dinsdag 8 november 2022

Ik lees ... Harry Potter

Ik lees graag, en in dit blog deel ik boeken die ik heb gelezen en graag als leestip met jullie deel.
Mijn smaak in boeken is erg breed, literatuur, romans, crime, fantasie, science fiction, eigenlijk alles wat mijn wel aanspreek wat je op de achterkant leest. 
Boeken van een bepaalde schrijver of schrijfster, boeken die verfilmd zijn of gewoon zo een simpel supermarkt romannetje. 
Boeken die ik gloednieuw koop of ergens op een boekenmarkt of gewone op de rommelmarkt ben tegen gekomen.
Een boekwinkel is voor mij als een snoepwinkel voor kinderen.
Een boek is van papier en hou je in je handen vast, geen apparaat met van die digitale boeken, dat is niks voor mij.
O ja ... ik lees Nederlandse boeken maar ze zullen vast ook in andere talen verkrijgbaar zijn.



Harry Potter
Harry Potter en de steen der wijzen
J.K. Rowling

samenvatting: 
Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap.
op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. en daarna nog een, en nog een. de brieven veranderen Harry's hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren.
met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. en uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.


taal: Nederland
bindwijze: paperback 
verschijningsdatum: januari 1998
aantal pagina’s:   228 
categorieën: kinderboeken, fantasie.
 
Harry Potter is een zevendelige fantasyserie geschreven door de Britse schrijfster J.K. Rowling. de boeken volgen we de leerling-tovenaar Harry Potter en zijn beste vrienden Ronald Wemel en Hermelien Griffel, met wie hij samen studeert aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. 
het hoofdverhaal concentreert zich op Harry's gevecht tegen de duistere tovenaar Heer Voldemort, die Harry's ouders vermoordde in een poging onsterfelijkheid te verwerven en de tover gemeenschap te onderwerpen.
de boeken van Harry Potter:
Harry Potter en de steen der Wijzen.
Harry Potter en de geheime Kamer.
Harry Potter en de gevangene van Azkaban.
Harry Potter en de vuurbeker.
Harry Potter en de orde van de Feniks.
Harry Potter en de halfbloed prins.
Harry Potter en de relieken van de dood.
 
toen ik de eerste Harry Potter film uitkwam wist ik niet wat ik ervan moest vinden. het heeft een paar jaar geduurd voordat ik de boeken ben gaan verzamelen en de films ben gaan kijken. de eerste 3 films waren toen al uit, ik heb toen het eerste deel gekocht om te lezen en was na het kijken van de films helemaal verkocht. ik ben toen ook de andere delen gaan verzamelen. ik las eerst het boek en dan keek ik de film. dat was ook niet zo een heel groot probleem, er waren nog maar 3 films en vele meer boeken. dus tijd genoeg om te lezen en dan afwachten wanneer er weer een film was. 
de boeken waren geweldig en ik vond het zelfs in sommige gevallen beter dan de film. in het boek zit namelijk veel meer informatie dan de film, waardoor je het beter begrijp en sommige dingen een stuk logischer zijn. 

hoewel de boeken in eerste instantie bedoeld zijn als kinderboeken, worden ze ook door veel volwassenen met plezier gelezen. de boeken worden zeker niet als kinderachtig beschouwd. 
commercieel zijn de boeken een enorm succes. ze zijn in vele talen vertaald en alle zeven delen werden binnen enkele jaren na het verschijnen al met een groot budget verfilmd.
hoewel Harry Potter zeker een aanrader is om te lezen en te kijken, is mede door de films het hele Harry Potter een beetje overschat. 
zonder de films was het misschien minder populair geweest als wat het nu is. 
desondanks zou ik de boeken toch zeker een aanrader vinden om te lezen. 
 
naast de boeken van Harry Potter zijn er nog vele andere boeken verschenen die te maken hebben met de wereld van Harry Potter.
zoals Harry Potter en het vervloekte kind, dit is meer een toneelscript waar een boek van is gemaakt. dit toneelstuk stond in 2017 op de planken. hierin wordt verteld hoe het leven van Harry is na 8 jaar. 
zo hebben we inmiddels ook kennis kunnen maken met Newt Scamander in de Fantastic beasts reeks aan films, die ook als boek verkrijgbaar zijn.
en er zijn ook boeken waarbij we meer kunnen lezen over Zweinsteins Hogeschool en er is zelfs een boek over zwerkbal.
en dan hebben we ook nog het boekje wat Hermelien Griffel kreeg na de dood van Perkamentus, de vertelsels van Baker de Bard. 
in de boekje kun je het verhaal lezen van de 3 broeders en de relieken van de dood, het zegevlier, de steen van wederkeer en de mantel van onzichtbaarheid.

overlijden Hagrid 
Robbie Coltrane, de Schotse acteur, onder meer bekend van zijn rol als Rubeus Hagrid in de Harry Potter-films is op vrijdag 14 oktober 2022 op 72-jarige overleden.
Coltrane was al enkele jaren ziek en is overleden in een ziekenhuis in de buurt van zijn huis in Larbert, Scotland.
een ander bekende acteur uit de films is Alan Rickman (1946 - 2016) die schitterde in de Harry Potter films als Severus Snape . zijn personage had zonder enige twijfel een van de beste verhaallijnen in de reeks. 
Richard Harris (1930 - 2002) kroop in de huid van Dumbledore in de eerste twee Harry Potter-films, maar stierf in 2002 aan de ziekte van Hodgkin, een vorm van kanker van het lymfesysteem.
bovenstaande acteurs zijn misschien dan wel de bekendste namen maar we hebben de afgelopen jaren helaas afscheid moeten nemen van meer geweldige filmtalenten uit de Harry Potter films. zoek ze maar op via Google als je meer wil weten. 

waar te koop
bij Bol.com kun je de boeken vinden maar het is echt even zoeken naar de boeken en soms kun je ze niet verkrijgen met de kaft zoals ik ze heb. er zijn verschillende kaften uitgebracht op de boeken. 
de prijs is verschillende, de meeste boeken hebben een prijs rond de 20 euro(+verzendkosten),  dan heb je wel de paperback boeken van Harry Potter.
je kan ze ook tweedehandse vinden, de prijs zit dan rond dezelfde prijs van 20 euro en soms wel duurder. 

en dit was de laatste ‘ik lees’  van 2022.
volgende maand hebben we even geen boekreview i.v.m de kerst en jaarwisseling die we dan gaan krijgen. 
het weblog gaat er van 24 december tot 8 januari ook van tussen voor de kerstvakantie. 
het eerste blog van ik lees kun je verwachten op 10 januari 2023.
het afgelopen jaar waren boekenreeksen toch wel een beetje het thema. voor volgende jaar weet ik het nog niet wat ik allemaal in de spotlights ga zetten, maar boeken genoeg om te delen met jullie.

tot het volgende blog … op 10 januari 2023. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...