels!
hoewel er dus toch nieuwe melding blijven komen van nieuwe besmettingen, meldt het RIVM dat het verspreid over het land kleine lokale uitbraken zijn.
blijf dus zeker goed opletten en hou je aan de regels, neem geen risico's en gebruik een mondkapje als dit nodig is.
horeca
de horecabranche stapt naar de rechter om de Nederlandse overheid te dwingen de corona-maatregelen in de horeca te versoepelen.
daarover heeft brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een kort geding tegen de Staat aangespannen.
KHN wil zo snel mogelijk versoepelingen, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel mag zitten.
volgens de branche zijn de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger dan noodzakelijk.
ook zijn ze volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd.
vakantie
de zomervakantie is aangebroken en steeds meer Nederlanders gaan op reis.
niet alle bedrijven zijn daar blij mee, maar mag jouw baas je verbieden om naar het buitenland te gaan, omdat hij of zij bang is dat je daar het coronavirus oploopt?
een werkgever heeft in principe niets te zeggen over wat zijn of haar werknemers in hun vrije tijd doen. dat is niet veranderd tijdens de coronacrisis.
een werkgever mag een werknemer wel vragen, maar dus niet verbieden om in zijn eigen tijd naar een gebied te reizen ,ook niet als daar een negatief reisadvies voor geldt.
maar als je ziek wordt op vakantie of bij thuiskomst twee weken in quarantaine moet, is de werkgever niet in alle gevallen verplicht om het loon door te betalen.
het hangt af van de situatie. een werkgever moet in principe het loon doorbetalen, maar een uitzondering is wanneer je toch naar een oranje of rood gebied bent afgereisd terwijl je werkgever je al had afgeraden hier naartoe te gaan.
dan neem je als werknemer een risico. en dan is betaling dus niet verplicht.
als je niet op tijd kan terugreizen, mag de werkgever besluiten om je loon stop te zetten.
dit is ook het geval als je na je vakantie twee weken in quarantaine moet en thuiswerken geen optie is.
reisadviezen
in Europa staan veel landen nu op 'geel', wat betekent dat reizen mag.
wel moet de vakantieganger opletten en de corona-maatregelen die ter plekke gelden opvolgen.
reizen naar oranje landen worden afgeraden, tenzij de reis echt noodzakelijk is.
daar valt een vakantie niet onder.
reizen naar rode landen worden helemaal afgeraden, omdat de situatie daar levensbedreigend kan zijn, bijvoorbeeld door oorlog.
deze adviezen zijn niet bindend. vakantiegangers zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en de keuze om een reis wel of niet door te laten gaan.
tot het volgende blog ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten