hoofdpijn, kiespijn en koorts zijn drie pijnklachten waar we meestal direct paracetamol voor innemen.
maar wanneer slik je te veel paracetamol?
te veel paracetamol slikken, kan schadelijk zijn voor de lever.
wanneer je langer dan een week paracetamol gebruikt en de pijn niet afneemt is het radzaam om je (pijn)klachten met de huisarts te bespreken en te kijken wat voor opties er nog meer zijn, naast paracetamol.
er zit er zit een maximum aan de dosering van de pijnstiller.
bij acute pijn, zoals kiespijn, is de maximumdosering vier keer per dag 1.000 milligram. bij chronisch gebruik is de maximale dosering per dag 2.500 milligram, verdeeld over de dag.
paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller en werkt koortsverlagend, maar is geen ontstekingsremmer.
Ibuprofen en aspirine bevatten die laatste eigenschap wel en hebben daarnaast een licht antibloedstollend effect.
ondanks de populariteit van paracetamol is het werkingsmechanisme nog niet volledig duidelijk. grijp daarom niet meteen naar de paracetamol
er zijn meerdere theorieën, zo zou paracetamol de aanmaak van prostaglandinen verminderen. dit zijn stoffen die onder andere koorts en pijn veroorzaken. paracetamol remt deze stoffen af, waardoor de pijn en koorts afnemen.
het middel werkt het best zodra je een spiegel opbouwt in je bloed, dus wanneer je de pijnstiller meerdere keren per dag slikt.
snel naar een pijnstillend tablet grijpen zou onnodig zijn.
kijk altijd eerst of je de pijn op een andere manier kunt bestrijden. denk aan een warme kruik bij buikpijn, beweging of warmte bij spier- of gewrichtspijn, of voldoende slaap en water bij hoofdpijn. pas als dat onvoldoende helpt, kun je paracetamol erbij nemen.
Dhr. Sanen, een natuurgeneeskundig therapeut en verpleegkundige, is helemaal tegen het gebruik van paracetamol. hij vindt het veelvuldig gebruik van de pijnstiller een zorgelijke ontwikkeling.
het kan een schadelijke uitwerking hebben op de organen legt hij uit.
paracetamol heeft zeker een pijnstillende werking, maar we moeten ook zeker niet het placebo-effect ervan uitvlakken. je gedachten kunnen immers krachtiger zijn dan het chemische proces dat een pijnstiller geeft.
daar naast kan je lichaam kan wennen aan pijnstillers.
Sanen zegt liever natuurlijke middelen te gebruiken. Zo zouden magnesium en calcium goede middellen zijn in het geval van hoofdpijn en kun je bij gewrichtspijn omega 3, kurkuma en CBD-olie slikken.
alleen als dat niet helpt en bij acute klachten raad hij paracetamol aan.
de meeste huisartsen raden langdurig gebruik af. vaker dan vijftien dagen per maand paracetamol gebruiken als je bijvoorbeeld hoofdpijn hebt, kan de klachten juist verergeren legt een huisarts uit.
het lichaam went aan de pijnstillers en daardoor wordt de pijn erger als je ineens geen paracetamol meer inneemt. als dit speelt, is het verstandig om een hoofdpijndagboek bij te houden en het te bespreken met de huisarts.
tot het volgende blog ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten