donderdag 27 oktober 2022

mogelijk een tekort aan drinkwater in de toekomst

het landelijke watertekort is dan misschien sinds vorige week voorbij, maar dat betekent niet dat er geen zorgen zijn over de toekomst. 
waterbedrijven waarschuwen dat 'het watersysteem tegen zijn grenzen aanloopt' door droogte, verzilting en vervuiling van drinkwaterbronnen. 

dat er water uit de kraan komt lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet meer.
de beschikbaarheid van water voor de drinkwatervoorziening staat onder druk. daarnaast verslechtert de kwaliteit van de drinkwaterbronnen door vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens geven de verschillende waterbedrijven aan. 
de toekomstige generaties dreigen te worden opgezadeld met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater.
deze zomer kampte Nederland met een landelijk watertekort. vorige week was dat voorbij, maar de problemen voor de lange termijn zijn volgens de waterbedrijven ook nu 'urgent'.

waterbeheer moet hoger op de prioriteitenlijst komen te staan als het gaat om ruimtelijke ordening, stellen de bedrijven. 
nu duurt het vaak nog lang voordat een provincie of het Rijk een vergunning verleent om bijvoorbeeld een waterwinlocatie uit te breiden.
ook de ambitie van het kabinet om voor 2030 nog 900.000 woningen te bouwen baart de waterbedrijven zorgen. zij zeggen 'niet te kunnen garanderen' dat al deze huizen op tijd een drinkwateraansluiting krijgen.

het lijkt misschien een scenario uit een film. maar ik denk dat we het zeker serieus moeten nemen.
we leven redelijk luxe met alles en nu we bijvoorbeeld spaarzaam zijn geworden door de hoge prijzen van gas en elektriciteit, lijkt water de volgende te zijn die ons doet beseffen dat we echt zuinig moeten zijn op deze luxe in ons leven. 
hoe kan je besparen met water? korter douchen is er een, maar wat dacht je van groente en fruit wassen. je kan de kraan aanzetten en hup, maar je kan ook een bak vullen en dan de boel afspoelen. 
ik zelf wil nog wel eens thee maken met deze koudere dagen. dan kook je water in een waterkoker. vaak kook je toch iets meer als dat je nodig hebt, dus gooi in dat warme water in een teil voor de afwas of in een pan om voedsel te koken. 
als je een regenton buiten heb dan vang je regenwater op, met dat zelfde water kan je bijvoorbeeld ook je planten binnen water geven.
en zo zijn er vast nog wel andere dingen die je kan bedenken om spaarzaam te zijn met water. 

het is helaas gewoon een feit dat we momenteel in vreemde tijden zitten en aan alles wel een prijskaartje hangt. 
de luxe is niet meer zo gewoon als dat het jaren is geweest. 

tot het volgende blog ... 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Grote verandering bij PostNL

foto: ? PostNL komt om de dag langs Hoewel het aantal brievenbuspakketjes alleen maar toeneemt, staat PostNL toch op het punt om een grote v...