vrijdag 23 november 2018

vloggen of bloggen

in de media wereld online vinden we genoeg mensen die bloggen maar zeker meer vloggers.
ik zelf heb niks met vloggen.  dat heeft mede te maken met de eisen die mensen van je verwachten als je aan vloggen begint en zo is het hele you tube nooit begonnen.
you tube begon als een online platform waar je je huis gemaakte video's van bijvoorbeeld je kat kon worden geplaatst.
tijden veranderen dus ook wat mensen willen zien. het hedendaagse you tube is net een online tv geworden!
een simpel filmpje met je telefoon word al gelijk afgekraakt omdat je kwaliteit bagger is.
als ik zie wat de kosten zijn die je moet maken om het materialen te leveren die mensen van je verwachten dan is dat rond uit belachelijk.

VLOGGEN
voor een beetje een redelijk camera betaal je al rond de 500 euro. de betere camera's gaan meer naar de richting van de 1000 euro en ver daar boven.
om je handen vrij te hebben heb je statief nodig, deze heb je in verschillende prijzen, rond de 22 euro heb je er al een maar je kan er ook 200 euro aan uit geven. maar rond de 60 euro heb je ook al statief van goed kwaliteit.
je geluid moet wel zo zijn dat mensen je kunnen verstand dus moet daar nog een microfoon bij komen.
de goedkopere versie's zijn rond de 20 euro, maar de kwaliteit is niet echt super.
dus zal je voor een beetje een goed merk en kwaliteit rond de 150 euro kwijt zijn.
dan is er nog de belichting, vooral als je binnen in huis filmt moet die goed zijn, voor 35 euro heb je al een goede studiolamp, maar je moet van alle kanten goed belicht zijn, dus twee lampen voor de prijs van 70 euro.
als je je filmpje heb gemaakt, wat ook weer niet te lang mag zijn, ongeveer een kwartier is maximaal.
kijkers verliezen anders de aandacht en klikken weg.
als je filmpje dus is gemaakt moet je dat leuk gaan monteren en bewerken om het er leuk uit te laten zien met effecten en zo.
zo een programma met de basis benodigdheden zijn rond de 70 tot 80 euro. je hebt van die gratis programma's maar dan hou je vaak een soort merk op je video van het programma.
deze kun je weer kwijt raken door de betaalde versie te nemen, waar je rond de 100 euro per jaar als abonnee voor het programma betaald.
om als je martiaal wat je heb gemaakt kwijt te kunnen heb je ruimte nodig en vele gebruiken een externe schijf, deze kosten rond de 60 euro.
om dus te beginnen met de simpele basis spullen rekenen we rond de 900 euro in het totaal!
en dan reken voor het gemak er niet een goed laptop, dan komt er rond de 1500 euro bij.
maar dan heb je ook gelijk een hele goed laptop om je you tube mee te bewerken en zo.

900 euro!! eigenlijk belachelijk.
dat je met vloggen begint oké, maar gelijk dit soort bedragen uit moeten geven in de hoop dat je genoeg kijkers trekt en dat je aan je filmpjes geld kan gaan verdienen?
ik vind het nog al een risico om als jongeren zo veel te willen inverteren in je filmmateriaal.
en dit is dan het begin, loopt het goed dan moet het allemaal vervangen worden door nog duurdere en betere materialen, anders word je zo gedist en tel je niet meer mee in de wereld van de vlog kijkers.

BLOGGEN
ik blog wel, ik schrijf en hoef daarbij niet met mij hoofd op een foto geplaatst te worden.
ik blog via een gratis programma maar zou als ik het echt zou willen ook via een eigen website een domeinnaam kunnen vastleggen, dat kost dan wel geld.
dit zou ongeveer rond de 30 euro per jaar kosten. maar dat hangt ook af via welk webhosting je dat doet.
door advertentie op je blog toe te staan kan je geld verdienen maar verkijk je daar niet op! dit is centenwerk en echt geen honderden euro's die je dat opleveren.
ik blog via Google, via Google kan ik gratis gebruik maken van verschillende programma's.
ik zou ook rond de 90 euro kunnen uit geven, dan heb ik Microsoft office maar de programma's bieden het zelfde, dus waarom zal ik er voor betalen?
een laptop met de basis mogelijkheden zijn goed genoeg om te kunnen bloggen, vaak is de laptop die je gebruik thuis al goed genoeg. maar als je dit in een prijs wilt omzetten dan heb je rond de 400 à 500 euro een laptop die voldoende is. en de meeste heb zo iets wel thuis staan.
ik blog voor de lol, ik vind het leuk, ik schrijf graag en deel dit.
wie het wil lezen: leuk, top van je. wil je het niet lezen: ook goed, maakt me verder niet zo veel uit.
ik blog over van alles, wat ik zelf wil. je kan bloggen voor andere, die betalen jouw om ergens over te schrijven. die prijzen zijn verschillend wat je er voor kan krijgen maar maximaal kom je echt niet boven de 100 euro. en je hebt eisen die ze in je blog willen terug zien.
het blog van de Bol Top 3 is via Bol.com maar levert mij verder niks op in geld. je bouwt de mogelijkheid op van korting als je zelf iets besteld. verder krijg ik ook geen gratis producten om te testen en er over te schrijven.
dus alles bij elkaar kosten het bloggen mij ... helemaal niks!
soms krijg ik wel eens mail over iets wat ik aan mijn blog kan koppelen maar tot nu toe was er niks wat mij ook interessant leek om te doen.

bloggen of vloggen? het is voor iedereen verschillend wat ze willen.
het is ook echt je eigen keuze, het is mijn persoonlijke mening dat ik de kosten om goed te kunnen gaan vloggen belachelijk vind.
als je het daar niet over eens bent prima, ieder zijn eigen mening. de vrijheid die we nog hebben om die te mogen delen.
het maakt verder ook niet zo veel uit, als jij het leuk vind wat je doet, blijf het dan zeker doen.
ik kies er dan ook voor om te blijven bloggen. en mocht er ergens iemand zijn die een leuke deal heeft voor mij als blogger mail me maar.

tot het volgende blog ....








Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Scooziemouse GameTalk #4

Verwacht geen high tech gaming van mij, maar er zijn genoeg leuke spelletjes die erg leuk zijn om te spelen.  Sommig via een computer en and...