donderdag 2 februari 2023

praktische tips voor betaalbaar lekker en gezond eten

of we het nu willen of niet, voedsel wordt duurder. ik kan je zeggen dat ik toch wel schrok bij het afrekenen van mijn boodschappen. 
dat de kosten hoger zijn heeft te maken met een omslag in de Nederlandse agrarische sector. 
de grote vraag is: hoe kunnen we een beetje slim boodschappen doen zonder ons hele maandsalaris te spenderen?
en ik geef toe dat niet alle tips misschien voor jouw van toepassing zijn maar wees creatief met het toepassen ervan wat bij jouw past. 


doe geen boodschappen als je trek hebt
iedereen heeft wel eens boodschappen gedaan als je trek hebt. 
het resultaat: je boodschappenlijst van 5 producten is in je karretje uitgegroeid naar 25. vaak lekkere trek dingen, die soms nog duur kunnen zijn ook. 
stap zonder honger de supermarkt binnen, of vind de discipline om je echt aan je boodschappenlijst te houden. en toegegeven, dat kan moeilijk zijn.

plan je maaltijden
maak een overzicht van wat je deze week ongeveer wilt eten en maak daarbij een boodschappenlijst. 
zo voorkom je onverwachte uitgave en uren dolen tussen de supermarktschappen.
de kunst is natuurlijk dat je jezelf dan wel aan je briefje houdt, tenzij er een reclame is die je gewoon niet kan laten liggen.

gebruik de vriezer
die extra boodschappen die je misschien heb gekocht passen misschien wel in je diepvries?
maar gebruik de vriezer ook om kliekjes in te bewaren voor een volgende keer of om je brood in pakjes per dag te bewaren.  
maak een voorraad aan, zo hoef je niet steeds opnieuw iets te kopen en het blijft lang goed en zo gooi je minder voedsel (en geld) weg.

kies diepvriesproducten
dat brengt ons gelijk bij de diepvriesproducten, vers fruit, groenten of vis te duur momenteel. duik dan eens het vriesvak in. 
diepvriesproducten doen qua vitamine niet onder aan verse producten en schelen enorm in prijs. een doosje frambozen kan in de diepvries al snel 2 euro goedkoper zijn dan zijn verse variant. bij vis zoals zalm is dit zo rond de 3 euro per pak.

maak of koop grotere porties
producten zijn niet los verkrijgbaar in de supermarkt. maak hier handig gebruik van door groter in te kopen. want groot inkopen is goedkoop inkopen. 
de grote porties die je maakt kun je deels eten en de rest invriezen voor later.

markt en supermarkt
vaak is de markt goedkoper dan de supermarkt, buiten de aanbiedingen om. 
daarbij zijn producten op de markt los te koop en kun je korting vangen op het einde van de dag. marktkoopmannen moeten dan namelijk van hun producten af. loop in de namiddag dus eens richting de markt in plaats van de supermarkt en kijk wat je kan besparen. 

eet seizoensproducten
zin in aardbeien in de winter? die zijn dan peperduur en niet zo smaakvol. daarentegen liggen sinaasappels en mandarijnen goedkoop in de schappen en smaken overheerlijk. kijk eens even online wat er dit seizoen is. 
bedenk dat de bepaalde groente zonder te koken zo de vriezer in kunnen en andere moet je even lig blancheren al voor je ze in de vriezer stopt. 

en verder ….
* wees creatief met kliekjes. 1 avocado, 8 cherrytomaten en een half pakje roomkaas over? maak een spaghetti met avocadosaus. 
met een beetje creativiteit flans je de kliekjes zo om tot een volwaardige maaltijd. mocht dat nu niet mogelijk zijn, dan is er niets mis met een oer-Hollandse kliekjesdag in de lassen met verschillende bordjes.
* vis en vlees zijn dure producten. naast dat het gezond is om eens vegetarisch te eten kan het ook behoorlijk schelen in de portemonnee. 
* junkfood kan dan wel lekker zijn maar het blijft ongezond is, en het kan nog behoorlijk duur zijn. die pizza kan dan misschien maar 7 euro zijn, maar van dat zelfde geld kun je thuis een voedzame maaltijd klaarmaken waar je twee dagen van kunt eten.
* tenslotte, samen eten is samen delen en dus ook de kosten. dit kan met vrienden, familie of met de buren. het kan gezellig zijn en het is budgetvriendelijk.
misschien leer je zo nog eens nieuwe dingen eten.
oké, dit is waarschijnlijk niet voor iedereen een optie.

bedenk dat je baas ben over je eigen portemonnee, soms kan je er niet van onder komen dat je voor iets meer betaald omdat je het gewoon nodig heb. kijk dan bijvoorbeeld naar een goedkoper variant als dat kan. 
vergelijk supermarkten en hun prijzen. een voorbeeld: het brood bij de Jumbo, dat was 1,82 euro en bij de Lidl kosten dat brood mij 1,49 euro. 
verder is het natuurlijk aan jezelf, je kan het zo duur maken als dat je zelf wil. de keuze is geheel aan je eigen. 

tot het volgende blog .... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...