dinsdag 22 november 2022

besparen: wat kost het en zoveel verbruik je

op dit moment zijn heel veel Nederlanders bezig om de energierekening zo laag mogelijk te houden. besparen is dan ook het voornaamste waar we aan denken. maar heb je wel eens nagedacht over wat je nou eigenlijk allemaal verbruikt in je huis? en wat de kosten daarvan zijn? 

hierdoor kun je misschien een beter inzicht krijgen waar je nou het beste op kunt besparen.
daarom hier een handig overzicht. 

let op: er is uit gegaan van de gemiddelde tariefprijzen. per huishouden kunnen de kosten natuurlijk hoger of lager uitvallen, dat is afhankelijk van je eigen situatie.

de wasmachine
om je een idee te geven van wat een wasbeurt kost: hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de kosten. 
was je op 40 graden? dan ben je gemiddeld €0,81 kwijt. op 60 graden is dat € 0,91 en op 90 graden is dat €1,15. 
volgens het Nibud werken overigens alle wasmiddelen ook goed op lage temperaturen en wordt bijna alle was goed schoon als je op 30 graden wast.


de wasdroger
gebruik je een condens-droger of een droger met luchtafvoer? dan zijn de kosten per droogbeurt volgens hen ongeveer €1,20. er is namelijk best veel warmte en energie nog om je was goed droog te krijgen. 
doe je elke dag een wasje drogen? dan ben je in een week dus €8,40 euro kwijt. bereken je dit voor een jaar, dan komt het op zo’n €436 euro uit.

afwas met een vaatwasser
hierbij rekende ze alleen de kosten stroom, omdat per vaatmachine het watergebruik verschilt. maar gemiddeld zou een vaatwasser 13 liter water gebruiken. 
een gemiddelde vaatwasbeurt kost je zo’n €0,25. dit lijkt misschien niet veel, maar in de meeste huishoudens draait de vaatwasser toch wel gauw elke dag, vooral bij de grotere gezinnen. dit is bij elkaar toch al snel €1,75 per week en dus zo’n €7,50 per maand. dit bedrag keer 52 weken loopt in totaal op tot zo’n €390 euro per jaar.

een afwasbeurt met de hand
hoe zit dit als je zelf doet afwassen? bij deze berekening wordt er uit gegaan van het feit dat je het water niet continue laat doorstromen, maar dat je gebruik maakt van een stop in de wasbak. als je dit doet, heb je ongeveer 12 liter water nodig.
volgens waterbedrijf Vitens kost water zo’n €0,72 cent per 1.000 liter, oftewel €0,86 cent per afwasbeurt. daar bij de kosten van een gasboiler om je warm water te krijgen, dat komt neer ongeveer €0,20 cent per afwasbeurt. 
er vanuit gaande dat je een keer per dag je afwas doet, ben je per dag 1,06 kwijt. over een heel jaar is dat ongeveer €385 euro per jaar. een flinke besparing dus ten opzichte van de vaatwasser.

een douche te nemen
het Nibud rekende uit dat je gemiddeld 65 liter water verbruikt voor 9 minuten douchen. 
wordt je douchewater verwarmd op gas? dan kost het € 0,72 per douchebeurt. 
wordt je douchewater via een elektrische boiler verwarmd? dan kost het €0,84 per douchebeurt. 
bij een gasboiler betaal je in de week dan €5.00 euro voor een douchebeurt. in het jaar is dat ongeveer € 260. 
bij een elektrische boiler betaal je dan in de week €6.00 euro en in een jaar ongeveer €312.

een bad te nemen
in een bad gaat veel water. we hebben het dan ook over zo’n 120 liter. 
als je dan gaat rekenen met de gemiddelde tarieven zoals hierboven genoemd, dan betaal je met een gasboiler €1,49 per keer dat je een bad neemt. bij een elektrische boiler betaal je €1,96. 
als je elke dag een bad neemt, ben je dus in een week met een gasboiler €10,43 kwijt. bereken je dit voor een jaar dan kom je op €540 euro uit. 
voor een elektrische boiler is dit nog wat duurder. dan betaal je in een week €13,72 en in een heel jaar €713 euro.

nogmaals, er is uit gegaan van een gemiddelde prijs, het kan bij jouw afwijken.
het is voor iedereen verschillend hoe ze willen besparen, en waarop wil en kan je besparen?
de kachel komt bij mij niet hoger dan 20,5 graden momenteel, ik heb reuma dus een beetje warmte is toch wel gewenst. verder heb ik een deken over mijn benen en een lekker dikke trui aan. in huis branden we kaarsen, en het is niet veel maar gemiddeld geven deze kaarsen een halve graad aan warmte af en ze geven verlichting. met de tv aan hebben we dan verder geen lampen in huis, zelf het lampje in de keuken doen we tegenwoordig uit en we hebben op verschillende plaatsen van die klik-aan-lampjes liggen die op batterijen werken. 
de lampen die ik heb daar heb ik de groeilampen vervangen voor led lampen. deze zijn een stuk goedkoper in verbruik dan de groeilamp. je hoeft niet speciale lampen te hebben, de meeste lampen werken ook gewoon op zo een led lamp. een andere handige tip is om snoeren met led verlichting op te hangen die op batterijen werken. het is gezellig en je verbruik met batterijen is goedkoper dan met stroom. 
en douchen is hier 1 รก 2 keer per week, verder lekker ouderwets, teiltje water en met een washand en zeep. 
het is op zich allemaal te doen, maar we worden wel even met ons neus op het feit gedrukt hoe luxe we het eigenlijk hebben gehad met ons gas en stroom.

tot het volgende blog … 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...