donderdag 9 juli 2020

de voortekenen van een hartaanval

onze gezondheid is het allerbelangrijkste, en hartaanvallen zijn iets wat we ernstig moeten nemen. 
1 op 4 sterfgevallen wordt veroorzaakt door hartaanvallen, en ik kan daar zeker over meepraten.
vorige jaar kreeg ik een hartinfarct en dan heb je de schrik goed te pakken, je krijgt een hele felle "wake up call" dat je dingen zeker moet gaan veranderen.
de oorzaak bij mij licht aan iets wat voorkomt uit mijn DNA.
FH is de afkorting van Familiaire Hypercholesterolemie (FH). iemand die FH heeft, heeft een erfelijke aanleg voor verhoogd cholesterol.
veel mensen met FH hebben een hoog cholesterol, terwijl ze gezond eten en genoeg bewegen. toch kunnen ze op jonge leeftijd een hartinfarct en / of vaatproblemen krijgen. 
de oorsprong van het verhoogde cholesterol is dan een erfelijke aanleg.
nou moet ik eerlijk zeggen dat bewegen valt wel mee, gezond eten deed ik wel maar ik rookte ook en dat werkt ook niet echt positief mee, inmiddels ben ik daar ook een jaar mee gestopt.
maar wist jij (ik niet) dat je lichaam van te voren al waarschuwing geeft dat er iets niet klopt?
dit zijn van die waarschuwingen die jouw lichaam geven als er iets met je hart (kan) zijn.

vermoeidheid
we voelen ons allemaal wel eens moe, dat is normaal. maar als je zodanig moe bent dat je dagdagelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld winkelen, vermoeiend vindt, dan kan het tijd zijn om je gezondheid eens te laten controleren. verlies van krachten kan tot een maand voor een hartaanval voorkomen, volgens een studie gepubliceerd in Circulation. als je plots zonder adem komt te zitten, of geen energie hebt moet je je dokter vragen om een ECG (hartfilmpje).

borstpijn of druk
een van de meest voorkomende signalen van een hartaanval is een scherpe pijn in de borstregio. borstpijn kan ook andere pijn veroorzaken in je lichaam. soms komt de pijn voor in je arm (meestal de linkeroksel of arm), maar je kan ook druk voelen in je keel, nek, kaken, rug of buik. de pijn duurt normaal 15 minuten.

ademhalingsmoeilijkheden
voor een hartaanval gebeurt, is het normaal dat je ademhalingsmoeilijkheden ervaart. 
dit komt vaak doordat de longen niet genoeg bloed ontvangen waardoor de aders geblokkeerd raken. als je plots moeilijk ademt, moet je onmiddellijk je dokter contacteren.

onregelmatige hartslag
Aritmie, een onregelmatige hartslag of ongewoon hoge hartslag kan onverwacht optreden en duurt 1 tot 2 minuten. als het niet terug naar z’n normale tempo terugkeert, kan je je duizelig of uitgeput voelen. als dit gebeurt moet je zo snel mogelijk naar een dokter.

uitputting
als je je zwak en uitgeput voelt, kan het zijn omdat je spieren niet genoeg bloed krijgen. 
je moet extra aandachtig zijn voor Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS) aangezien stress een hartaanval kan veroorzaken.

duizeligheid en koud zweet
overmatig zweten kan het eerste signaal zijn van een hartaanval. 
als je dit syndroom ervaart, ga dan naar een dokter. duizeligheid kan worden veroorzaakt door een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen.
voor vrouwen die in de overgang zitten is dit ook een dingetje waar je mee te maken kan hebben maar neem geen risico daar automatisch op de overgang te steken.


het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen van een hartaanval kunnen variëren van persoon tot persoon, zeker tussen mannen en vrouwen.
haaruitval is op zich niet zo gek maar kan ook een alarmsignaal zijn voor mannen en vrouwen, vooral wanneer dit snel gebeurt aan de haargrens.
slapeloosheid kan een zorgfactor zijn vooral bij vrouwen en brengt doorgaans een hoge mate van stress en er niet helemaal bij zijn met je hoofd. de klachten zijn onder andere moeilijk in slaap kunnen vallen als wel heel vroeg wakker worden 's ochtends.

nu hoor ik je al zeggen: dan kan elk dingetje wat ik voel wel iets beteken.
en dat klopt ook wel maar niet alles heeft ernstige gevolgen.
maar je lichaam lijkt jouw op verschillende manier de willen vertellen als er iets niet goed is.
ik herkende zeker heel veel in deze voorbeelden bij mijzelf, dingen waar ik toen niet gelijk achter zocht dat er wel eens hartprobleem kon opduiken.
maar neem geen risico en ga naar een dokter, liever voor niks dan te laat.
ik zelf heb alle deze signalen genegeerd, de druk op mijn borst, de pijn, de duizeligheid, het moeilijk slapen en weer vroeg wakker zijn, kortom zo een beetje de hele lijst. mede ook door dat er zoveel andere dingen speelde waar het aan had kunnen liggen.
ik voel mijzelf dan ook zeker een geluksvogel dat alles nog zo goed is afgelopen.

tot het volgende blog .... 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...