dinsdag 28 februari 2023

het gastrocolische reflex

ik hoor de reacties al: wat is dit nou weer voor een blog? 
maar geloof me ik was ook even verbaasd toen ik het hoorde.
je kent het wel: je hebt net heerlijk gegeten, maar tijdens het afwassen is er eentje die even naar het toilet. 
vaak noem wij het proberen van onder het afwassen uit te komen maar is dat wel echt zo?
veel mensen blijken snel na het eten naar de wc te moeten, maar waarom is dat? 
er blijkt een logische reden voor te zijn.
het is een natuurlijk proces en niets om je zorgen over te maken. maar als je te snel na de maaltijd naar het toilet moet rennen voor een buikdump kan er iets aan de hand zijn.

poepen na het eten
dat sommige mensen snel na het eten naar de wc moeten hoeft geen smoesje om niet af te hoeven ruimen te zijn. maar heeft te maken met het gastrocolische reflex dat ons lichaam heeft. 
het gastrocolische reflex gewoon een mooier woord voor ‘naar de wc moeten na het eten. je maag rekt wat uit na een maaltijd, waarna het gastrocolische reflex geactiveerd wordt. dat reflex zet je darmen aan het werk: het zorgt ervoor dat er ruimte komt in de darmen voor het eten dat je net binnengekregen hebt. en daardoor moet je dus naar de wc na de maaltijd.
het is niet zo dat het eten dat je net gegeten hebt er direct weer uitkomt, dat is een mythe die je vaak hoor, maar het is eigenlijk je lichaam dat ruimte maakt in je darmen voor wat je net gegeten hebt. het is dus het eerder verteerde eten waaruit je ontlasting bestaat.

snellere reactie na sommige producten
wel is het zo dat sommige producten ervoor zorgen dat je sneller naar de wc moet na het eten. een grote maaltijd kan je darmen bijvoorbeeld sneller laten werken, en ook een maaltijd met veel vet kan ervoor zorgen dat je wat sneller richting het toilet moet. ook koffie is bij veel mensen een trigger. maar iedereen heeft darmen die net wat anders werken, dus ook andere voedingsmiddelen kunnen het gastrocolische reflex bij jou versnellen.

wanneer wel naar de dokter?
hoewel het dus normaal is dat je soms naar de wc moet, snel na het eten, zijn er ook een paar tekenen dat er wel iets aan de hand is. 
als je bijvoorbeeld na elke maaltijd moet poepen, kan dat een teken zijn dat je darmen iets te actief reageren op dat reflex. ook als je echt naar het toilet moet rennen na de maaltijd, je veel buikpijn hebt of vaak last hebt van diarree, is het slim om naar de huisarts te gaan. dat kan namelijk een teken zijn van een allergie of intolerantie.

of misschien heb je dan last van het prikkelbare darm syndroom. daarbij komt een overdreven heftig gastrocolische reflex voor, waardoor je dus binnen no time op de wc moet zitten. het is dan slim om naar de dokter te gaan, die je eventueel kan doorsturen naar een specialist.

bron: Well+Good

tot het volgende blog .... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...