donderdag 2 juli 2020

dit (kan) gebeurt er als je iedere dag water met citroen drinkt

iedere ochtend een glas citroenwater op de nuchtere maag. het schijnt goed voor je te zijn. 
voor tandglazuur is het citroenzuur iets minder goed, drink het daarom liever door een rietje. maar ik wilde wel eens zien of elke ochtend een glaasje lauw water met citroensap een positief effect zou hebben op mij en mijn gewicht. ik ben een behoorlijk grote jojo als het op gewicht aan komt. een supermodel ben ik niet maar wat meer balans in mij gewicht zou fijn zijn. ik volg verder geen dieet, ik let wel op wat ik eet en in welke maten en probeer wat beweging te hebben met wandelen, en dat is niet dagelijks. door de reuma werkt mijn lijf niet altijd mee, botontkalking en een versleten schouder pees doet ook geen wonderen bij bepaalde oefeningen. maar alles het gaat wil ik nog wel eens wat met wii sport doen, tennis, basketbal of golf vindt ik erg leuk. 
dat er nog meer gunstige en minder gunstige effecten van citroenwater zijn weet ik, maar die gok neem ik voor nu even.
ik ben begonnen op 29 mei 2020 en ga dit doen tot 29 juni 2020, eens kijken wat voor een effect het gaat hebben op mijn lijf.


29 mei 2020:
ik ben begonnen met mijn eerst glaasje water en citroensap. 2 eetlepels citroensap,uit een flesje, zelf persen kan ook, op 200ml lauw water.
dat smaakte eigenlijk nog niet zo slecht, de smaak bleef wel lang hangen in mijn mond dus dat maar even weg gespoeld met een kopje koffie. 
ik ben gisteren op de weegschaal gegaan en woog toen 80,1 kg. 
de corona-crisis doet geen goed aan de mens, te makkelijk snoepen en te weinig beweging. ik werk inmiddels weer in de kringloopwinkel en volgens mijn tracker loop ik daar per ochtend gemiddeld 5 km.
ik ben geen sport-mens, ik wandel eens wat met de hond en doe wat met wii sport, maar verder hangt het vaak af van hoe mijn lijf die dag is.
ik probeer er nu ook meer op te letten wat ik eet, ik probeer mijzelf te houden aan ontbijt, lunch en dinner. vaak merk ik dat ik dan als ik dit doe geen trek heb voor tussendoor, te gaan lopen snaaien enzo. we gaan dus zien hoe dit gaat aflopen.

superfood
Citroenen bevatten een giga lijst aan belangrijke voedingsstoffen ook wel onder de categorie superfood. 
denk aan vitamine C, vitamine B, citroenzuur, kalk, flavonoïden, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vezels.

5 juni:
phff ... de eerste week zit erop en het valt nog mee.
een van de effecten die ik heel erg merkte zo de eerste dagen dat ik na mijn glas water en citroen en ongeveer twee kopjes koffie begin te lopen naar de wc en dit lijkt niet op te houden. ik blijf de hele dag door lopen op te plassen. ik kan nooit alle inhoud aan vocht die ik op heb gedronken er ook uit plassen dus ik denk dat dit te maken heeft met het ontgiften van mijn lijf. blijkbaar kan deze kleine hoeveelheid toch effect hebben.
ik heb gisteren geen water met citroen gedronken, ik moest werken en om dan telkens naar de wc te moeten is ook niet handig.
een nadeel is dat ik soms wat last van maagzuur heb maar of dit door mijn citroenwater komt durf ik niet met zekerheid te zeggen. 
we hadden alcoholvrije mojito gemaakte met verse citroen, lemon en munt, en toen begon ik last te krijgen van maagzuur. normaal gebruik ik citroensap uit een flesje. zou dat het verschil kunnen maken?
mijn gewicht zit na een week op 79.8 kg. iets afgevallen, valt mee, na een bbq en verder weinig beweging.

spijsvertering
een glas warm water met citroen, ik doe twee eetlepels sap op 200ml lauw water, bevordert de spijsvertering. citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. 
citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. 
maar let wel op als je te veel maagzuur hebt kan ook juist zorgen voor oprispingen.


12 juni:
van het maken van de alcoholvrije mojito vorige week hadden we nog munt en lemon over. deze heb ik maar opgemaakt in mijn spa rood. smaakte eigenlijk helemaal zo slecht nog niet.
het maagzuur lijkt nu af te nemen maar het naar de wc blijven lopen blijft hetzelfde, ik geloof dat mijn lichaam hele veel kwade stoffen heeft zitten die nodig verbannen moeten worden.
ik gebruik nu weer citroensap uit een flesje en dat lijkt wel te schelen wat het maagzuur betreft.
ik ben deze week niet op de weegschaal gaan staan, ben het gewoon vergeten. ik heb er ook niet echt aan gedacht maar dat zou kunnen omdat ik deze vrijdag moest werken en normaal sta ik op de donderdag, op zo een werkdag loopt je ochtend routine net iets anders als wanneer je gewoon lekker thuis kan blijven.

bloeddruk
de flavonoïden in citroen hebben naar alle waarschijnlijkheid een bloeddrukverlagend effect. tip: gember heeft ook een bloeddrukverlagende werking en is bovendien een goede smaakcombinatie met citroen. maar ik persoonlijk hou niet zo van gember.


19 juni:
ik heb geen last meer van maagzuur en alles lijkt lekker te lopen. ik voel me ook best goed.
het vele naar de wc lopen lijkt nu ook iets minder te worden, zouden de kwalijke stoffen er nu uit zijn?
alles lijkt weer een normale regelmaat te hebben, ook wat mijn eten betreft lijkt mijn lichaam anders te reageren. 
wat ik eet smaakt mij goed, wel probeer ik een bepaalde maat aan hoeveelheid aan te houden. 
verder drink ik gewoon spa rood, soms een cola.
mijn gewicht zit nog steeds op 79.8 kg. ik ben denk ik wel 3x opnieuw op de weegschaal gaan staan maar het blijft wat het is, dus ik ben niks afgevallen maar ook niks aangekomen.

ontgiften
warm water met citroen zou je helpen om gifstoffen uit je lichaam af te voeren doordat je vaker naar de wc moet om te plassen. al denken we dat je dit effect ook bereikt als je water zonder citroen zou drinken. 
de antioxidant in citroen helpt je enzymen op gang, waardoor je lever beter functioneert. maar daarvoor moet je maar liefst 5 liter citroenwater drinken per dag: niet echt haalbaar dus. zie dat ene glaasje per dag maar als een stimulatie voor je lever. 

26 juni:
ik begin te merken dat mijn huid minder droog en schraal aan voelt. ik had daar al heel lang last van en al dat smeren met creme heeft ook niet geholpen. maar het lijk dan nu toch iets te verbeteren. het verbeterd maar het lost het probleem niet op, het voelt beter maar ook nog droog. hoe kan ik het uitleggen? droog maar toch soepel en niet meer zo strak, droog en soms rode plekken.
ik ben echt geen supermodel en heb ook zeker mijn minpunten in mijn uiterlijk maar ik hou mijzelf daar niet zo mee bezig. karakter boven uiterlijk roep ik altijd maar als dit kan bijdragen aan een iets beter huid dan doe ik het er zeker voor.
wel weer even een weegmoment gehouden, 79,6. er is dus 2 ons van af. 

gezonde huid
vitamine C heeft als eigenschap dat het een positief effect heeft op je huid. 
de dosis in citroenwater is niet genoeg om dit effect te bewerkstelligen maar kan, als je toch gaat voor citroenwater, een aanvulling zijn op je twee stuks fruit per dag. 

eindconclusie:
hoewel er inderdaad iets gewicht vanaf is wil ik niet gelijk zeggen dat mijn watertje in de ochtend met citroensap daar voor heeft gezorgt. 
dat het ervoor heeft gezorgt dat je lichaam stoffen afstoot die het niet nodig heeft wil ik nog wel aannemen, maar afvallen door het citroenwater? nee, daar zie je niet veel van terug, dat had ik zo ook wel kunnen afvallen zonder het citroenwater.
ik denk dat het letten op wat je eet en de hoeveelheid toch wat het meeste ervoor heeft gezorgt dat je gewicht kwijt raakt. 
daarnaast doet het bewegen er ook wel wat aan, nou geef ik eerlijk toe dat ik dat zeker niet genoeg doe. en met het warme weer van vorige week al helemaal niet.
nee, het citroenwater zal best een voordeel geven in de andere voorbeelden zoals ontgifting en gezond wat vitamines enzo maar verder als middel om af te vallen? nee, daar denk ik dat je toch echt moet gaan beweging, sporten en letten op je voeding.
het enige voordeel wat ik er uit heb is dat mijn huid minder droog, waar ik op zich ook wel blij om ben. maar ik ben 47, een strakke gladde huid verwacht ik echt niet meer.
ik ben geen fotomodel, ja, ik heb wat rondingen, iets te zwaar, dus wat dan nog? 
maar ik ben wel gewoon mijzelf, wat je ziet is wat het is en als je dat niet bevalt .... omdraaien en wegwezen! 
er is meer in het leven dan een knap koppie op een strak lijf, ik heb liever een minder strak lijf, rimpels in het gezicht, maar wel een betrouwbaar, lief en eerlijk karakter.


tot het volgende blog .... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...