donderdag 23 februari 2023

de link tussen middagdutjes en dementie

met af en toe een middagdutje is niet zoveel mis. sterker nog: een powernap kan best gezond zijn. 
maar doe je steeds vaker en langer een middagdutje, dan is er mogelijk meer aan de hand. bij ouderen kan het zelfs een vroeg symptoom van dementie zijn.
tenminsten, dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of The Alzheimer’s Association.

link tussen middagdutjes en dementie
door 1400 mensen van gemiddeld 80 jaar oud 14 jaar lang te volgen, ontdekten de onderzoekers dat overmatig dutten kan wijzen op cognitieve achteruitgang. 
de ouderen waren onderdeel van het Rush Memory en Aging Project, waarin cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer worden onderzocht. 
aan het begin van de onderzoeksperiode was bij driekwart van de ouderen geen sprake van dementie, 20 procent had milde cognitieve problemen en 4 procent had alzheimer. 
hoewel bijna alle deelnemers na verloop van tijd meer middagdutjes deden, was er een verschil tussen ouderen met en zonder dementie. 
bij deelnemers zonder cognitieve stoornis duurden de powernaps elk jaar gemiddeld elf minuten langer. ouderen met milde cognitieve klachten, vaak een voorloper van dementie, dutten gemiddeld 25 minuten langer. 
na een Alzheimer-diagnose werd de lengte van een middagdutje nog langer: ongeveer 68 minuten extra per jaar.

sneller ouder worden
het onderzoek toonde aan dat langere middagdutjes horen bij het ouder worden, maar wel tot op zekere hoogte is de eindconclusie. 
volgens eerder onderzoek van de Universiteit van Californië hebben alzheimerpatiënten minder neuronen in hun hersenen die waakzaamheid stimuleren. uit de studie blijkt niet dat overmatig dutten cognitieve achteruitgang veroorzaakt, maar het kan wel een symptoom zijn van versnelde veroudering. 
eerder onderzoek liet al zien dat chronisch slaaptekort de kans op dementie vergroot. 
volgens Alzheimer Nederland kunnen mensen met dementie het beste een vast slaapritme aanhouden. dus ook als je overdag moe bent, kun je middagdutjes beter vermijden.

nou wil ik dit hele onderzoek niet gelijk als onzin afdoen maar ik heb toch mijn vragen bij de leeftijd van de ouderen. 
gemiddeld 80 jaar en dan 14 jaar lang volgen? hoe oud zijn die mensen dan geworden? 
of zijn ze rond de 70 jaar begonnen met het onderzoek en ze volgende naar de 80 jaar? begrijp je mijn punt? 
nogmaals ze zullen best nuttige informatie hebben gevonden maar persoonlijk heb ik toch mijn vraagtekens bij de leeftijd van de mensen die met dit onderzoek zijn gebruikt.  


bron: ScienceAlert, Alzheimer Nederland

 
tot het volgende blog ... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...