donderdag 3 november 2022

het positieve effecten van stoppen met roken

de maand Oktober staat in hier in Nederland in het teken van Stoptober: de maand om vaarwel te zeggen tegen je sigaretten. heb jij mee gedaan? of was je al gestopt?
dit kan voor altijd zijn, maar zelfs een paar dagen stoppen met roken kan al de nodige positieve effecten hebben op je lichaam. 
en misschien krijg je daardoor juist nog meer motivatie om te stoppen met roken. 
stoppen met roken is daarom op elk moment een goed idee, omdat de positieve effecten op zowel jonge als oudere leeftijd snel te merken zijn.

positief effecten
wanneer je stopt met roken, begint je lichaam meteen met het herstellen van de schade door de chemische stoffen in sigarettenrook. 
de beschadigde lichaamscellen worden vervangen door nieuwe cellen. belangrijke gezondheidsvoordelen treden dan ook een stuk sneller op dan je misschien zou denken. 
dit begint al vanaf 24 uur. hierbij geldt wel hoe langer je stopt, hoe groter de positieve gevolgen zullen zijn. 
hieronder zie je een kort overzicht van deze positieve gevolgen.
* 24 uur: je longen beginnen aan de grote schoonmaak. je hoest veel slijm op. alle koolmonoxide is uit je lichaam. je bloeddruk en de kans op een hartinfarct dalen.
* 48 uur: alle nicotine is uit je lichaam. je ruikt en proeft al wat beter.
* 72 uur: je hebt meer energie en het ademen gaat makkelijker.
* 5 jaar: de kans op mondholte- of slokdarmkanker is gehalveerd en de achteruitgang van de longfunctie van een COPD-patiƫnt is vergelijkbaar met een nooit-roker.
* 10-15 jaar: het risico op longkanker is nu gehalveerd ten opzichte van mensen die zijn blijven roken.
* meer dan 15 jaar: het risico op longkanker blijft dalen.

naast het feit dat je gezondheid erop vooruit gaat, zijn er nog een aantal andere voordelen wanneer je stopt met roken. 

betere conditie
roken zorgt dat er minder zuurstof in je bloed terechtkomt. hierdoor ben je sneller moe en heb je dus een verminderde conditie. als je stopt met roken, verbetert je conditie bijna meteen. binnen drie dagen merk je al dat je beter kunt ademen en dat je meer energie hebt. als je de trap op rent, raak je minder snel buiten adem.

geld overhouden
roken is duur en het wordt nog steeds duurder. als je stopt met roken, zul je dat ook merken in je portemonnee. als je zeven sigaretten per dag rookt, houd je ongeveer 60 euro per maand over als je stopt. 
in een half jaar kun je 360 euro besparen. in een jaar is dat 720 euro!

beter humeur
ook al merk je dit niet meteen in de eerste week nadat je gestopt bent, maar door te stoppen met roken krijg je uiteindelijk een beter humeur. 
in de eerste week voel je je waarschijnlijk vaker chagrijnig en gespannen. waarom? nicotine is een verslavende stof, het werkt zowel stimulerend als kalmerend, maar dit is een tijdelijk effect. je hebt een nieuwe sigaret nodig om je weer goed te voelen. dit komt omdat nicotine de dopaminelevels vermindert. deze stof zorgt voor een prettig gevoel. wanneer je een sigaret opsteekt, voel je je even prettig, maar na 20 minuten verdwijnt de nicotine uit je lichaam. het dopaminelevel zakt en hierdoor voel je je juist gestrest of chagrijnig.

wanneer je een tijdje gestopt bent zullen de ontwenningsverschijnselen verdwijnen. 
je zult je juist steeds beter gaan voelen! 
een onderzoek toonde aan dan mensen met depressieve klachten zich na een paar weken gestopt te zijn beter voelden dan wanneer ze nog rookten. 
na drie maanden zijn de dopaminelevels van ex-rokers net zo hoog als die van niet-rokers.
ik zelf ben in 2019 gestopt met roken, dit was om medische reden.
ik voel mij goed, maar ik heb mijn medische problemen die niet veranderen.
maar door te stoppen met roken is mijn levensverwachtingen een stuk positiever geworden. 

(bron: kwf.nl en margriet)

tot het volgende blog … 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...