donderdag 6 oktober 2022

valse wolfspin is definitief in Nederland gevestigd

 
als je het stukje van 2 weken geleden met de kruisspinnen al niks vond, dan is dit eigenlijk nog erger dan die kruisspinnen.
de valse wolfspin rukt op in Nederland. de soort is hier relatief nieuw, maar breidt zich gestaag uit. van oorsprong komen ze hier niet voor. hij is hier gekomen via de export, en door de zachte en drogere winters maakt hij steeds meer kans om te overleven hier in ons klimaat.
ieder jaar verdubbelt het aantal waarnemingen, door de klimaatverandering voelt de spin zich nu ook in Noord-Europa thuis. sinds 2018 is het aantal waarnemingen van het dier toegenomen. het dier kwam eerder alleen voornamelijk in Zuid-Europa voor.
eerder kwam de valse wolfspin alleen voor in mediterrane gebieden, maar vanwege het warmer wordende weer rukt hij op naar het noorden.
sinds september 2021 tot september 2022 is de soort ruim vijfhonderd keer geteld. voor spinnen specialisten is er voldoende bewijs dat de spin zich definitief heeft gevestigd in Nederland.

de valse wolfspin is niet zozeer vals van aard. zijn naam is afgeleid van de wolfspin. Hij lijkt er wel op, maar is niet echt een wolfspin. zijn lijfje kan 19 millimeter lang worden en heeft een geelbruine tot grijsbruine kleur.
de spin kan bijten, maar doet dit vooral uit zelfverdediging. 
slachtoffers van een beet beschrijven verschillende gevolgen, een beet van de wolfspin is giftig en kan verschillende symptomen hebben. 
het kan heftig zijn als je allergisch bent, maar voor de meeste mensen is een beet niet gevaarlijk. over het algemeen is de beet te vergelijken met een wespen- of bijensteek. 
de spin is agressiever is dan andere spinnensoorten.


hoe vaak de soort precies voorkomt in het land, is moeilijk te zeggen. 
zo leeft de spin een "verborgen leven", waardoor het moeilijk is om het dier te signaleren. het is niet precies te zeggen hoeveel wolfspinnen voorkomen in ons land omdat ze zich goed verstoppen. ze leven hier vooral op plekken waar het warm en droog is, zoals in huizen. in het zuiden van Europa leven ze vooral in bosgebieden.
tot dusver zijn in elke provincie valse wolfspinnen waargenomen, behalve in Flevoland.
in Nijmegen, Arnhem, Utrecht en het zuiden van Limburg wordt de relatief grote spin het vaakst. 

ja, persoonlijk ben ik geen held als het op spinnen aankomt. 
kijk die kruisspin in mijn stuikjes achter in de tuin maakt mij niet zoveel uit maar deze wolfspin geeft mij de rillingen. 
ik mag hopen dat ik zo nooit mag aantreffen in mijn huis. 

tot het volgende blog ... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...