het onzichtbare gevaar dat zich over de hele wereld verspreidt, bedreigt nu ook Nederland. na besmettingen in eigenlijk alle landen om ons heen, lijkt de eerste COVID19-diagnose (Coronavirus) in eigen land ook een feit te zijn.
en dat deed, vooral bij mijn dochter de alarmbellen doen afgaan. ik zelf weet het niet, ik zie geen direct gevaar maar een paar voorzichtige maatregels zijn zeker geen verkeerde keuze.
ik ben als een halve idioot gaan hamsteren op wat spullen voor de diepvries en lang houdbare producten om voorraad in huis te hebben voor ongeveer 3 weken. ik heb ook aan mijn beestje gedacht, een voorraad aan voer voor de katten en de hond, zelf zakken extra kattengrind voor de kattenbakken staan in de schuur.
en we hebben ons voorgenomen niet het huis uit te gaan als het niet nodig is.
ik verwacht geen problemen in deze hoek van Nederland waar ik woon maar neem ook zeker geen risico's.
er nog veel onduidelijk,wat we wel weten is dat COVID19 voor de meesten niet dodelijk, maar wel besmettelijk.
zo’n 2 procent van de geïnfecteerden komt te overlijden. de meeste mensen met COVID19 krijgen last van kortademigheid en klachten die lijken op een flinke verkoudheid en in sommige gevallen merkt iemand helemaal niets van het virus.
voor een ruime meerderheid van de geïnfecteerden is geen ziekenhuisopname nodig.
indien je onder de vijftig bent en geen chronische ziekte hebt, is de kans dat je de infectie niet na kunt vertellen minder dan een half procent.
bij 80 plussers is dit echter heel anders, uit Chinese cijfers blijkt dat 14,8% van de patiënten binnen deze leeftijdsgroep is bezweken.
mensen die veel reizen vormen ook een kwetsbare groep voor dit virus.
DE SYMPTOMEN
de symptomen lijken op griep: longklachten, kortademigheid, hoesten en koorts.
meestal zijn de klachten mild, maar kwetsbare patiënten (onder wie ouderen en mensen met chronische ziektes zoals diabetes, hartklachten en longproblemen) kunnen overlijden. de incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen) is ongeveer een week.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!
maar er zijn wel degelijk serieuze maatregels die ook wordt aanbevolen.
handen komen elke dag weer in aanraking met allerlei oppervlaktes en mensen waar ziektekiemen kunnen zitten.
gelukkig beschermt onze huid ons voor de meeste bacteriële en virale gevaren.
toch zit hier wel degelijk een risico verborgen. onbewust zitten mensen tientallen keer per dag aan hun gezicht.
even wrijven in je ogen, een lik aan je vinger om een pagina in de pagina om te slaan of in sommige gevallen neuspeuteren, kan een virus toegang verschaffen tot je lichaam.
probeer zo min mogelijk aan je gezicht te zitten en en was meermaals per dag je handen minimaal twintig seconden lang met desinfecterende zeep.
en verder? hou minimaal een tot twee meter afstand van mensen die zichtbaar ziek zijn.
is het dragen van een mondkapje nodig? wel als je professioneel hulpverlener bent of zelf besmet bent en het virus niet verder wil verspreiden, in andere situaties heeft het geen meerwaarde en geeft het eerder een vals gevoel van veiligheid.
moet je niezen? gebruik ook hier de elleboog. maar dan wel de andere dan die waar je mensen mee begroet.
HOU JE HUISRAAD PARAAT
of er nou sprake is van een enge epidemie, onverwachte overstroming, langdurige stroomstoring of vernietigende storm.
sommige artikelen zijn altijd handig om achter de hand te hebben indien er om wat voor reden dan ook iets vervelends of onverwachts heeft plaatsgevonden.
deze volgende spullen zijn eveneens praktisch om in huis te hebben:
houdbare voedingsmiddelen zoals pasta, rijst, ontbijtgranen, bonen, groente/bonen/fruit/vis uit blik, flessen water of frisdrank, houdbare melk, desinfecterende handzeep, schoonmaakmiddelen, tandpasta, toiletpapier, keukenrol, paracetamol/ibuprofin, complete EHBO-set (pleisters, gaasjes, ontsmettingsmiddel etc.), batterijen (AA en AAA), blikopener, waxinelichtjes aansteker/lucifers, zaklamp/knijpkat, ductape, oplader op zonne-energie, powerbank, vuilniszakken, dekens en een multitool of basisgereedschap.
denk daarnaast om de specifieke behoeftes van individuele gezinsleden en van huisdieren zoals contactlenzen, tampons, astma-inhalers of voorgeschreven geneesmiddelen en wat zakken voer voor je hond of kat, of welk andere huisdier dan ook.
bederfelijke producten als brood, vlees, melk en eieren hebben de laagste prioriteit.
mocht de situatie echt schrijnend worden, laat deze artikelen dan staan. en check sowieso altijd de houdbaarheidsdatum.
een buikgriep of voedselvergiftiging is namelijk geen pretje voor je welzijn en weerstand. epidemie of niet!
KALM AAN OF ALLE HENS AAN DEK?
ook voor overheden en gezondheidsexperts zijn het onzekere tijden. wat te doen?
het blijft een lastige afweging. of en hoe de ziekte zal toeslaan is erg onzeker.
minister Bruins sluit niet uit dat er ingrijpende maatregelen in Nederland genomen worden om de epidemie in te dammen.
het RIVM dat de centrale coördinatie voor zijn rekening neemt in samenwerking met de GGD’s op regionaal niveau staat onder grote druk.
als ze te mild optreden en tientallen mensen raken besmet dan wordt hen nalatigheid verweten. valt het achteraf ontzettend mee nadat er allerlei ingrijpende maatregelen zijn genomen? dan maken ze zich schuldig aan paniekzaaierij met nepnieuws.
ik begrijp de druk die op ze rust goed. het is ook moeilijk om beslissingen te nemen op basis van wat we weten en wat we zien in andere landen.
we verwachten het niet, maar vrezen het wel.
ik denk dat het slimste is om voorzichtig de maatregels te nemen zo als ik ze heb gedaan.
zorg voor voorraad in huis en ga de deur niet uit als het niet hoeft.
dat lijkt mij voor nu wel voldoende.
tot het volgende blog ....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten