maandag 23 maart 2020

extra blog: stand van zaken: het coronavirus #1

het onzichtbare gevaar dat zich over de hele wereld verspreidt, het coronavirus!
we kunnen er niet meer om heen, het is nu een wereldwijde zorg geworden waar we dus allemaal mee te maken hebben.
de afgelopen week hebben we het weblog alleen laten draaien op de vaste onderdelen als postcrossing, kattenstreken en Starstable prietpraat.
dit blijft nog even zo.
ik had hier voor gekozen omdat het nieuws veel rond het coranvirus draait en ik niet dat zelfde wilde doen hier op het weblog.
maar hoe is het nu wat de maatregels betreft? en hoe gaat het verder met het weblog?

hoe is de stand van zaken tot nu toe?

12 maart: 
nieuwe maatregelen worden door premier Rutte bekendgemaakt tijdens een speciale persconferentie. 
grote evenementen met meer dan 100 mensen worden afgelast. 
iedereen die klachten heeft moet thuis blijven en mensen moeten zoveel mogelijk thuis werken. 
hamsteren van voedsel is niet nodig maar daar lijkt het volk anders over te denken, mensen gaan massaal inslaan.
voor als nog blijven supermarkten open, wel wordt gevraagd om te pinnen en gepaste afstand te houden. online bestellen blijft een mogelijkheid om te doen, wel gelden hier ook bepaalde regels voor als afstand en zo.

15 maart:
de scholen, basis- en voortgezet onderwijs, hbo en universiteiten sluiten hun deuren tot 6 april. indien mogelijk gaan lessen nu door thuis via Skype verbindingen.
restaurants, cafe's, bioscopen en welke vorm van horeca dan ook moet ook sluiten tot 6 april. dit geld ook voor de sportclubs.

16 maart:
premier Rutte spreek in een speciale uitzending op tv het Nederlandse volk toe. iets wat uitzonderlijk is want je zou verwachten dat Koning Willem Alexander dat zou doen.
in afwachting van een werkend vaccin tegen het coronavirus, moet Nederland er alles aan doen om de verspreiding van het virus af te remmen, zegt premier Rutte tijdens zijn toespraak waarin hij zich richtte tot het Nederlandse volk.

17 maart: 
het kabinet kondigt dinsdagmiddag een steunpakket met maatregelen om de negatieve economische gevolgen van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.
er is met de werkgevers- en werknemersorganisaties overlegd, zodat het een breed gedragen pakket wordt.
een lockdown voor het hele land zou volgens premier Rutte niet nodig zijn al men zich aan de voorschriften houdt.

19 maart:
Nederland sluit in de strijd tegen het coronavirus vanaf 18.00 uur de grenzen voor burgers van buiten de Europese Unie. de maatregel geldt voor een periode van dertig dagen.
voor een aantal groepen is een uitzondering op het verbod. het gaat onder anderen om zorgpersoneel, grenswerkers, diplomaten, hulpverleners van internationale organisaties, medewerkers van het goederenvervoer, militairen en transitpassagiers die via Nederland verder willen reizen.
leiders van EU-lidstaten gingen dinsdag akkoord met het op slot zetten van de Schengenzone.

de oververmoeide minister Bruno Bruins (Medische Zorg) stapt op. Bruins, die de strijd tegen het coronavirus coördineerde en al wekenlang lange dagen maakt, zakte woensdag in elkaar tijdens een Kamerdebat. 
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) neemt voorlopig Bruins' taken over.

20 maart:
alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg sluiten hun deuren voor bezoekers en alle anderen die niet noodzakelijk zijn. bezoek is vanwege het coronavirus niet meer toegestaan.
deze ingrijpende maatregel raakt iedereen, maar het is nodig om de ouderen te beschermen. 

het reddingsplan voor het terughalen van Nederlanders uit het buitenland dreigt voor veel mensen te laat te gaan komen. tienduizenden landgenoten moeten er rekening mee houden dat ze niet terug naar huis kunnen, mocht het wereldwijde vliegverkeer worden platgelegd.
er worden extra vluchten ingezet om toeristen terug te halen. veel landen houden het luchtruim momenteel gesloten. voor de reddingsvluchten is dan speciale toestemming nodig van autoriteiten. 

in een zeldzame televisietoespraak heeft koning Willem-Alexander zijn meeleven uitgesproken met mensen die getroffen zijn door het coronavirus en hun naasten. 
Hij zei ook mee te voelen met mensen die noodgedwongen eenzaam zijn. "het coronavirus is niet te stoppen", zei hij. "maar het eenzaamheidsvirus wel."
hij deed ook een oproep om de maatregelen serieus te nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. "de maatregelen om de verspreiding van het virus af te remmen zijn noodzakelijk en ingrijpend", zei de koning.

adviezen in de wind geslagen
Nederlanders zijn niet genoeg doordrongen van de adviezen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.
80% van de bevolking wast de handen niet lang genoeg, waardoor het virus aan de handen blijft zitten. zo’n 70% is zich onvoldoende bewust dat het aanraken van het gezicht ook kan zorgen voor nesteling van het virus. 
en meer dan de helft gaat nog steeds naar openbare plekken met meer dan twintig personen bij elkaar. jongeren knuffelen en schudden handen zo’n vijf keer per dag.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de hoogste baas van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, heeft jongeren gewaarschuwd over de situatie rondom het coronavirus.

de WHO-baas benadrukt dat jonge mensen niet moeten denken "onoverwinnelijk" te zijn. "ook al word je niet ziek, de keuzes die je maakt over waar je heen gaat, zijn keuzes tussen leven en dood voor iemand anders", aldus Tedros.
de WHO-topman maakte nog maar eens het gevaar van het coronavirus duidelijk. "dit virus kan je voor weken naar het ziekenhuis sturen, of je zelfs doden."
volgens de WHO is uit data van over de hele wereld inmiddels gebleken dat ook jongeren wel degelijk een risico kunnen lopen. 
"uit data uit veel verschillende landen is duidelijk gebleken dat mensen onder de vijftig een significant deel vormen van de patiënten die een ziekenhuisopname nodig heeft" zo zei Tedros.

eerste medicijnen tegen corona getest
hoewel een vaccin tegen COVID-19 nog zeker een jaar op zich kan laten wachten, kan onderzoek naar medicijnen en antivirale middelen al eerder uitkomst bieden. 
twee middelen boeken de meest bemoedigende resultaten in laboratoria en inmiddels zijn de eerste tests op mensen ook al begonnen. 
mogen we al jubelen of is het daarvoor nog te vroeg?
een ander veelbelovend middel is het malariamedicijn chloroquine, dat al sinds 1934 op de markt is. onderzoekers aan de KU Leuven in België ontdekten vorige maand dat het medicijn mogelijk ook werkt tegen COVID-19.

22 maart: 
rond half twaalf worden we met een NL-alert nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om ons aan de regels te houden.
vele Nederlands lijken de ernst nog niet in te zien en trekken massaal naar het strand of bossen.
als we niet veranderen en beter de maatregels in acht gaan nemen is een totale lockdown onvermijdelijk.

het coronavirus in het kort:
*het coronavirus verspreidt zich vooral via nies- en hoestdruppeltjes. het virus kan direct van mens op mens worden overgedragen of (voor beperkte tijd) via oppervlakken zoals deurklinken.
*een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. de voorzorgsmaatregelen zijn nodig om dit in te dammen.
*verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
*bijna alle sterfgevallen betreffen ouderen of andere kwetsbaren, zoals hart-, long- of diabetespatiënten. als iedereen de maatregelen naleeft, verkleint dat hun risico's.

lees hier alles nog na over het coronavirus. 
met dank aan het RIVM.

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

neem geen onnodige risico's voor je zelf en anderen, hou het veilig!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...