dinsdag 2 juli 2019

goedkope AliExpress pakketjes

ik geef eerlijk toe dat ik het wel een doe: via een Chinese webwinkel als AliExpress een product bestelt, dat een stukgoedkoper is en doorgaans geen verzendkosten aan kwijt ben. 
omgedraaid, vanuit Nederland een pakketje naar China versturen, is wat volgens de site van PostNL tussen de 18 en 30 euro. 
en dat feit, de goedkope pakketjes van uit China, heeft weer eens een politieke discussie opgeleverd.
de VVD vindt dat pakketjes uit China veel te goedkoop naar Nederland worden verstuurd. daarmee zouden Chinese webwinkels oneerlijke concurrentie vormen voor Nederlandse ondernemers. 
hoe kan het dat Chinese winkels zo goedkoop bestellingen kunnen versturen?
Hoe het kan dat het zoveel goedkoper is om pakketjes van China naar Nederland te versturen, dan andersom? 
enerzijds komt dit door afspraken over tarieven die zijn vastgelegd via de Universal Postal Union (UPU), vertelt een woordvoerder van PostNL, "toen deze tarieven werden ingevoerd, was China nog een ontwikkelingsland."
ook subsidieert de Chinese overheid postverzendingen, waardoor de verzendtarieven nog lager zijn komen te liggen. 
tegelijkertijd hebben Chinese webwinkels afspraken gemaakt met postbedrijven als Hong Kong Post en China Post. ze betalen hen een fiks bedrag voor bulkverzendingen, waarbij de verzending per pakketje laag is. 
AliExpress zou daarnaast ook nog een deal hebben met PostNL voor lagere verzendkosten, maar die wil daar geen uitspraken over doen. 
Commerciële afspraken blijven tussen PostNL en Ali. ook bij Bol.com en CoolBlue doen ze hier geen afspraken over.
AliExpress is niet de enige webshop die mega populair is wat zijn goedkope prijzen, de webshop van Wish werk eigenlijk precies het zelfde.


die prijsverschillen hebben ertoe geleid dat Nederlanders steeds meer over de grens kopen. volgens Thuiswinkel.org, de belangenvereniging voor Nederlandse webwinkels, werd er in 2018 voor 880 miljoen euro via buitenlandse websites gekocht
China is het meest populair, daar komt 31 procent van de aankopen vandaan.
daarbij loont het om vooral kleine bestellingen te plaatsen, want over bestellingen van meer dan 22 euro moeten nog douanekosten en BTW worden afgedragen. 
wie voor meer dan 150 euro bestelt, kan ook te maken krijgen met invoerrechten.
de VVD wil nu weten wat de afspraken tussen PostNL en China zijn. 
overigens zijn er in 2016 nieuwe afspraken via de UPU gemaakt, die gefaseerd worden ingevoerd. 
de verwachting is dat er vanaf 2021 een gelijk speelveld is, wat betreft de tarieven vertelt een woordvoerder van PostNL.

het is weer lekker Nederlands!
mensen vinden een manier om in de dure tijd die we hebben, toch nog eens iets leuk voor zichzelf te kopen, voor redelijk weinig geld en dan vinden ze het in Den Haag weer nodig om dat een halt toe te roepen.
ik snap dat het vervelend is dat de Nederlandse ondernemers van deze manier van handel best iets ondervinden wat hun omzet maar misschien zouden ze dan zich zelf eens kunnen gaan afvragen of ze zelf niet iets kunnen doen om de verkooplasten voor de burgers lager te krijgen zo dat mensen, en zeker de mensen met lagere inkomens meer mogelijkheden hebben om het in Nederland zelf te kopen.
ik ben er ronduit eerlijk in: de keuze is soms veel meer en leuker, de prijs is goedkoper en soms best die paar weken wachten waard.
neem alleen al de telefoonhoesjes, bij Ali betaald je misschien ergens rond de 3 euro voor een hoesje, terwijl je hier in Nederland voor een simpel hoesje al rond de 15 euro betaald.
wat de kleding betreft ben ik wat voorzichtig, vaak vallen maten, ongeacht hoe groot je de maat ook heb besteld, vele male kleiner uit dan je zou verwachten voor bijvoorbeeld een maar als 3XL, en de kwaliteit is ook niet echt super goed.
maar ja, voor dat geld heb je wel een leuk shirtje wat misschien net de zomer overleeft.

tot het volgende blog ...





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...