donderdag 10 november 2022

Hoe ongezond is koken uit pakjes en zakjes echt?

je hebt mensen die ervan gruwelen, zo’n Knorr-wereldgerechtendoos met drie zakjes poeder en een builtje rijst. en je hebt mensen die gewoon het niet in de vingers hebben en dit soort verpakking een uit komst vinden.
ik moet zeggen dat ik van die pakken ook vaak heb en toch kan ik echt wel goed koken. 
maar hoe ongezond is het nou echt om te koken met pakjes en zakjes?
het grootste probleem van de pakjes en zakjes is toch wel de hoeveelheid suiker en zout die eraan is toegevoegd. over de rest van de lange ingrediëntenlijst kun je twisten. de E-nummers zijn immers uitstekend onderzocht en vaak in werkelijkheid een stuk onschuldiger dan ze eruit zien. 
maar toch: er gaat toch niks boven verse kruiden en ingrediënten, of niet?

toch zijn voedingsdeskundigen niet per se tegen pakjes en zakjes. is het ongezond? het antwoord daarop is wat vele betreft tweeledig: ja en nee. 
ja, want een zakje met smaakmakers is minder gezond ten opzichte van het gebruik van verse kruiden, specerijen en groenten. er wordt voornamelijk gewezen naar de hoge gehalte aan vet, suiker en zout in de pakjes.
maar daarentegen vinden zie ze ook het mogelijkheid bieden om te variëren. 
hoe vaak maak je nou helemaal zelf Surinaamse roti? het is soms gewoon gemakkelijk om een zakje erbij te pakken en zo nieuwe dingen uit te proberen. 
vaak zie je ook dat dit soort boxen een bepaalde hoeveelehied aan verse groente vereissen tijden het bereiden en daar komt ook nog je vlees, vis of tofu nog bij.
het op smaak brengen van je maaltijd op deze manier verhoogt dan weer de kans dat je meer groenten eet en toch een gevarieerder voedingspatroon opbouwt
dus dat is helemaal niet zo ongezond als dat wordt gedacht. 
Het gaat allemaal om de balans. daarom past het af en toe gebruiken van een pakje of zakje prima binnen een gezond voedingspatroon.
maak er vooral geen drama van. doe waar jij je goed bij voelt en wat voor jou werkt.

(metro) 

tot het volgende blog … 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...