dinsdag 4 oktober 2022

de ambachtelijke bakkers luiden de noodklok!

de warme bakkers van Nederland krijgen het moeilijk en vrezen dat ze met de huidige prijzen voor gas en stroom over enkele jaren geen enkele bakker meer in Nederland zullen hebben.
ze vrezen dat als gevolg van de stijgende energieprijzen een tweedeling ontstaan in de maatschappij, met een grote groep mensen die niet eens meer de dagelijkse levensbehoeften kunnen betalen. want de kostprijs van een brood, een eerste levensbehoefte, moet fors omhoog om de gestegen kosten voor meel, energie, brandstof voor auto's én lonen nog te kunnen opbrengen.

op dit moment is de energieprijs zo'n 5% uit van de kostprijs van een brood. 
maar ongeveer de helft van de bakkers in Nederland zal per januari een nieuw energiecontract moeten afsluiten. en dan gaat de stroomprijs vertienvoudigen en voor de gasprijs houden de bakkers hun hart ook al vast.
verreweg de meesten hebben gasgestookte ovens en kunnen een stijging van tienduizenden euro's per maand niet opbrengen. 
als energie 20% van de broodprijs gaat uitmaken, wordt een brood 25 tot 40 cent duurder. en dan krijg je 'broodnood' voor de mensen met een kleine beurs.
reden genoeg voor een open brief van de branchevereniging van ambachtelijke bakkers en MKB Limburg aan de minister. 
het bakkersgilde vraagt om een btw-nultarief voor brood, een bevriezing van de gasprijs 'op een redelijk niveau' en een verlaging van de energiebelasting. 

niet alleen in Nederland hebben de ambachtelijke bakkers het moeilijk. onlangs deed ook de sectorfederatie Bakkers Vlaanderen een beroep op de Vlaamse overheid om de sector te hulp te schieten vanwege de hoge energieprijzen. Ongeveer 80% van de Vlaamse bakkers werkt met gasovens. Veel van deze bedrijven komen in de problemen, stelt de organisatie die circa 900 bakkerijen in Vlaanderen vertegenwoordigt.
de Vlaamse bakkersfederatie adviseert de leden om de prijzen met 12% te verhogen. maar Bakkers Vlaanderen kijkt ook expliciet naar de overheid voor hulp. als niets gebeurt, dreigen veel klassieke warme bakkerszaken uit het straatbeeld te verdwijnen aldus Bakkers Vlaanderen.
de nodige Franse ambachtelijke bakkers werken au feu de bois (op een houtvuur); ecologisch is dat niet zo duurzaam, maar economisch houden ze het langer vol in deze barre tijden.

hoe lang nog voor ook de slagers in aan de bel gaan trekken? 
en zo zullen er nog veel meer zaken zijn die gaan vrezen voor hun toekomst. 
hoe lang voor dat we nog meer lege winkels gaan zien in het straatbeeld? 
is na de covid-19 lockdown de hoge prijzen voor gas en stroom de reden dat zaken moeten stoppen of failliet laat gaan? 

tot het volgende blog ... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

kattenstreken #84

Welkom bij kattenstreken! Een blog waarin ik de foto’s deel met jullie van mijn 3 kleine monsters en het verhaal achter de foto’s. Soms grap...