maandag 30 maart 2020

extra blog: stand van zaken: het coronavirus #2

het onzichtbare gevaar dat zich over de hele wereld verspreidt, het coronavirus!
we kunnen er niet meer om heen, het is nu een wereldwijde zorg geworden waar we dus allemaal mee te maken hebben.
vele Nederlands lijken de ernst nog niet in te zien en trekken massaal naar het strand of bossen.
als we niet veranderen en beter de maatregels in acht gaan nemen is een totale lockdown onvermijdelijk.

hoe is de stand van zaken tot nu toe?

23 maart:
Nederlanders houden ondanks de coronacrisis niet van binnen zitten. slechts 28% heeft zichzelf thuisisolatie opgelegd.
een grotere groep (37%) ziet een lockdown niet zitten. de rest (38%) weet het niet, of is neutraal.

nu het advies om anderhalve meter afstand van elkaar te houden massaal wordt genegeerd, overweegt het kabinet om ook de niet-essentiële winkels te sluiten. 

tot nu toe nam het kabinet steeds verdergaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. 
het begon met de oproep van premier Rutte op 9 maart om geen handen meer te schudden. verkouden en grieperige mensen moesten thuis blijven. 
3 dagen later werden alle evenementen van meer dan honderd mensen afgelast. 
weer 3 dagen later gingen ook de scholen, de horeca en sportclubs dicht.
daarbij kwam ook de nadrukkelijke oproep om, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, minimaal anderhalve meter afstand te bewaren tot andere mensen. 
die regel wordt massaal genegeerd.

sinds woensdagmiddag (18 maart) zijn er 1.230 patiënten met het virus opgenomen in het ziekenhuis en zijn er 213 doden gevallen, 
het RIVM maakte dit bekend.
een grootste deel van de patiënten die met een besmetting met het coronavirus opgenomen zijn (geweest), in de leeftijdscategorie 75-79 ligt.  er zijn in totaal 191 mensen in deze leeftijdscategorie opgenomen (geweest) in een Nederlands ziekenhuis.
van 1.150 mensen die positief getest werden op het coronavirus, is bekend dat zij lijden aan een onderliggende aandoening. de meeste mensen met een onderliggende aandoening die in het ziekenhuis werden opgenomen lijden aan hart- en vaatziekten (263). 
52 van hen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. 
ook mensen met een chronische longaandoening lopen een groter risico. 140 mensen met zo'n aandoening zijn opgenomen in het ziekenhuis.



het kabinet gaat strenger optreden tegen samenkomsten in Nederland. het is niet meer toegestaan om met meer dan drie mensen samen te zijn, met de gepaste afstand er tussen. 
samenkomsten worden tot 1 juni verboden en er geldt geen ondergrens meer voor 100
de politie kan torenhoge boetes uitdelen als burgemeesters een samenscholingsverbod verstandig vinden. 
boetes kunnen oplopen tot 400 euro voor particulieren en 4000 euro voor bedrijven.
het kabinet wil verder dat kappers en nagelstudio’s de deuren sluiten.
de gewone winkels mogen wel geopend blijven maar ze moeten verplicht verscherpt deurbeleid voeren. zo moeten winkels posters ophangen met corona-instructies en mogen niet te veel mensen in de supermarkt betreden. 
zaken die zich daar niet aan houden kunnen worden gesloten.
de quarantaineregel wordt aangescherpt: als een gezinslid koorts heeft, blijft iedereen thuis.
een volgende stap in de strijd tegen corona is een volledige lockdown maar vooralsnog is dat niet aan de orde. 
"als dit niet werkt, is het hele land op slot gooien de volgende stap" zei Rutte, "ik hoop dat dat niet nodig is."

24 maart:
het kabinet kwam maandag met een stevig pakket aan nieuwe maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. maar handhavers en toezichthouders vrezen voor boze burgers.  door de speciale noodverordening kunnen burgemeesters makkelijker ingrijpen. dat is goed nieuws: buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en politieagenten zijn nu al de hele week aan het waarschuwen, maar kunnen niet ingrijpen.
zij willen meer verdedigingsmiddelen. de boa's willen bijvoorbeeld pepperspray en mondkapjes. de gesprekken die ze moeten aangaan op straat zijn niet altijd de leukste gesprekken om te voeren. ook verschillen de reactie's van de mensen die je aanspreekt.
de handhavers hebben al vaker om bewapening gevraagd maar hebben dat tot nu toe nooit gekregen. 
dan nog een laatste waarschuwing voor ouders: ook jongeren kunnen beboet worden. voor hen maakt de politie geen uitzondering. ouders zullen dan maar moeten opdraaien voor de boete. 
gebruik dus je gezond verstand!

de centrale eindexamens voor leerlingen in het voortgezet onderwijs gaan dit jaar niet door. ze kunnen na de zomer gewoon naar het mbo, de hogeschool of de universiteit.
het halen van de schoolexamens, die leerlingen ter voorbereiding op de landelijke examens hebben gemaakt, is genoeg voor een diploma.


25 maart:
het zou kunnen dat de scholen ook na 6 april nog dicht moeten blijven. 
alles hangt af van een belangrijk corona-onderzoek van het RIVM. de resultaten daarvan zijn mogelijk niet op tijd beschikbaar.
het onderzoek moet meer duidelijkheid gaan geven over de besmettelijkheid van kinderen. daarom worden de klachten van honderd gezinnen met corona-patiënten de komende weken door het RIVM bijgehouden. het gaat om gezinnen verspreid over het hele land. 

het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. hoewel de piek van het aantal besmettingen nog moet komen, is nu al duidelijk dat een deel van de coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhoudt, laat het fonds weten.
vooral patiënten die op de intensive care worden beademd, lopen risico op blijvend littekenweefsel op de longen. het kan betekenen dat er straks veel meer mensen met longproblemen bij komen. hoeveel dat er zijn, is nu nog niet duidelijk. 

de Zeeuwse gemeenten roepen toeristen in Duitsland en Nederland op om nu weg te blijven uit de kustprovincie. tijdens de coronacrisis kunnen de zorgvoorzieningen in Zeeland echt geen extra bezoekers behappen, is de boodschap.
Zeeland heeft altijd veel Duitse vakantiegangers, er wordt wel een en ander voorbereid om toerisme te voorkomen. denk hier bij aan boeking van hotels en vakantiehuisjes die offline gaan of worden geweigerd.

26 maart:
het RIVM concludeerde voorzichtig dat het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland lijkt te stabiliseren.
het RIVM keek voor die conclusie echter niet naar het totale aantal testresultaten maar naar de ziekenhuispatiënten.
hoewel inderdaad lang niet elke zieke in Nederland wordt getest, worden ziekenhuispatiënten met coronavirus-achtige klachten wel allemaal getest. dus hoe meer of minder mensen met klachten in het ziekenhuis belanden, hoe meer of minder andere Nederlanders verhoudingsgewijs ook besmet zullen zijn.
het blijft de bedoeling dat iedereen zich aan de maatregelen houdt, ondanks het voorzichtig goede nieuws.

op dinsdag 31 maart wordt door het kabinet besloten hoe het verder moet met de strenge corona-maatregelen na 6 april.
een heleboel maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn tot 6 april genomen, zoals de sluiting van scholen en veel horeca. 
hoe het daarna verder moet, is nu nog onduidelijk. 
voor vergunningsplichtige evenementen is eerder deze week besloten dat ze tot 1 juni verboden zijn.

27 maart:
de wereld is in de greep van het coronavirus. er zijn er meer dan een half miljoen bevestigde besmettingen vastgesteld en er zijn meer dan 24.000 doden.
de Verenigde Staten heeft wereldwijd het hoogste aantal besmettingen met het coronavirus. het land heeft 81.378 mensen die besmet zouden zijn. 
dat zijn er meer dan in zwaar getroffen landen als China en Italië. het dodental ligt in Amerika nog wel veel lager dan in die twee landen. 
volgens The New York Times zijn er iets meer dan duizend sterfgevallen.

in China leek het beter te gaan maar in de afgelopen 24 uur zijn er 55 nieuwe gevallen van het coronavirus vastgesteld in het land.
in China zijn tot dusver 81,340 gevallen van het virus bekend en 3292 patiënten overleden. het aantal nieuwe infecties in het land is drastisch gedaald sinds de overheid ingrijpende maatregelen invoerde, maar het gevaar is daar nog niet weg is nu wel gebleken.

premier Rutte roept Nederlanders op om dit weekend zoveel mogelijk thuis te blijven. 
hij deed die oproep dat omdat het het weekend hier voor het zeer druk was in bossen, stranden en parken, waardoor mensen niet op 1,5 meter afstand van elkaar bleven.
Rutte zag de afgelopen week al wel verbetering in het gedrag van mensen, nadat maandag nieuwe maatregelen waren afgekondigd. 
hij kreeg berichten van de politie dat minder mensen op straat waren. hij hoopt dus dat zich dat dit weekend doorzet.

28 maart:
Zeeland wil alle toeristen de provincie uit hebben. Vakantiegangers die er nu zitten, hebben dit weekend nog om naar huis te gaan, daarna gaan alle overnachtingsmogelijkheden dicht. ook dagjesmensen worden ontmoedigd naar Zeeland te komen
"het is crisistijd, geen vakantietijd", zegt de Veiligheidsregio Zeeland.
de provincie is bang dat de toeristische plekken een broeinest van coronabesmettingen kunnen worden. 
vorig weekend bleek al, niet alleen in Zeeland, dat de stranden veel aantrekkingskracht uitoefenen op tienduizenden Nederlanders.
maandagmiddag 12:00 uur moet iedereen weg zijn.
er zijn uitzonderingen voor hotels die mogen openblijven maar alleen voor zakelijke gasten. wie tijdelijk op een camping woont, bijvoorbeeld vanwege een recente echtscheiding, mag ook blijven. 

29 maart:
het dodental door het coronavirus in Nederland is met 132 gestegen tot 771. 
het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers bekend.
het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10.886. dat zijn er 1104 meer dan zaterdag, toen het er 9762 waren. 
daarmee komt het aantal besmettingen voor het eerst boven de 10.000 uit. sinds het begin van de uitbraak van de coronacrisis zijn in Nederland 3483 patiënten opgenomen in ziekenhuizen. zaterdag waren dat er 2954.


lees hier alles nog na over het coronavirus. 
met dank aan het RIVM.

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

postcrossing#383

Hallo en welkom bij een nieuwe postcrossing. Jaargang 8 alweer, daarmee is postcrossing het langslopende item hier op het blog.  Dat vond ik...